BACALAUREAT 2013. Inspectorul acuzat de fraudă la Bac e consilier la Arhiepiscopia Sibiu și director de grădiniță

BACALAUREAT 2013. Inspectorul acuzat de fraudă la Bac e consilier la Arhiepiscopia Sibiu și director de grădiniță
Publicat: 05/07/2013, 15:03
Actualizat: 30/03/2019, 15:50

Inspectorul școlar de religie din Sibiu Sorin Joantă, acuzat de trafic de influență la Bacalaureat, este consilier pe probleme de învățământ la Arhiepiscopia Sibiu și conduce singura grădiniță ortodoxă din județ, aparținând Mitropoliei Ardealului.

Potrivit site-ului Mitropoliei Ardealului, Sorin Joantă este unul dintre consilierii eparhiali din Arhiepiscopia Sibiu, răspunzând de probleme legate de învățământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, Joantă este directorul singurei grădinițe ortodoxe din județul Sibiu, Grădinița „Sfântul Vasile cel Mare”, care aparține de Mitropolia Ardealului. Unitatea a fost deschisă, în toamna anului 2009, într-o clădire din centrul municipiului Sibiu, proprietate a Bisericii.

Soția lui Sorin Joantă, Cristina, este angajată a Poliției Județene Sibiu, la Compartimentul de control intern.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă de aceasta în 15 iunie 2012 și postată pe site-ul IPJ Sibiu, familia Joantă deține un sfert dintr-un teren agricol de 665 de metri pătrați și un teren intravilan de 530 de metri pătrați în municipiul Sibiu, dar și un teren agricol în comuna Șelimbăr, aflată în apropierea municipiului Sibiu.

De asemenea, familia Joantă are un apartament de aproape 70 de metri pătrați și o casă de locuit de 240 de metri pătrați, în municipiul Sibiu.

Soții Joantă mai au două mașini, una cumpărată în 2007, iar cea de-a doua în 2010 și trebuie să plătească, unei persoane fizice, un credit de 20.000 de euro, până în anul 2020.

În 2011, Cristina Joantă a încasat, din salariul de polițist, puțin peste 34.000 de lei, în timp ce soțul său a încasat 16.945 de lei de la Inspectoratul Școlar Sibiu, 41.820 de lei de la Arhiepiscopia Sibiu și 6.590 de lei ca formator pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pe site-ul ISJ Sibiu nu este postată declarația de avere a lui Sorin Joantă.

La rândul său, administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic „Independența”, Viorel Giupană, acuzat și el de trafic de influență, are un restaurant recent deschis în zona centrală a municipiului Sibiu.

Portarul colegiului a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că Viorel Giupană ar fi luat mită.

„Nu cred așa ceva. Are magazin și restaurante, nu cred că se complica el. Nu văd de ce s-ar complica. Era destul de apropiat de elevi și tot timpul vorbea cu ei”, a declarat el.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală față de Sorin Joantă, inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influență, Viorel Giupană, funcționar la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, pentru trafic de influență, și Toma-Ștefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influență.

Astfel, procurorii susțin că Giupană a primit, luni, de la candidatul respectiv suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susținea că are influență asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reușita la proba de Limba și literatura română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector școlar și președinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea și desfășurarea examenului în județ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba și literatura română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă și Viorel Giupană, interdicția de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Crețulescu, declara că întreaga comisie de bacalaureat de la acel centru de evaluare – formată din președintele Sorin Joantă și alte patru cadre didactice – a fost demisă, măsura fiind luată pentru a nu plana suspiciuni asupra comisiei.

„ISJ Sibiu a decis demiterea întregii comisii de la Centrul Zonal 300 din Sibiu. Hotărârea vine ca urmare a învinuirilor aduse președintelui comisiei, din care mai făceau parte patru cadre didactice. Inspectoratul asigură candidații la examenul de bacalaureat, familiile acestora și întreaga comunitate că acest incident regretabil nu va afecta desfășurarea examenului din județul nostru”, preciza Crețulescu.

Întrebată de presă ce fel de coleg a fost Sorin Joantă, care este și inspector școlar, Livia Crețulescu a spus că acesta și-a îndeplinit sarcinile cu responsabilitate.

„Președintele comisiei, care este inspector școlar, nu a avut niciun fel de probleme până în prezent, este un om vertical care și-a indeplinit cu responsabilitate funcția de inspector”, spunea Crețulescu.

Potrivit sursei citate, Sorin Joantă nu a fost suspendat și din funcția de inspector, ci doar din cea de președinte al comisiei, el urmând să fie cercetat de către Comisia de Disciplină a ISJ.

Ea a preciza că cel de-al doilea cercetat în acest dosar de trafic de influență, Viorel Giupană, este administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic „Independența” din Sibiu.

Joi, conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declarații presei, închizându-se într-un birou, inspectorul școlar general Ștefan Firu amenințând jurnaliștii că va chema Poliția dacă mai insistă cu întrebări.

Vineri, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Crețulescu, a declarat, că elevul de la Colegiul „Independența” din municipiul Sibiu, acuzat de cumpărare de influență la Bacalaureat, provine din generațiile anterioare de absolvenți.

„Elevul respectiv nu a terminat clasa a XII-a în acest an, ci în generațiile trecute. El a mai susținut examenul de bacalaureat, proba de Limba și literatura română fiind singura care îi mai lipsea pentru a promova examenul”, a afirmat Livia Crețulescu.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții ISJ Sibiu, Toma-Ștefan Stancă a mai susținut examenul de bacalaureat în 2011 și 2012. În urma prezentărilor anterioare la examen, candidatul a obținut notele 5.60 la Istorie și 5.20 la Geografie, mai având de susținut doar proba de Limba și literatura română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom