Avocatul clanului Bercea Mondial cere citarea ca martor a președintelui Traian Băsescu

Redactor:
Clarice Dinu
Avocatul clanului Bercea Mondial cere citarea ca martor a președintelui Traian Băsescu
Avocatul clanului Bercea Mondial cere citarea președintelui Traian Băsescu

Trei din cei cinci membri al familiei lui Bercea Mondial, trimiși în judecată pentru presupusa șantajare a lui Mircea Băsescu, însoțiți de avocatul Pavel Abraham, s-au prezentat, miercuri, la Tribunalul Constanța, unde le-a fost prezentat rechizitoriul procurorilor, întâlnirea având loc în Camera de Consiliu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pavel Abraham a precizat că au fost discutate doar măsurile preventive și că a solicitat în instanță pentru Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, măsura arestului la domiciliu și, eventual, „control judiciar cu limită la nivel național pentru a-și putea vizita rudele încercerate”, iar pentru Izaura Anghel, care este gravidă în luna a opta, a cerut ridicarea controlului judiciar tot pentru a-și putea vizita rudele încarcerate, dar și pentru a se putea prezenta la controlul medical, pentru că în Drăgănești (Olt) nu există spital. În cazul lui Ghinică Anghel, fiul cel mic al lui Bercea Mondial, avocatul a cerut să nu fie luată nicio măsură, aducând ca argumente faptul că acesta este minor, iar „contribuția lui este minimă în presupusa faptă de șantaj”.

„S-au discutat măsurile, urmează să se pronunțe judecătorul. S-a înmânat rechizitoriul, pentru a lua cunoștință conținutul lui. S-a fixat un termen de 20 de zile în care să ne exprimăm punctul de vedere”, a spus Abraham.

El a menționat că a solicitat, în numele clienților săi, să le fie restituți banii pe care aceștia i-ar fi dat lui Mircea Băsescu.

„În viziunea noastră nu există fapta de șantaj, nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunii, latură obiectivă. Sub aspect subiectiv, au pretins să le fie restituți banii pe care i-au dat înainte în scopul deja cunoscut. Am solicitat judecătorului la camera preliminară să aibă în vedere și proba de notorietate existentă, că Tribunalul București a reținut că s-a primit suma de 250.000 de euro de către Mircea Băsescu, deci solicitarea lor nu este una injustă, ci una justă”, a declarat Pavel Abraham.

Avocatul familiei lui Bercea Mondial a mai spus că din înregistrările prezentate în instanță „nu rezultă niciun fel de amenințare” la adresa fratelui președintelui Traian Băsescu și a menționat că membrii familiei Anghel „îl roagă să le restituie banii, nepunându-se problema amenințării în niciun fel”.

De asemenea, Pavel Abraham a mai precizat că va cere ca Traian Băsescu să fie citat ca martor în acest dosar, după ce acesta a declarat că ar fi știut că fratele său este șantajat.

„Domnia sa a avut o prestație publică îndoielnică. (…) Într-un proces penal trebuie să spună anchetatorilor ce știa în mod concret, nu faptul că știa de anul trecut. Ce știa? Ce i s-a spus? Ce îndrumări concrete i-au dat? Sunt chestiuni deosebite, am spune, pentru individualizarea unei eventuale răspunderi sau pentru absolvirea de o răspundere. Cred că este o chestiune la care ar trebui să insiste și domnul Băsescu”, a menționat Abraham.

El a precizat și că va cere și conexarea celor două dosare – cel în care Mircea Băsescu îi acuză pe membrii familiei Anghel de șantaj, instrumentat de procurorii anticorupție din Constanța și cel în care fratele președintlui este acuzat de trafic de influență, dosar instrumentat de DNA central.

„Noi vom solicita această probă (chemarea lui Traian Băsescu ca martor – n.r.) și în dosarul de la București deoarece noi credem că este o chestiune de indivizibilitate, e o infracțiune complexă, iar această cauză nu poate fi judecată separat de cea de la București. (…) Se impune conexarea dosarelor. Prin aceiași faptă s-au dat banii, s-a făcut traficul de influență. (…) Ori dacă s-au dat banii, această infracțiune este legată indisolubil, este conexă, cu infracțiunea de șantaj. Deci ele trebuie cercetate împreună”, a adăugat Pavel Abraham.

Cătălin Legănel, [email protected]

Inchide