Băsescu, la GÂNDUL LIVE: Ponta a plecat în Turcia pentru a evita o aducere cu mandat la DNA. Îl văd nevinovat, cel puțin în diagnosticul penal de conflict de interese

Publicat: 03/07/2015, 21:37

„Nu sunt de acord cu abrdarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Să spui că în baza acelor afaceri a fost numit domnul Șova ministru, mi se pare o exagerare. În dosarul acesta, cel puțin în diagnosticul penal pus de conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate poate forța atât de mult conflictul de interese încât să ceri ridicarea imunitătii unui premier. Nu cred că va rezista în instanță această acuzație. Pe mine mă îngrijorează puțin ușurința cu care poți să faci să cadă un guvern. Forțezi puțin un conflict de interese și faci clasa politică să ceară demisia. Greutatea s-a pus că nu a încuviințat Parlamentul ridicarea imunității pe conflictul de interese. Dacă aș fi fost prim-ministru la momentul în care s-a formulat această acuzație, mi-aș fi dat demisia. Cred că a greșit aici, pentru cariera lui, pentru partid și pentru credibilitatea Guvernului”, a mai declarat Traian Băsescu, susținând că Ponta a plecat în Turcia „pentru a evita o aducere cu mandat la DNA”

El a apreciat că Ponta „va pierde Guvernul”. „Cred că Victor Ponta va pierde Guvernul, iar dacă va avea dosare consistente nu cred că aceste va fi, cu conflictul de interese. Ar putea fi va fi KazMunaiGaz, privatizarea CFR Marfă, dar nu conflictul de interese”, a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă el însuși poate fi acuzat de conflict de interese, fostul șef al statului a răspuns: „Cred că orice șef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu mulți colegi din PD am fost la un șpriț, au plătit ei. Oi fi plătit și eu, dar ei au plătit, a fost și rândul lor”

„Dacă Ponta decide să rămână Guvernul, atunci Oprea va rămâne. Nu cred că Predoiu va fi premier. Liberalii nu și-au respectat niciodată înțelegerile”

Revenind, Traian Băsescu a subliniat că actuala coaliție depinde de relația Ponta-Oprea. Fostul șef al statului a spus că, dacă premierul va avea în continuare „abordări ambigue, ca acum”, atunci Oprea va găsi motivul să îi spună că iese de la guvernare.

„Dacă Ponta decide să rămână Guvernul, atunci Oprea va rămâne. Dacă va avea însă în continuare abordări ambigue ca acum și o să-l lase pe Oprea în continuare în ambiguitate…atunci Oprea va găsi motivul să-i spună că iese”, a mai spus Băsescu, menționând că vede „o altă coaliție”.

„Văd o altă coaliție. Dacă e în interes național, Oprea o va face”, a spus Băsescu râzând.

Întrebat dacă crede că viitorul premier va fi Cătălin Predoiu , Bsescu a spus că nu.

„Nu cred că Predoiu va fi premier. Liberalii nu și-au respectat niciodată înțelegerile. PDL și le-a respectat. Deocamdată nu se pune problema ca liberalii să preia guvernarea”, a comentat fostul președinte.


Gândul a transmis LIVE VIDEO și LIVE TEXT declarațiile:

– În UE ar fi putut adus la DNA cu un mandat de aducere, altă explicație nu am. S-a operat în Turcia pentru a nu putea fi adus cu mandat foarte repede.

– Acum Victor Ponta și-a tras una în genunchi, nu poate să fie lovitură de stat. Nu s-a modificat nicio lege ca să-și facă genunchiul. S-a operat în afara UE, nu știu de ce a trebuit la Istanbul, când putea oriunde în UE. E opțiunea fiecăruia, nu știu de ce a optat așa. Conta foarte mult, chiar și ca imagine, dacă se opera în România.

– A fost numit Șova ca răsplată mi se pare o exagerare. Cel puțin în diagnosticul penal conflict de interese îl văd nevinovat. Nu mi se pare că se poate forța atât de mult conflictul de interese ca să ceri ridicarea imunității.

-Mă îngrijorează ușurința cu care să poți forța căderea unui guvern

– E foarte forțată acuzația. Ar putea cădea în instanță. Mi se pare o acuzație subțire.

– Dacă aș fi fost prim ministru la momentul în care s+ar fi formulat acuzația aș fi demisionat imediat. Cred că a greșit.

– A plecat în Turcia pentru a evita o aducere cu mandat la DNA

– Cred că Ponta va pierde guvernul.

Cred că orice șef de partid poate fi acuzat de conflict de interese. Cu mulți colegi din PD am fost la un șpriț, au plătit ei. Oi fi plătit și eu, dar ei au plătit, a fost și rândul lor.

– Despre Iohannis: Nu a pus presiune suficientă pe Ponta. Eu puneam de a doua zi după prezidențiale, nici nu eram instalat.

– Cred că a mers pe varianta cooperării instituționale. Cred că nu îl cunoștea. Cu Ponta nu se poate.

– Ponta nu e cinstit în relațiile cu nimeni. Cum încerca să pună pe seama CSAT contractul de privatizare a CFR Marfă. A trimis documentele la CSAT și a plecat în vacanță.

– Despre Oprea. Am avut o relație politică corectă. Nu i se potrivește funcția de premier interimar. El poate fi util pe zona de securitate națională. Să-l cocoți în fruntea guvernului e o exagerare. Din economie nu înțelege nimic.

Despre numirea lui MRU. Nu mi s-a părut corect jocul UNPR. Nu faci jocul unui președinte care a greșit că și-a pus apropiați la servicii și va plăti. Greșeste pentru acțiunile serviciilor i se vor pune în cârcă. Acum își pregătește partea a doua a mandatlui când mulți îi vor reproșa că și-a pus oamenii la servicii.

– Să le dai unor oameni rezonabili din opoziție.

– Dacă voiai să servești interesul național, te băteai pentru autostrăzi. dacă era mort după interesul național te băteai să nu piardă România 7 miliarde de euro. Interesul național nu trebuie folosit ca manta de vreme rea. El și-a trădat aliatul.

Mi-e foarte clar că Gabriel Oprea a trădat, ascunzându-se sub mataua interesul național. Hai, las-o, nu stră interesul național într-o numire.

– Dacă Ponta decide să menține Guvernul, Oprea va rămâne. Dacă va avea abordări ambigue, Oprea va găsi motivul să spună că va pleca din Guvern.

– Pe fotbaliști îi operează azi la genunchi și peste două săptămâni bat mingea pe stadion.

– Și Victor Ponta, pe care nu-l consider cel mai lipsit de inteligență, încearcă să găsească o soluție.

Niciodată nu l-am întrebat pe Coldea despre o anchetă a Elenei Udrea. Marea poveste cu geanta e o minciună. În timp ce eram eu în mandat nu au existat denunțuri la adresa dânsei. Ca mator a fost chemat.

– Despre dosarul Microsoft. Dacă ei au scăpat pentru că au colaborat, că au fost primii, este o minciună. Nu Pescariu și Florică au fost primii, informații sunt din 2012. În plină campanie a explodat punând sub acuzare 9 miniștri, ați mai auzit ceva?. Nu s-a mai întâmplat nimic. oamenii ăștia care se spune că au colaborat, au colaborat numai în ceea ce-i privește pe Dorin Cocoș și Sandu? Ceva e în neregulă.

– Despre DNA. Voi continua să pun semne de întrebare( asupra lui Kovesi – n.r.), dacă se reia spectacolul arestărilor. Foarte greu de imaginat varianta asta, arestăm și mai vedem noi. Îl ținem acolo până aflăm ce vrem. Sunt adversar al arestărilor preventive pentru lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă. Un om simplu sau un om politic în fața instituțiilor statului este o gâză. Singura pavăză este respectarea drepturilor omului.

– E bine ca procurorii să fie călare pe oamenii politici cu anchetarea lor. Anchetarea se poate face însă decent, fără spectacol.

– Poate să-și facă treaba și nedemocratic. Cu dispreț pentru demnitatea unui om.

Despre Ghiță: Cred că am avut două întrâlniri întâmplătoare. A fost un partener al lui Ponta și unul din finanțarii lui.

– Având informații despre norocul pe care îl avea Ghiță la câștigarea licitațiilor, am ridicat problema în CSAT. Mai mult de atât nu ai ce să faci. N-a pufăit nimeni, au luat notă. A fost un om norocos. Acum și-a pierdut noroc.

– L-am suspectat că a avut o anumită susținere. Mai mult nu spun. După în faceți cum mi-ați făcut cu Ponta când am zis că e ofițer acoperit.

Despre Elena Udrea. Eu nu spun 100% nevinovată, știu sigur că nu a luat o geantă cu bani. Partea extrem de interesantă, nu cred că a fost în minister pe data aceea. Luați această informație. Nu apare a fiind în minister. Probabil în instanță o să spună unde era.

Despre finanțarea partidelor. Nu există partid care să fie curat. candidații nu preau au fost cei care s-au ocupat de finanțare. Are responsabilitatea morală, că nu era desprins de realități.

– Toate partidele se finanțează cu bani negri. Campania mea din 2009, la care domnul Cocoș spune că a contribuit. Am văzut declarația că a finanțat parte din campania mea în 2009. M-am uitat în MO, campania electorală din 2009 a costat peste 4 milioane de euro. Mă uitam la campania din anul acesta, a costat jumătate din campania din 2009, puteți crede? Cred că a fost cea mai scumpă campanie. Lucrurile sunt putrede și ar trebui să avem un moment zero: Fraților, ce a fost până acum a fost o mizerie, de acum nu.

– Ori punctul zero, ori merg toți la pușcărie, nu selectiv. Să nu utilizăm un mediu în care toate partidele sunt păcătoase. Ori la toți, ori… pe rând, pe toți.

Sunt două categorii care nu trebuie să facă pe inchizitorii: politicienii și jurnaliștii.

– Despre PNL. Nu cred că Predoiu va fi premier. Liberalii nu și-au respectat niciodată înțelegerile. PDL și le-a respectat. Deocamdată nu se pune problema ca liberalii să preia guvernarea. Totul depinde de Oprea.

– Despre pensiile speciale. Este un furt. De ce nu-i dai o pensie specială și oțelarului, agricultorului? Unii iau bani pentru care nu au contribuit, nu e corect.

– Sunt adept al creșterii economice prin investiții, nu prin consum.

– Eu cred că mi-am făcut datoria față de politică. Voi fi un partener pentru PMP. Am fost lider destul și sunt un lider erodat. Politica românească are nevoie de lideri mai tineri. Nu pot să fiu liderul lor.

– Despre frate, ginere și nepot. Am vorbit cu ei. Voi dedica o ieșire publică. Marea poveste este cum a luat banii ca să intervină în justiție. Abraham a jucat pe ideea că prin mine să intervină. S-a întâmplat un lucru, a fost arestată și pusă sub acuzare șefa tribunalului de la Slatina, că a primit 250.000 de euro. S-a descoperit că i-au dat 250.000 de euro. Să vedem cine i-a dat. Bercea direct, ia dat prin fratele meu?

– Nimeni nu o să șteargă imaginile astea?

– S-a băgat în lucruri în care nu trebuia să se bage. Când te bagi în tărață, te mănâncă porcul.

– Pedeapsă primești când încalci legea. Eu nu am încălcat legea. Perspectiva e o hărțuire, dar altfel îmi văd, după 44,6 ani de muncă, o perioadă liniștită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore