Barroso: România este pregătită să devină o țară membră Schengen

Redactor:
Andreea Tobias
Redactor:
Liliana Iedu
Barroso: România este pregătită să devină o țară membră Schengen
Fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso spune că România este pregătită să devină membră a Spațiului Schengen și că își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, chiar dacă acum UE "e mai prudentă sau are suspiciuni".

Barroso a spus, vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că, deși nu se mai află într-o poziție oficială, crede că România este pregătită să devină o țară membră a Spațiului Schengen, aspect pe care l-a susținut și cât timp a fost președintele Comisiei Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost în acel moment dubii și am spus atunci că România e mai bine echipată decât alți membri existenți. Nu văd niciun motiv să se schimbe situația de atunci, mi se pare că România trebuie să fie o țară membră Schengen. Cred că va crește securitatea în Europa. Înțeleg că există provocări cu refugiații și atunci Uniunea Europeană e mai prudentă sau are suspiciuni, dar în mod sincer nu vă pot spune clar (dacă România poate deveni membră Schengen – n.r.). Îmi doresc, însă, să se întâmple mai repede”, a spus Barroso.

Referindu-se la criza refugiaților, Barroso a afirmat că aceasta reprezintă „o provocare importantă” pentru Europa.

„Este și o criză economică. Ceea ce este în joc nu e doar o problemă economică. Totul s-a întâmplat brusc cu acest flux de migranți. Astfel au apărut probleme legate de xenofobie. Trebuie să avem curajul să explicăm ce se întâmplă. Cei mai mulți refugiați vin aici pentru că sunt în situații disperate. Trebuie să arătăm că suntem umani, pentru că există un război în țara lor și noi trebuie să îi primim. Dacă aș fi un tată sirian, aș face toate eforturile să trăiesc în pace. Le cer europenilor să facă acest exercițiu moral. Acesta este un prim punct, un efort umanitar”, a spus Barroso.

El consideră că adevărata problemă o reprezintă grupurile de oameni aduși de diferite organizații ilegale, împotriva cărora Europa trebuie să lupte, deoarece are responsabilitatea să își apere granițele.

Barroso a afirmat că „există trafic de prostituție, de copii sau de terorism” și, chiar dacă oamenii trebuie să fie solidari față de refugiați, în fața celor care le pun siguranța în pericol trebuie să fie duri.

„Sunt voci care cred că această problemă pune în dificultate securitatea din Spațiul Schengen. E fals. Schengen încearcă să rezolve această problemă. Ceea ce trebuie să facem acum e să colaborăm între serviciile secrete. Dacă cineva crede că ar trebui să punem garduri între țări, mă întreb care e avantajul? Ceea ce trebuie să facem e să creștem gradul de cooperare între serviciile secrete pentru protejarea granițelor. Cred că vom fi în stare să rezolvăm această problemă, dar am ideile mele. Trebuie să ne adaptăm în mod constant. Cred că vom găsi o soluție, dar nu cred că soluția e să ridicăm garduri între țări. Sunt realist, nu cred că vom avea un serviciu secret comun, dar cooperarea trebuie să fie mai strânsă”, a spus Barroso.

Jose Manuel Durao Barroso se află, vineri, la Timișoara, unde a primit din partea Universității de Vest titlul de Doctor Honoris Causa.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide