Avocatul Toni Neacșu: Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcție procurori care au aviz negativ

Avocatul Toni Neacșu: Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcție procurori care au aviz negativ
Publicat: 20/02/2020, 15:37
Actualizat: 20/02/2020, 22:34

Klaus Iohannis a încălcat recomandările MCV când a numit în funcţie procurorii care au aviz negativ din partea CSM, e de părere fostul membru CSM, Toni Neacşu, transmite Mediafax.  Acesta spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Fostul membru CSM, Toni Neacşu, a declarat că avizele erau facultative, însă „în mod clar, este o nesocotire a avizului Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Din punctul meu de vedere, slăbeşte independenţa sistemului judiciar, atât timp cât nu se ţine cont de părerea forului suprem care garantează independenţa justiţiei”, a spus Toni Neacşu.

În raportul MCV din 2019 apare recomandarea respectării avizului Consiliului Superior al Magistraturii:

„(…) avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017”.

Fostul membru CSM este de părere că mediul politic nu trebuie să afecteze independenţa justiţiei: „Singura garanţie că numirile sunt profesionale iar nu politice erau aceste avize ale Consiliului Superior al Magistraturii, cel puţin asta a fost optica Comisiei Europene până acum”.

Neacşu spune că nu este exclus ca recomandarea MCV să nu fie scoasă din următoarele rapoarte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-şefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Crin-Nicu Bologa la DNA şi Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT.

Procurorii Gabriela Scutea şi Giorgiana Hosu primiseră aviz negativ de la CSM. Crin Bologa a fost singurul care a fost avizat pozitiv.