Avertisment pentru românii care merg în Europa: fermierii francezi blochează drumuri dinspre Spania și Germania

Avertisment pentru românii care merg în Europa: fermierii francezi blochează drumuri dinspre Spania și Germania
Publicat: 27/07/2015, 17:53
Actualizat: 01/11/2016, 05:19

„Trebuie să acționăm. Ministrul nostru al Agriculturii a făcut astfel încât noi să putem pune presiunea necesară pe distribuitori, pe companiile de procesare (…). Efectele vor fi generate de ansamblul acestor acțiuni,. (…) Vrem ca agricultorii să fie siguri, cu fiecare acțiune, că noi suntem de partea lor”, a explicat președintele francez Francois Hollande.

Fermieri francezi au blocat drumuri dinspre Spania și Germania pentru împiedicarea ca produsele străine să pătrundă în țară, într-o acțiune de protest față de scăderea prețurilor la produsele alimentare, care i-a adus în pragul falimentului, relatează AFP.

Fermieri din regiunea franceză Alsacia (nord-est) au folosit tractoare, pe șase drumuri dinspre Germania către Franța, încercând să blocheze camioane cu bunuri agricole la bord să traverseze Rinul, în cadrul unei acțiuni care urmează să dureze până luni după-amiază.

„Am permis trecerea mașinilor și a tuturor vehiculelor care vin din Franța”, a declarat Franck Sander, președintele filialei locale a Federației Departamentelor și Sindicatelor Exploatațiilor Agricole (FDSEA), adăugând că peste o mie de muncitori agricoli au luat parte la blocarea drumurilor.

Drept consecință, aproximativ 12 camioane au fost nevoite să se întoarcă la graniță de când a început protestul, duminică seara, în jurul orei 20.00 GMT (23.00, ora României), potrivit unui reprezentant al sindicatului. Între timp, aproximativ o sută de fermieri francezi au controlat zeci de camioane care veneau din Spania pe o autostradă, în regiunea Haute-Garonne (sud-vest), amenințând că vor descărca carnea și fructele destinate pieței franceze.

Această acțiune vine la o săptămână după ce fermierii au blocat orașe, drumuri și situri turistice în întreaga Franță, în semn de protest față de scăderea prețurilor la produsele alimentare, fapt pentru care ei dau vina pe competiția străină, pe supermarketuri și distribuitori. Fermieri au descărcat gunoi de grajd în orașe, au blocat accesul pe drumuri și la autostrăzi și i-au împiedicat pe turiști să ajungă la Muntele Saint Michel, în nordul Franței, unul dintre cele mai vizitare locuri din țară.

În această dimineață, ministrul francez al Agriculturii a apărat regulile europene, în cadrul unor declarații pentru postul de radio France Inter, citate de Le Point. „Agricultura franceză este prezentă în Europa, este o realitate”, a declarat el, ca reacție la blocajele pe care agricultorii francezi le-au creat la frontierele cu Germania și Spania. În Franța, „trebuie să fim motivați de coerența a ceea ce implementăm”, să știm că reabiltarea prețurilor este o strategie pentru a favoriza originea franceză a produselor agricole, a afirmat ministrul. Nu putem, ca guvern francez, să decidem pentru toate guvernele”, a adăugat el.

Temându-se de organizațiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anunțat miercuri un pachet cu măsuri de urgență în valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilități fiscale și garanții pentru împrumuturi, însă acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburărilor. „Niciuna dintre măsurile anunțate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competiției” reprezentate de fermierii din alte țări, a spus Sander, subliniind că cei francezi suportă costuri mai mari cu forța de muncă și trebuie să respecte anumite standarde de calitate.

O combinație de factori – inclusiv schimbarea obiceiurilor alimentare, scăderea cererii din partea pieței chineze și embargoul rusesc impus produselor din Occident din cauza conflictului din Ucraina – a determinat scăderea prețurilor la produse precum carnea de vită, de porc și lapte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×