Barroso: România este pregătită să devină o țară membră Schengen

Barroso: România este pregătită să devină o țară membră Schengen
Fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso spune că România este pregătită să devină membră a Spațiului Schengen și că își dorește ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, chiar dacă acum UE "e mai prudentă sau are suspiciuni".

Barroso a spus, vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că, deși nu se mai află într-o poziție oficială, crede că România este pregătită să devină o țară membră a Spațiului Schengen, aspect pe care l-a susținut și cât timp a fost președintele Comisiei Europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost în acel moment dubii și am spus atunci că România e mai bine echipată decât alți membri existenți. Nu văd niciun motiv să se schimbe situația de atunci, mi se pare că România trebuie să fie o țară membră Schengen. Cred că va crește securitatea în Europa. Înțeleg că există provocări cu refugiații și atunci Uniunea Europeană e mai prudentă sau are suspiciuni, dar în mod sincer nu vă pot spune clar (dacă România poate deveni membră Schengen – n.r.). Îmi doresc, însă, să se întâmple mai repede”, a spus Barroso.

Referindu-se la criza refugiaților, Barroso a afirmat că aceasta reprezintă „o provocare importantă” pentru Europa.

„Este și o criză economică. Ceea ce este în joc nu e doar o problemă economică. Totul s-a întâmplat brusc cu acest flux de migranți. Astfel au apărut probleme legate de xenofobie. Trebuie să avem curajul să explicăm ce se întâmplă. Cei mai mulți refugiați vin aici pentru că sunt în situații disperate. Trebuie să arătăm că suntem umani, pentru că există un război în țara lor și noi trebuie să îi primim. Dacă aș fi un tată sirian, aș face toate eforturile să trăiesc în pace. Le cer europenilor să facă acest exercițiu moral. Acesta este un prim punct, un efort umanitar”, a spus Barroso.

El consideră că adevărata problemă o reprezintă grupurile de oameni aduși de diferite organizații ilegale, împotriva cărora Europa trebuie să lupte, deoarece are responsabilitatea să își apere granițele.

Barroso a afirmat că „există trafic de prostituție, de copii sau de terorism” și, chiar dacă oamenii trebuie să fie solidari față de refugiați, în fața celor care le pun siguranța în pericol trebuie să fie duri.

„Sunt voci care cred că această problemă pune în dificultate securitatea din Spațiul Schengen. E fals. Schengen încearcă să rezolve această problemă. Ceea ce trebuie să facem acum e să colaborăm între serviciile secrete. Dacă cineva crede că ar trebui să punem garduri între țări, mă întreb care e avantajul? Ceea ce trebuie să facem e să creștem gradul de cooperare între serviciile secrete pentru protejarea granițelor. Cred că vom fi în stare să rezolvăm această problemă, dar am ideile mele. Trebuie să ne adaptăm în mod constant. Cred că vom găsi o soluție, dar nu cred că soluția e să ridicăm garduri între țări. Sunt realist, nu cred că vom avea un serviciu secret comun, dar cooperarea trebuie să fie mai strânsă”, a spus Barroso.

Jose Manuel Durao Barroso se află, vineri, la Timișoara, unde a primit din partea Universității de Vest titlul de Doctor Honoris Causa.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide