Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetiței violate într-un centru de plasament la Cluj

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetiței violate într-un centru de plasament la Cluj
Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat în cazul fetiței de 11 ani, violată de un angajat al centrului de plasament în care locuia, demarând o anchetă la centru, dar și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, adjunctul AP, Ionel Oprea.
Publicat: 11/10/2013, 17:41
Actualizat: 07/07/2016, 04:18

Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat în cazul fetiței de 11 ani, violată de un angajat al centrului de plasament în care locuia, demarând o anchetă la centru, dar și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, adjunctul AP, Ionel Oprea.

Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor și persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat că instituția s-a autosesizat și a demarat o anchetă la centrul în care locuiește minora, dar și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, , din cauza „declarațiilor iresponsabile” ale directorului acestei instituții, Daniel Tămaș, fără a împiedica însă desfășurarea anchetelor demarate de celelalte instituții implicate.

„Domnul director nu are cunoștințe elementare de drept. Nu ar trebui să fie jurist pentru a ocupa această fuuncție, dar ar trebui să cunoască legi care au legătură cu activitatea dumnealui. Sunt indignat de modul în care a înțeles domnul director această faptă. În prima apariție a spus că această relație este una «liber consimțită», însa nu trebuie cunoștințe de drept ca să înțelegi că nu poate fi vorba de o relație și consimțământul nu își are rostul când vorbim de minori. Toată lumea știe că sexul cu minori constituie faptă penală”, a declarat Ionel Oprea.

El a precizat că directorul DGASPC Cluj a revenit cu o a doua declarație, în care, încercând să o explice pe prima, a gafat și mai mult.

„A spus că s-a referit la faptul că fata nu a fost agresată fizic. (…) Este imposibil să gândești așa ceva. Nu știu ce înțelege prin viol, dar el este o agresiune fizică și psihică. Vom cere analizarea cu atenție și a modului de încadrare a personalului care lucrează în astfel de instituții”, a mai spus Oprea.

Un bărbat de 32 de ani, angajat ca părinte social într-o casă de tip familial din Turda, județul Cluj, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi întreținut relații sexuale cu o fetiță de 11 ani din centru, cu acordul acesteia, și ar fi făcut un film și poze indecente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Adriana Vornicu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că polițiștii au fost sesizați despre caz la începutul lunii octombrie.

„În 2 octombrie, Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că în municipiul Turda un bărbat în vârstă de 32 de ani a întreținut raporturi sexuale cu o minoră. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au stabilit că cele sesizate se confirmă. În urma cercetărilor efectuate, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și o zi mai târziu a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, iar instanța a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor”, a spus Vornicu.

Directorul casei familiale private „Lucas” din Turda, Daniela Constantinescu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul, care era angajat al instituției, a fost reclamat la Poliție după ce într-un calculator au fost găsite mai multe poze indecente făcute de către acesta unei fetițe din centru.

„În 2 octombrie a fost sesizată Poliția după ce s-au descoperit într-un calculator mai multe fotografii indecente făcute de angajatul nostru unei minore. Am predat probele la Poliție și am sesizat și Direcția Județeană de Protecție a Copilului Cluj. Nu știu nimic despre faptul că angajatul nostru ar fi întreținut relații sexuale cu minora, așteptăm concluziile oficiale ale anchetei Poliției. Am dus fata și la IML, dar nu avem un rezultat al cercetărilor. Bărbatul are 32 de ani și a fost angajat din aprilie 2012 în centrul nostru ca asistent social. În centru sunt internați, în total, opt copii”, a spus Constantinescu.

Potrivit acesteia, imediat după incident, copila a fost consiliată psihologic, iar bărbatului i-a fost suspendat contractul de muncă, urmând ca, în cazul în care instanța va emite o sentință definitivă și irevocabilă de condamnare, să-i fie desfăcut contractul de muncă.

Directorul Direcției Județene de Protecție a Copilului Cluj, Daniel Tămaș, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituția pe care o conduce a inițiat consilierea psihologică a fetei, în condițiile în care raportul sexual ar fi avut loc „cu consimțământul acesteia”.

„Trauma este evidentă și adâncă, pentru că vorbim de o minoră de 11 ani care a întreținut relații sexuale cu un adult, cu consimțământ, deci nu este o faptă de viol sau abuz. Aici este marea dilemă a noastră, pentru că intervenția va fi un pic mai complicată. În plus, s-au descoperit și un filmuleț video ca pentru adulți și fotografii cu fetița. Vom avea nevoie de intervenție psihologică pe un alt palier decât cel clasic. Va avea loc o evaluare și vom decide dacă se va impune scoaterea fetiței din acel centru și mutarea ei într-un centru de plasament al nostru”, a spus Tămaș.

Cazul a intrat și în atenția Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Cluj care va declanșa o anchetă la casa familială „Lucas”, în condițiile în care AJPIS a acreditat-o pentru a avea grijă de copii.

„Vom face o anchetă să vedem ce s-a întâmplat acolo. Vom verifica calitatea serviciilor oferite”, a spus Paula Nicoară, inspector social AJPIS Cluj.

Potrivit acesteia, casa „Lucas” funcționează din 2011, iar în 2014 va trebuie să fie reacreditată.

Casa de tip familial „Lucas” a fost înființată de Fundația „Sfântul Daniel” din Turda, împreună cu o fundație elvețiană.

Aurelia Alexa, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Care sunt singurele ființe care ar supraviețui dacă Pământul s-ar confrunta cu o catastrofă.
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×