BAC-ul profesional aduce în faliment fabricile de diplome: „N-o să mai avem studenți deloc!” ANALIZA unei afaceri de UN SFERT DE MILIARD DE EURO PE AN

BAC-ul profesional aduce în faliment fabricile de diplome: N-o să mai avem studenți deloc! ANALIZA unei afaceri de UN SFERT DE MILIARD DE EURO PE AN
Publicat: 07/09/2012, 13:03
Actualizat: 06/07/2016, 13:29

Elevii care aleg să dea bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces în universități, nici în cele particulare, nici în cele de stat. BAC-ul profesional propus de Ministerul Educației pentru 2013 presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susțină o probă practică și să dea o lucrare scrisă la educație antreprenorială.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că ordonanța de urgență prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate și nu va permite niciunei instituții de învățământ, indiferent că este de stat sau particulară, să primescă absolvenții.

„Ordonanța specifică clar că este vorba de orice fel de învățământ superior”, a spus Ecaterina Andronescu.

Universitățile particulare, o afacere de un sfert de miliard de euro anual

Statisticile de la Ministerul Educației arată că, din cei aproape 700.000 de studenți câți sunt în România, aproximativ 250.000 învață la universitățile particulare. Taxele de studiu de la aceste universități variază în funcție de profilul urmat de student. Suma medie plătită de un student la particulară este de 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că toate cele 56 de universități particulare acreditate și autorizate rulează un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenți.

Rectorii universităților particulare susțin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenți este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurența dintre universități, susțin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenți.

Totodată, reprezentanții universităților particulare susțin că unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.

Rectorul Universității Ecologice: E absurd să dai două tipuri de bacalaureat

Rectorul Universității Ecologice, Alexandru Țiclea, nu agreează măsura introducerii bacalaureatului profesional, pentru că se aplică la toate liceele, și nu numai la cele profesionale, așa cum ar fi normal.

„Educația antreprenorială te scoate antreprenor? Facem schimbări numai așa să ne aflăm în treabă. Dacă ar fi fost licee industriale, aș fi fost de acord, dar dacă învață profesie în liceu? Nu cred că măsura asta se justifică pentru toate liceele, ci pentru anumite licee. Fără o pregătire în licee pentru profesie nu văd de ce am introduce o astfel de măsură. Iar această restricție pe care le-o impun elevilor de a nu merge la universitate sper că n-o va accepta toată lumea și că măsura până la urma nu va trece”, a spus rectorul de la Universitatea Ecologică.

Alexandru Țiclea a explicat cum vor fi afectate universitățile în general și cele particulare în special. „Ne fac și nouă rău, pentru că studenții nu vor mai veni la noi. Prin această măsură, unii dintre elevi nu vor mai ajunge niciodată la facultate. E absurd să dai două tipuri de bacalaureat. Anul acesta numărul de studenți este sub nivelul anului trecut”, a spus rectorul, care a adăugat că studenții vor fi din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slabi.

„După Revoluție, s-au făcut reforme peste reforme, dar elevii sunt din ce în ce mai slab pregătiți. Părerea mea este că ar fi trebuit să iasă niște genii în urma reformelor, dar, dimpotrivă, calitatea a scăzut”, a mai spus Alexandru Țiclea.

Aurelian Bondrea: N-o să mai avem studenți deloc

Nici pentru Aurelian Bondrea Jr, rectorul Universității Spiru Haret, bacalaureatul profesional nu este o măsură bună. „N-o să mai avem studenți deloc „, a spus Aurelian Bondrea.

„Credeți că ceilalți elevi, care dau Bacalaureat național sunt mai buni?”, s-a întrebat retoric Bondrea.

Ovidiu Folcuț, rectorul de la Universitatea Româno-Americană, afirmă că un examen de maturitate profesional va tria într-un fel școlile. „Vor rămâne școlile în care elevii vor învăța și își vor dori cu adevărat să meargă la facultate”, a declarat Ovidiu Folcuț. Rectorul este de părere că cei care vor alege să dea BAC profesional vor fi de la liceele tehnologice. „Oricum, la noi, numărul de studenți care provin de la acest tip de licee este foarte mic”, a precizat Folcuț.

Rectorul a spus că este previzibil ca numărul de studenți să scadă.

„Oricum numărul de studenți e la jumătate față de acum câțiva ani din cauza pe de o parte a scăderii demografice, iar pe de altă parte a examenului de BAC picat”, a spus Folcuț.

Ion Spânulescu: Bacalaureatul profesional nu are niciun viitor

Pentru președintele Universității Hyperion, Ion Spânulescu, bacalaureatul profesional nu are niciun viitor. „Spun că n-o să aibă viitor pentru că cei mai mulți dintre elevi vor alege tot BAC-ul național pentru a putea da la facultate. Cred că la anul oricum se va schimba din nou examenul și or să fie mai multe tipuri de examen”, a spus Ion Spânulescu.

Corina Dumitrescu, rectorul de la Universitatea Dimitrie Cantemir, a refuzat să comenteze pe tema bacalaureatului profesional. Ea a spus, totuși, că numărul de studenți se menține constant, iar în prezent universitatea și-a ocupat 70% din numărul de locuri scoase la concurs. „În anul I avem aproximativ 6.000 de studenți, iar în total numărul de studenți va fi și anul în 2012 de 20.000, la fel ca în 2011”, a spus Dumitrescu.

BAC-ul profesional poate fi dat de orice elev indiferent de liceu și oricare ar fi filiera sau profilul pe care îl urmează.

Totodată, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului