• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

BACALAUREAT PROFESIONAL din 2013. Senatul a modificat legea educației naționale

Senatorii au adoptat modificarea propusă de Ministerul Educației prin care se introduce bacalaureatul profesional. Noul tip Bac constă în trei probe de competențe identice cu cele de până acum, un proiect și o probă practică, precum și un examen scris la educația antreprenorială. Proiectul și proba practică se vor da în funcție de profilul urmat de elev.

Senatorii au adoptat modificarea propusă de Ministerul Educației prin care se introduce bacalaureatul profesional. Noul tip BAC constă în trei probe de competențe, identice cu cele de până acum, un proiect și o probă practică, precum și un examen scris la educația antreprenorială. Proiectul și proba practică se vor da în funcție de profilul urmat de elev.

La ieșirea de la votul de la Senat, Ecaterina Andronescu a declarat că bacalaureatul profesional va fi de anul viitor la fel de riguros ca și până acum.

73 de senatori au votat pentru bacalaureatul profesional, 15 au fost împotrivă, iar unul s-a abținut.

Contactată de Gândul, Ecaterina Andronescu a declarat că metodologia pentru examenul de bacalaureat profesional este gata și că va fi publicată imediat ce legea apare în Monitorul Oficial.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI LEGEA ADOPTATĂ AZI ÎN SENAT

Legea prin care se modifică bacalaureatul urmează să fie promulgată de președinte și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Discuțiile despre bacalaureatul profesional au început încă din luna iunie, când propunerea unui bac diferențiat a venit din partea sindicatelor din învățământ. Ministrul Educațieila acea vreme, Liviu Pop, a fost de acord cu o astfel de propunere, spunând că „forma actuală nu mai este adaptată la situația din învățământ”.

Actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a preluat această idee și a promovat-o, mai ales după afișarea rezultatelor de la examenul de bac din prima sesiune, când rata de promovare a fost de 44%.

Ecaterina Andronescu a declarat la GÂNDUL LIVE că examenul de bacalaureat de tip profesional îi va ajuta pe elevi să se angajeze pe piața muncii. Declarațiile făcute la GÂNDUL LIVE de ministrul Educației pe tema BAC-ului profesional pot fi urmărite AICI .

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a criticat bacalaureatul profesional. AFLĂ AICI  obiecțiile pe care le are Daniel Funeriu în privința bac-ului profesional

Rectorii universităților particulare susțin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenți este în scădere de la an la an. Vezi AICI ce au spus rectorii despre examen.

 

Inchide