Băsescu, declarație fără precedent: România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Băsescu, declarație fără precedent: România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei
Publicat: 12/08/2013, 11:22

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureșului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităților în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituțional nu poate fi nici luat în discuție, nici depășit. Poate să se perinde prin Harghita și Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat”.

Șeful statului român a susținut că politicienii maghiari care au venit în Harghita și Covasna au depășit limita decenței.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a continuat președintele Băsescu.

El a susținut că Ungaria a devenit „în momentul de față un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităților în regiune, nu în România, în regiune”, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăți”.

„România își va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”, a continuat Băsescu.

Ce este școala de vară de la Izvorul Mureșului

Președintele Traian Băsescu participă, luni, la a 11-a ediție a Școlii de Vară de la Izvorul Mureșului (jud. Harghita), destinată reprezentanților minorităților românești din Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Serbia.

De altfel, Traian Băsescu a devansat deschiderea Școlii de Vară, programată inițial pentru 11, președintele anunțând că ajunge la ora 9. Până la urmă, elicopterul președintelui a aterizat cu jumătate de oră întârziere, din cauza ceții dese.

Traian Băsescu a fost întâmpinat de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, care i-a transmis: „Bine că ați venit măcar la spartul târgului”. Aceasta este prima vizită a președintelui la Școala de Vară de la Izvorul Mureșului. Unul dintre organizatori a declarat că, dacă Traian Băsescu nu ar fi venit la Școala de Vară, niciun ziar și nicio televiziune nu ar fi fost prezente la Izvorul Mureșului.

Cei aproximativ 100 de reprezentanți ai minorității române din statele vecine s-au plâns că se chinuie să supraviețuiască fără niciun sprijin, sunt victime ale politicilor de discriminare și deznaționalizare, duse fățiș sau ascuns de autoritățile țărilor respective.

„Guvernul român alocă anual, prin Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni, 2 milioane de euro comunităților românești din statele învecinate. Pe de altă parte, minoritățile din România primesc 30 de milioane de euro pe an, dintre care 20 de milioane numai maghiarii”, a declarat președintele Fundației Naționale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu.

„Pe vremea Imperiului Otoman, românii din Bulgaria aveau mai multe drepturi decât acum. Aveam biserici, școli, ne puteam ruga și puteam învăța în limba noastră, ne puteam păstra în voie tradițiile”, a declarat Ivo Gheorghiev, reprezentantul minorității române din Bulgaria.

Pe de altă parte, și reprezentanții organizațiilor civice românești din Harghita, Covasna și Mureș s-au plâns de modul în care sunt tratați românii din aceste județe, de către administrațiile localem UDMR, PCM și PPMT.

Deschiderea Școlii de Vară de la Izvorul Mureșului a fost marcată și de un incident neplăcut. Un ofițer SPP a bruscat o jurnalistă gravidă, pe care a amenințat-o că o va împinge dacă nu se va da la o parte.

Școala de Vară de la Izvorul Mureșului este organizată de Ministerul Culturii, Fundația Națională a Românilor de Pretutindeni, Episcopia ortodoxă Covasna-Harghita și susținută de Departamentul pentru românii de pretitudineni, din cadrul MAE.

Școala de Vară, care va dura până pe 16 august, îi așteaptă în următoarele zile pe Mircea Dușa, parlamentar de Harghita, pe Ministrul de Externe, Titus Corlățean, și pe premierul Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto