Bănilă, în cazul Melencu: Mă bucur că mama victimei a schimbat atitudinea. Sper să nu se răzgândească / Ce spune șeful DIICOT despre analiza ADN efectuată de FBI

Bănilă, în cazul Melencu: Mă bucur că mama victimei a schimbat atitudinea. Sper să nu se răzgândească / Ce spune șeful DIICOT despre analiza ADN efectuată de FBI
Publicat: 29/09/2019, 21:54

Bănilă: E posibil ca în anchetă să se fi făcut greșeli. Nu putem transforma cauzele în reality show

Șeful DIICOT, Felix Bănilă, admite că în ancheta Caracal s-au făcut greșeli de aceea au fost dispuse controale la parchetele din țară, subliniind că nu poate oferi detalii cu privire la modul în care a fost instrumentat dosarul deoarece „nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri”.

„Eu admit că este posibil, în această anchetă,încă de la început și până în prezent, să fi făcut și greșeli. Datorită acestor chestiuni, în momentul actual sunt mai multe controale în derulare. Atât eu, în calitate de procuror-șef DIICOT, cât și procurorul general al PÎCCJ, Secția de procurori a CSM, am dispus controale cu privire la mai multe aspecte, tematice și pentru situații deosebite. Aceste controale sunt în derulare, de aceea nu pot să comentez nimic până la momentul finalizării”, a declarat șeful DIICOT, la Antena3.

Felix Bănilă a subliniat că nu poate oferi mai multe informații până la încheierea cauzei.

„Nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri, pentru că elementul surpriză este de esenta soluționării cauzelor de criminalitate organizată”, a mai spus șeful DIICOT.

Atât Inspecția Judiciară, cât și Parchetul General și DIICOT au dispus controale atât la parchetele din țară, cât și la Caracal, pentru a fi verificate cauzele cu lipsire de libertate și viol.

Felix Bănilă spune că DIICOT nu a mai folosit niciodată analiza ADN efectuată de FBI

Felix Bănilă a declarat că analiza ADN privind cazul Luizei, pe care o vor efectua specialiștii FBI, nu a mai fost folosită ca probă până în prezent de DIICOT, subliniind că este o șansă care trebuie exploatată.

„După știința mea, nu (proba ADN efectuată de FBI nu a mai fost folosită, n.r.). Nu de către DIICOT. Este o șansă și, fiind o șansă, suntem obligați să o verificăm pe aceasta”, a declarat Felix Bănilă, la Antena3.

Șeful DIICOT a atras atenția că anchetatorii vor profita de toate opțiunile pentru a afla adevărul.

„Nu vom neglija nicio șansă care s-ar putea ivi pentru a afla adevărul, pentru a stabili, în limitele competenței legale, adevărul. Este o șansă și, fiind o șansă noi suntem obligați să o valorificăm și pe acesta. Nu vom precupeți niciun efort pentru a stabilit cu certitudine și în limitele competențelor legale adevărul”, a mai spus Felix Bănilă.

DIICOT a transmis o cerere în SUA, respectiv FBI, pentru efectuarea unei expertize a ADN-ului (mitocondrial și cromozomial) Luizei deoarece analiza mitocondrială nu poate fi efectuată nicăieri în România.

Știrea inițială. „Eu mă bucur, și colegii ne bucurăm că mama victimei și-a schimbat atitudinea pentru probele de comparații – avem nevoie pentru a fi trimise cu maximă celeritatea în Statele Unite. (…) Sper să nu se răzgândească”, a declarat Felix Bănilă, la Anena.3

Șeful DIICOT a mai subliniat că, în cazul în care mama Luizei nu era în viață, ar fi identificat o altă soluție pentru aceste teste ADN.

„Avem nevoie de comparație, respectiv de salivă de la mama victimei. Avem nevoie de probe, pentru că tiparul genetic recoltat în laboratoare FBI trebuie comparat cu profilul genetic de la mama victimei. Acest tip de ADN se transmite exclusiv pe linie maternă. (…) Identificam o altă soluție. (dacă Mama Luizei nu era în viață, n.r.)”, a mai explicat Bănilă.

Rezultatele obținute de FBI pot fi folosite în România, chiar dacă analiza nu este omologată în țara noastră, mai spune șeful DIICOT.

Monica Melencu, mama Luizei Melencu a acceptat, sâmbătă, să i se recolteze noile probe ADN. Aceasta se va prezenta, luni, la București, pentru probe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului