Avertismentul explicit al BNR, în ziua în care Senatul a avizat pozitiv Legea salarizării unitare

Redactor:
Dan Straut
Avertismentul explicit al BNR, în ziua în care Senatul a avizat pozitiv Legea salarizării unitare
„Implementarea, în perioadele viitoare, a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice" ar putea reprezenta una dintre sursele de risc real în ceea ce privește creșterea inflației în România, avertizează BNR, în Raportul asupra inflației, lansat luni. Concluziile vin după ce Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil proiectul de Lege privind salarizarea unitară, reprezentanții Opoziției votând împotrivă, pe motiv că nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar.

„Efectele potențiale de accentuare a excesului de cerere din economie și, astfel, de generare a unor presiuni inflaționiste superioare ca amplitudine celor din scenariul de bază vor depinde în mod esențial de forma finală a legii, de etapizarea în timp a majorărilor salariale și de criteriile de condiționalitate a acestora”, arată Banca Națională.

Eventuale reduceri ale investițiilor publice în vederea încadrării deficitului bugetar în țintele asumate de autorități, coroborate unei majorări a ecartului dintre variația salariilor și cea a productivității muncii, „s-ar răsfrânge, în cele din urmă, asupra potențialului de creștere și competitivității economiei românești”.

În aceste condiții, „deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma să aibă un impact advers asupra percepției de risc a investitorilor străini, cu consecințe asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispoziția economiei românești, a finanțării deficitului de cont curent și, astfel, asupra evoluției viitoare a monedei naționale”, mai arată autorii Raportului BNR.

Luni, Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de Lege privind salarizarea unitară, reprezentanții Opoziției votând împotrivă întrucât nu a fost prezentat un studiu al impactului bugetar. „Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb”, a argumentat senatorul liberal, Daniel Fenechiu, o poziție similară având și senatorul George Dircă, de la USR. „Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situație similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale”, a spus Dircă.

Șase senatori de la PSD-ALDE au votat „pentru”, iar patru, de la PNL și USR, au votat „împotrivă”. Senatorul liberal, Daniel Fenechiu, a anunțat că PNL nu va vota pentru un aviz favorabil, întrucât în lege nu există un studiu al impactului bugetar.
 
„Poziția grupului parlamentar PNL este aceea că nu putem aviza proiectul în lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb. Motiv pentru care luați act că senatorii din Comisia juridică ai PNL se vor opune avizării pozitive”, a spus Fenechiu, în ședința Comisiei juridice a Senatului.
 
O poziție similară a avut și senatorul George Dircă (USR), care a apreciat că legea salarizării nu este sustenabilă pe termen lung: „Grupul USR apreciază că, din estimările pe care le avem, această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că (…) nu există un studiu de impact bugetar și aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă.
 
Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situație similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanță în grilele salariale. Practic vom avea costuri și mai mari la o eficiență mult mai scăzută. Poziția noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a adăugat Dircă. Senatul este primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.
 

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
A pus bicarbonat de sodiu în Coca Cola. Ce s-a întâmplat după este ireal: ‘Cea...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide