Băsescu, despre impozitarea salariilor mari ale bugetarilor: Dacă Ponta poate, eu îl susțin

Băsescu, despre impozitarea salariilor mari ale bugetarilor: Dacă Ponta poate, eu îl susțin
Publicat: 27/04/2013, 14:52
Actualizat: 03/04/2019, 05:48

Președintele Traian Băsescu se declară în favoarea impozitării salariilor mari din sectorul privat, spunând că, dacă premierul Victor Ponta va putea să introducă această măsură, el îl va susține.

„Dacă Ponta poate, eu îl susțin”, a afirmat președintele Băsescu, vineri seară, într-o intervenție telefonică la RTV, întrebat despre intenția premierului Victor Ponta de a impozita salariile mari din sectorul public.

„Ce știm că se întâmplă în regiile statului, în instituții care țin de autoritatea statului, care au înțeles că, dacă sunt autofinanțate sau regii autonome, își pot permite orice legat de banul public, pentru că banii regiilor și ai companiilor de stat sunt bani publici… Voi susține, numai să-și rezolve ei problema în inetoriorul alianței, că, dacă și-o rezolvă, eu nu voi fi omul care să spună «Nu-i corect». Mai ales în perioade dificile, dacă discutăm de echitate, echitatea o propovăduiesc și popularii, și socialiștii în Uniunea Europeană”, a mai spus șeful statului.

El a apreciat că o asemenea măsură „ar fi o semnificație că în timpul crizei nu poate avea unul salariu de 40.000 de euro pe lună și altul 700 de lei”.

Președintele a mai spus că această măsură nu trebuie aplicată și în sectorul privat: „N-avem ce căuta în sectorul privat. Așa cum nu a atins nimeni sectorul privat când s-au făcut reduceri de salarii la stat, nu are nimeni dreptul să-l atingă nici în continuare”.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că își menține intenția de a impozita salariile și pensiile din sectorul public care depășesc 1.000 de euro, totodată el exprimându-și speranța că îi va convinge pe toți liberalii de necesitatea ei, chiar dacă Crin Antonescu „a înțeles”, dar nu este de acord.

El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști dacă își păstrează intenția de a impozita veniturile persoanelor din sectorul public care depășesc 1.000 de euro și dacă a reușit să-i convingă pe partenerii de coaliție de necesitatea introducerii acestei măsuri.

„În primul rând, trebuie să-i conving nu pe partenerii liberali, că mulți dintrei ei – vorbesc de domnul Chițoiu, de ceilalți – știu, de cei care stau pe margine și-și dau cu părerea sau scriu editoriale că, dacă am putea să reducem altfel salariile din regii și societățile de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un simplu motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor și, orice decid eu mâine în consiliul de administrație sau în adunarea generală, a doua zi sunt dat în judecată și se câștigă procesul. S-a mai întâmplat și cu domnul Boc, și cu toată lumea. Singura soluție constituțională prin care poți să reduci în aceste domenii veniturile foarte mari este soluția impozitării. Dar până-i conving pe toți care nu înțeleg și nu știu aceste lucruri, nu-i nimic, am multă răbdare”, a spus Ponta.

Întrebat dacă este nevoie să-i explice aceste lucruri și co-președintelui USL, premierul a precizat că Antonescu a înțeles „foarte bine”, în schimb nu este de acord cu această măsură.

„Dacă (liberalii-n.r.) nu sunt de acord, nu o adoptăm”, e explicat premierul, el adăugând că deciziile importante în USL „nu se iau cu forța, se iau discutând”.

Ponta a explicat și care sunt cauzele care-l determină să ia în calcul introducerea „taxei de solidaritate”.

„Eu nu cred neapărat că e o problemă că de ce câștigă atât de mulți bani, poate unii sunt eficienți, alții nu sunt eficienți, însă dacă vorbim de sectorul public, diferența uriașă dintre un director de la Romgaz sau Transgaz care câștigă 14 salarii ale unui medic rezident sau diferența, până ieri, un fost reprezentant la CNVM sau Asigurări care câștiga într-o lună cât tot Guvernul la un loc, și sunt 27 de miniștri, adică nu e un guvern foarte mic, sigur că sunt lucruri anormale. E imposibil să contești acest lucru, nu poate funcționa un sistem în felul ăsta. Nu neapărat că câștigă ei foarte mult, atât poate sistemul public în acest moment și trebuie să existe și un tip de echitate și solidaritate. Nu pot să cred că un director de la Romgaz e chiar mai important decât 14 medici. N-o să mă convingă nimeni de chestia asta”, a explicat premierul.

Referitor la impozitarea pensiilor, Ponta a făcut din nou apel la solidaritate.

„Mențin ideea că și cel care are pensie peste 1.000 de euro poate să fie solidar cu 10% din ceea ce depășește cu cel care are pensie, săracu’, 500 de lei sau 700. Nu credeți că până la urmă mănâncă tot atâta mâncare, plătește tot atâta curent? Asta înseamnă solidaritate, nu înseamnă că unul mănâncă de zece ori mai mult sau aprinde zece becuri în timp ce celălalt, un bec. Nu știu dacă e de stânga sau de dreapta această idee, știu că a fost impusă de președintele Barack Obama și susținută și de republicani. Eu nu cred că sunt chiar socialiști, nici unul, nici altul”, a mai spus premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×