Avizul ANCOM privind accesul la Netcity, refuzat de Primăria Capitalei și contestat în justiție

Avizul ANCOM privind accesul la Netcity, refuzat de Primăria Capitalei și contestat în justiție
Publicat: 16/07/2013, 13:08
Actualizat: 01/08/2014, 19:40

Primăria Capitalei și Netcity Telecom au contestat în justiție avizul ANCOM care stabilește condițiile tehnice și economice de acces al operatorilor telecom la rețeaua de fibră optică a Capitalei și refuză discuțiile cu asociația furnizorilor de servicii de acces la Internet, potrivit ANISP.

„După ce ANCOM a dat avizul, la finele lunii mai, asociația furnizorilor de servicii de acces la Internet (ANISP) a încercat prin mai multe canale să discute cu reprezentanții Primăriei Municipiului București. Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane de fibră optică, și PMB nu au făcut nicio diligență la notificările noastre în vederea punerii în aplicare a prevederilor avizului. Mai mult, primăria și Netcity au solicitat, separat, în instanță suspendarea, respectiv, anularea avizului ANCOM, primul termen fiind programat pe 24 iulie la Curtea de Apel în dosarul privind suspendarea”, a declarat președintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, într-o conferință.

La sfârșitul lunii mai, autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a avizat condițiile tehnice și economice în care se va realiza accesul operatorilor telecom la rețeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei, Netcity, aviz condiționat de implementarea anumitor măsuri în termen de patru luni.

Avizul a fost solicitat în baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații.

„Aceste măsuri au fost propuse având în vedere că analiza efectuată de ANCOM a relevat că ansamblul condițiilor tehnice și economice de acces la rețeaua Netcity nu întrunește cerințele legale de nediscriminare, proporționalitate și obiectivitate. Avizul stabilește un termen de 4 luni pentru realizarea modificărilor și completărilor solicitate de autoritate în cuprinsul ofertei cadru generale și al contractelor cadru pentru acces la rețeaua Netcity”, se arăta într-un comunicat al instituției din 30 mai.

Pentru ca tarifele serviciilor de acces la rețeaua Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporțional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, ANCOM a stabilit că este necesară fundamentarea tarifelor în funcție de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii.

Autoritatea a stabilit și un termen maxim de șase luni pentru realizarea acestui model de calculație a costurilor și comunicarea sa către ANCOM.

Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei și contractelor cadru și până la avizarea de către ANCOM a condițiilor economice de acces pe baza modelului de calculație a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăși 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”.

De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăși 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „branșament FTTB”.

„Oferta nu trebuie să conțină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziționeze servicii de care nu au nevoie și pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, închirierea a minim două tubete pe o perioadă de minim cinci ani sau condiționarea furnizării serviciilor de acces de achiziționarea și plata serviciului de supraveghere a instalării”, se mai spunea în comunicatul ANCOM.

Bătrâneanu a afirmat că ANISP a depus, la 2 iulie, o plângere și la Consiliul Concurenței.

De asemenea, reprezentanții ANISP s-au întâlnit, la 11 iunie, cu oficiali ai vicepreședintelui Comisiei Europene și comisar european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, cărora le-a fost prezentată situația rețelei Netcity.

„ANCOM l-a obligat pe Netcity Telecom ca în termen de patru luni să pună în aplicare tarifele din aviz. Avizele conforme sau obligatorii se execută imediat, conform legii. Cele patru luni au fos date pentru ca PMB să aibă timp să le pună în aplicare, prin trecerea unei hotărâri prin Consiliul General al Municipiului București. După 1 octombrie 2013, dacă nu aplică prevederile avizului, Oprescu (Sorin Oprescu, primarul Capitalei) va răspunde penal pentru abuz în serviciu. Prejudiciul operatorilor telecom din Capitală în ultimii trei ani depășește 10 milioane de euro din cauza tarifelor pe care le-a practicat Netcity. La 1 octombrie, voi depune la DNA o plângere penală pentru că PMB și Sorin Oprescu nu respectă avizul ANCOM”, a afirmat preșdintele ANISP.

Bătrâneanu spune că, prin nerespectarea avizului ANCOM, primarul Capitalei blochează dezvoltarea sectorului telecom și împidică intrarea altor jucători pe această piață.

„Mai mult, prin neaplicarea acestor tarife, numeroși operatori de talie redusă, așa-numiții operatori de cartier, sunt forțați să își vândă afacerile și să iasă de pe această piață, poate una dintre cele mai dinamice și mai dezvoltate din România”, a afirmat reprezentantul ANISP.

Netcity este o rețea subterană de fibră optică înființată la inițiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate și ai regiei de transport în comun.

Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie și UTI Systems și Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicații din surse private.

Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunța finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din rețeaua Netcity, în zona Unirii.

În prezent, rețeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor Netcity Telecom, operatorul rețelei metropolitane.

Acționarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% și UTI Grup – 0,01%.

În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Asociația Națională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizație profesională constituită în 2001 și are 38 de membri.

Scopul ANISP este acela de a promova și sprijini intereselor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (inclusiv Internet) în România.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?