BACALAUREAT 2013. Unul din cinci elevi de la liceul „Bolintineanu” a dat șpagă la BAC 2013

BACALAUREAT 2013. Unul din cinci elevi de la liceul Bolintineanu a dat șpagă la BAC 2013
Publicat: 02/07/2013, 15:17
Actualizat: 31/07/2014, 15:12

BACALAUREAT 2013, BAC 2013 – Scandalul de la BAC 2013 continuă. 20% dintre elevii de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din București ar fi dat șpagă la BAC 2013, între 300 și 600 de euro.

Aproximativ 20 la sută dintre candidații care susțin examenul de BACALAUREAT la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” ar fi dat între 300 și 600 de euro pentru examene, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ca să poată avea în sală supraveghetori permisivi, care să le permită să copieze sau să le spună rezolvările la subiectele de laBACALAUREAT, unii dintre elevi au dat între 300 și 600 de euro.

Din totalul candidaților care susținBACALAUREATla Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, 20 la sută ar fi dat aceste sume de bani.

Fosta directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru a luat bani de la elevi înscriși laBACALAUREAT, intervenind să fie desemnați anumiți supraveghetori „permisivi” și o comisie care să poată fi influențată în fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului București.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus, marți, reținerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală Costica Vărzaru, cercetată pentru trafic de influență laBACALAUREAT.

Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din București, Costica Vărzaru a pretins și a primit sume de bani de la elevi înscriși la examenul deBACALAUREATîn sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența pe lângă membrii Comisiei deBACALAUREATdin Centrul de examen al unității de învățământ, astfel încât aceștia „să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu pe parcursul desfășurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a și efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnați anumiți supraveghetori permisivi, precum și o comisie care putea fi influențată în sensul realizării unor fraude în desfășurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului București.

Procurorii cer marți instanței Tribunalului București arestarea preventivă a Costicăi Vărzaru.

Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați luni la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiați, aceștia au fost lăsați să plece, singura reținută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.
Unii profesori sunt suspectați că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba și literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiți bani și cadouri care le-ar fi parvenit în aceeași zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de laBACALAUREATcare a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Perchezițiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului deBACALAUREATdesfășurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma perchezițiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupție presupus săvârșită la examenul deBACALAUREAT. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte și laptopuri.

Elevii care au susținut luni proba de Limba română de laBACALAUREATla Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sală, la mulți dintre aceștia fiind găsite fițuici, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în cadrul perchezițiilor făcute luni la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, imediat după susținerea probei scrise la Limba și literatura română, la ieșirea din sălile de examen elevii au fost obligați să scoată tot ce au în buzunare.

Sursele citate au mai arătat că în prezent este administrat probatoriul, în sensul că se descarcă imaginile video și audio și se inventariază înscrisurile și banii descoperiți la percheziții.

Anchetatorii vor face, marți, o nouă percheziție în cazul suspiciunii de fraudă laBACALAUREAT, iar la Poliția Capitalei va continua audierile, persoanele chemate să dea declarații în acest caz nefiind puse sub învinuire, au mai declarat sursele citate.

Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupție în cazul examenului de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamația nu a venit de la părinți sau elevi.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidați.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei deBACALAUREAT, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcțiile de conducere a directorului și directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și a directorului Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condițiile pentru ca absolvenții de clasa a XII-a să poată susține toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Ulterior, Ministerul Educației a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de laBACALAUREATnu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, după ce PDL a cerut reluarea probei, că subiectele probei de Limba română de laBACALAUREATau fost transmise în condiții de securitate, nu există niciun indiciu de fraudă, iar examenul va continua așa cum a fost stabilit.

Pricopie a precizat că examenul deBACALAUREATva continua conform calendarului stabilit, marți fiind programată proba la limba și literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului și vineri proba la alegere a profilului și specializării.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari