BAC 2018 Subiecte examen Limba Literatura Română

Publicat: 25/06/2018, 15:19

BAC 2018. SUBIECTE BAC 2018 LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ REZOLVATE

BAC 2018. SUBIECTE BAC 2018 LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ REZOLVATE LIVE

BAC 2018. SUBIECTE BAC 2018 LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

La profilul REAL, la subiectul al treilea, elevii au avut de analizat poezii de Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi.

La profilul UMAN a picat arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Luni, aproape 127.000 de candidați din cei 136.771 înscriși pentru această sesiune de Bacalaureat susțin examenul scris la Limba și Literatura română. Probele încep la ora 9:00, când în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul candidaților în centrele de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.

Din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor, elevii au la dispoziție trei ore pentru finalizarea lucrării scrise. Fiecare subiect are câte trei părți a 30 de puncte, iar 10 puncte sunt alocate din oficiu.

În acest an, Ministerul Educației Naționale a organizat 440 de centre de examen în toată țara. 118.856 din totalul de 136.871 de candidați înscriși la BAC 2018 au absolvit liceul în acest an. 18.015 candidați au terminat liceul în anii anteriori, dar nu și-au luat Bacalaureatul din diverse motive.

Subiectele și baremul examenului de Limba și Literatura Română vor fi publicate luni, la ora 15:00, pe site-ul edu.ro.

Primele rezultate vor fi afișate pe 4 iuulie, până în prânz, după care candidații au timp să depună contestații până la ora 16:00. Pentru soluționareea acestora este alocat intervalul 5-8 iulie, iarREZULTATELE FINALE vor fi afișate pe 9 iulie, atât la sediile liceelor, cât și pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Celelalte probe ale acestei sesiuuni de Bacalaureat sunt programate pe 26 iunie, la Limba și Literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și italiană), pe 27 iunie la matematică sau istorie și pe 28 iunie, proba la alegere, în funcție de specializare.

BAC 2018. MODUL DE ORGANIZARE A PROBELOR

Candidații vor avea acces în centrele de examen între orele 7:30 – 8:30, după ce vor prezenta la intrare un act de identitate valid, cu fotografie.

Pentru redactarea lucrării scrise vor avea la dispoziție trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate fiecărui candidat. Candidații pot folosi stilou sau pix de culoare albastră pentru rezolvarea subiectelor, iar desenele și schemele vor fi desenate doar cu creion negru. Candidații care dau probe scrise la matematică și geografie pot folosi doar instrumente de desen. Sunt interzise orice mijloace de calcul și nu poate fi folosită altă hârtie decât cea distribuită în sala de examen.

Sisteme de supraveghere video și audio sunt obligatorii în toate sălile de examen. Candidații nu au voie să intre în sala de examencu manuale, dicționare, notițe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Totodată, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși că vor încălca aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă au primit ori au transmis materialele interzise.

Prin urmare, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probele scrise și nota 5 la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Absolvenții care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obținut media 10 primesc diplomă de merit.