Băsescu: România consideră necesar un summit NATO în 2014, urmează a altă etapă în Afganistan

Băsescu: România consideră necesar un summit NATO în 2014, urmează a altă etapă în Afganistan
Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în conferința de presă comună cu secretarul general NATO, că România consideră necesară organizarea unui summit NATO în 2014, precizând în același timp că în Afganistan se va intra într-o a altă etapă, pentru instruirea forțelor afgane.
Publicat: 24/05/2013, 14:48
Actualizat: 25/06/2013, 17:01

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în conferința de presă comună cu secretarul general NATO, că România consideră necesară organizarea unui summit NATO în 2014, precizând în același timp că în Afganistan se va intra într-o a altă etapă, pentru instruirea forțelor afgane.

Băsescu a declarat că i-a transmis secretarului general al NATO că România consideră necesar un summit în 2014, având în vedere evoluțiile din ultima perioadă și nevoia de decizii ca urmare a transformărilor care apar.

„Priorități în interiorul NATO sunt problemele legate de tranziția din Afganistan, o altă prioritate este legată de estimarea noastră că după 2014 va exista o reducere a activităților operaționale ale NATO și cum poate fi privită această perioadă de după 2014”, a menționat Băsescu.

„Am avut discuții consistente legate de Afganistan, unde, conform planificării, România va începe să-și reducă efectivele începând cu vara acestui an, dar România va rămâne și după 2014 să fie printre statele care contribuie la procesele de instruire în sistemele de securitate ale statului afgan”, a mai declarat președintele.

Șeful statului a precizat că, în ceea ce privește România, interesul este legat de „implementarea tot mai puternică a conceptului smart defence, care permite economii uriașe de resurse”.

El a insistat asupra menținerii în cadrul NATO a conceptului „uși deschise”, care să permită avansul statelor din Balcanii de Vest către o integrare în Alianță în momentul în care îndeplinesc condițiile.

Băsescu a menționat că la un viitor summit al NATO una dintre temele extrem de importante privește securitatea energetică a statelor membre, precum și securitatea cibernetică.

De asemenea, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a ținut că mulțumească militarilor români din Afganistan și Kosovo pentru profesionalism și sacrificiu.

Oficialul NATO a menționat că în Afganistan obiectivul angajat este foarte aproape de a fi atins.

„Forțele afgane sunt din ce în ce mai mult capabile, din ce în ce mai încrezătoare și la comanda activităților. Anul acesta vor controla securitatea în toată țara, pe măsură ce trupele noastre se transformă de la un rol într-un rol de sprijin. Desigur, ne vom confrunta în continuare cu provocări. La finele lui 2014 misiunea noastră de luptă se va fi încheiat, va începe un nou capitol al angajamentului nostru față de Afganistan”, a spus Rasmussen.

El a precizat că este planificată o nouă misiune pentru instruirea, consilierea și sprijinirea forțelor afgane după 2014. „Nu va fi o misiune de luptă, ci va fi mult mai mică. Contez pe România, pe sprijinul continuu al României pentru a construi pe câștigurile pe care le-am realizat deja”, a explicat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a precizat că în ceea ce privește asigurarea securității este nevoie de un angajament multinațional în proiecte comune, oficialul NATO oferind drept exemplu dronele pentru culegerea de informații sau sistemul de apărare antirachetă.

„Păstrăm ușile NATO deschise și încurajăm acele țări care aspiră să devină membre să păstreze reformele, să-și continue reformele. Există multe lucruri de făcut într-adevăr, dar cu toții știm că integrarea euro-atlantică este cel mai bun mod de a asigura securitatea și stabilitatea”, a mai afirmat Rasmussen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×