AVERTISMENT. Specialiștii avertizează că noul cornavirus face și victime colaterale: „Ipohondrii pot face boli grave în această perioadă, pe sistem nervos!”

AVERTISMENT. Specialiștii avertizează că noul cornavirus face și victime colaterale: „Ipohondrii pot face boli grave în această perioadă, pe sistem nervos!”
Publicat: 27/04/2020, 17:58
Actualizat: 27/04/2020, 18:01

Specialiștii în psihologie atrag atenția cu privire la faptul că pandemia de COVID-19 poate provoca boli de altă natură persoanelor care suferă de unele fobii legate de boli, cum sunt ipohondrii și microbofobii. În același timp, obligația de a petrece foarte mult timp acasă, într-un spațiu închis, îi afectează pe în mod direct pe claustrofobi.

Se zice, în glumă, că pe mormântul unui ipohondru scrie „Am avut dreptate!”. Cu toate că este vorba despre un banc, el vorbește, de fapt, despre ce se întâmplă în forul interior al unei persoane terorizate de gândul că suferă de o boală gravă iar cel mai mic simptom, oricât ar fi el de neînsemnat, este un indiciu că organismul se află deja în pragul colapsului.

Ori, pandemia de COVID-19 a produs o adevărată furtună în mințile celor care suferă de ipohondrie sau de microfobie. Ca urmare, există cazuri de cetățeni care poartă câte două măști, puse una peste alta, iar marginile sunt lipite de obraji cu bandă adezivă în așa fel încât să nu poată intra niciun fir de aer nefiltrat, care să aducă cu el virusul ucigaș.

Numai că, acest stres continuu poate avea efecte grave asupra sănătății, iar ipohondrii pot deveni victimele colaterale ale infecției cu noul coronavirus. Psihologul Alina Alexandru a explicat, pentru Gândul.ro, că stresul suplimentar inflamează organismul și poate genera boli grave.

„Ipohondrii interpretează fiecare senzație pe care le-o transmite organismul ca fiind semnul unei boli grave din cauza unei gândiri catastrofice, care s-a format de-a lungul timpului, în urma unor experiențe negative în prima parte a vieții. Iar în aceste vremuri de pandemie, când pericolul este anunțat pe toate canalele de informare, ei pot resimți mult mai acut acest fenomen. Își pot exaspera familia și prietenii cu simptomele lor, pot solicita foarte des consultații medicale și analize inutile, pot deveni disfuncționali și își pot agrava cu adevarat starea de sănătate, ajungând astfel la o autoprofeție împlinită. Aceasta monitorizare foarte atentă a stării de sănătate are efecte negative atât asupra vieții de zi cu zi, cât și a relațiilor lor”, a spus Alina Alexandru.

Specialistul a menționat că, pe fond de stres, organismul produce mari cantități de cortizol, un hormon steroid produs de glanda suprarenală, care inflamează întreg organismul. Iar această problemă poate produce noi boli grave, cum sunt, de exemplu, afecțiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat, dar și îmbătrânirea prematură a creierului.

Psihologul Alina Alexandru a mai arătat că, o altă categorie de oameni care suferă în această perioadă sunt claustrofobii, adică persoanele care se tem de spațiile închise și care, pe măsură ce restricțiile de mișcare se prelungesc, suferă din ce în ce mai mult, ajungând să dezvolte atacuri de panică.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu