Avertismentul unui medic din prima linie anti-Covid: „Nefumător, fără boli cronice… Poate fi oricare dintre noi”

Avertismentul unui medic din prima linie anti-Covid: „Nefumător, fără boli cronice... Poate fi oricare dintre noi”
Avertismentul unui medic din prima linie anti-Covid: „Nefumător, fără boli cronice... Poate fi oricare dintre noi” / Foto: Facebook / Andra Ticărău
Publicat: 24/10/2020, 18:05

Adriana Ticărău, medic la spitalul modular COVID din Chitila îi avertizează pe români să poarte mască, să respecte recomandările autorităților și să nu plece la drum fără a fi nevoie.

„Nu știm încă cine și de ce dezvoltă forma gravă de COVID. Cine are nevoie de oxigen. Poate fi oricare dintre noi”, spune medicul.

Adriana Ticărău povestește cum un pacient al său, de 46 de ani, care respira cu ajutorul unui aparat de oxigen, a fost transferat vineri la „Matei Balș”, unde nu mai erau locuri pe secție și a așteptat ore în șir în camera de gardă.

„Nu-i așa că aveți cunoștințe bolnave?”

„Tratamentul i-a fost administrat acolo. Nefumător, fără boli cronice. În urma CT-ului aproape 50% din plămâni sunt afectați. O simplă gripă, nu-i așa?! 5000 de cazuri doar azi. Din pix, nu-i așa?! D’aia îmi sună telefonul de dimineața până seara, zilnic de la un timp încoace, la capătul celălalt al firului fiind oameni care sunt bolnavi, dragii mei. Bolnavi de covid. Nu rezultate pozitive și atât, cum unii dintre voi sugerează că sunt doar „declarați” pozitiv.

Nu-i așa că aveți cunoștințe bolnave?! Prieteni?! Nu-i așa că ați intrat in contact cu persoane care ulterior testându-se au aflat că sunt pozitive?! V-a stat inima o clipă în loc?! Nu e o simplă gripă. Din păcate. Acesta este singurul adevăr. Nu știm încă de ce și cine dezvoltă forma gravă. Aia care are nevoie de oxigen. Poate fi oricare dintre noi.

„Prudență! Sănătate!”

Purtați mască și respectați recomandările. Evitați drumurile inutile și întâlnirile în grupuri mari. Renunțați o perioadă la șuetele cu prieteni ( cred că mie îmi e cel mai greu, cine mă cunoaște știe că așa e ), măcar pentru următoarele două saptămâni. Nu-mi place panica și isteria, dar nici iraționalul și inconștiența. Atitudinea noastră trebuie să găsească calea de mijloc: Prudență! Sănătate!”, a avertizat medicul Ticărău.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase