Băsescu: Scutul antirachetă a fost operaționalizat; cel puțin sudul României este protejat

Băsescu: Scutul antirachetă a fost operaționalizat; cel puțin sudul României este protejat
Publicat: 21/05/2012, 03:45
Actualizat: 21/05/2012, 11:32

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică că, în urma deciziei luată de NATO, de operaționalizare a primei faze a scutului antirachetă, cel puțin sudul României este protejat antibalistic, din 2015 protecția fiind extinsă pe întreg teritoriul, în urma intrării în funcțiune a bazei Deveselu.

„În momentul de față, prin capacitate interimară nu înseamnă o soluție definitivă, după cum spune chiar numele deciziei adoptate astăzi. Înseamnă că NATO încă nu și-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabilă, partea de Sud-Est a Europei este protejată în momentul de față, începând de astăzi. Ați observat, probabil, în discursul meu, că punctul de vedere al României a fost că trebuie făcut public acest document, cu toată geografia lui. Vom vedea dacă așa va fi sau nu, dar vă pot spune că, în unele perioade, măcar parțial, teritoriul României în momentul de față este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. În opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnică, această decizie este una politică și ea vine să garanteze cetățenilor din statele membre NATO, în primul rând că ne ducem la îndeplinire obiectivele”, a afirmat președintele Băsescu, într-o conferință de presă.

El a explicat că acoperirea scutului antirachetă operaționalizat în această fază este variabilă, pentru că este asigurată de două nave dispuse în zona de sud-est a Europei, iar când una dintre acestea e mișcată din dispozitiv acoperirea va fi numai pentru sudul României.

„Deci, ceea ce va face siteul de la Deveselu face acum activ când o navă, când două amplasate în niște zone din care pot îndepărta pentru sud-estul Europei, dar pentru România nu tot timpul, doar când sunt două. Când e una e doar sudul României acoperit”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a subliniat că, dincolo de acoperirea din acest moment a scutului, mai importante sunt „semnalul politic și voința ca această capabilitate să fie funcțională la acest Summit”.

Președintele a reiterat disponibilitatea României și a SUA, când întreg sistemul va fi operațional după 2015, de a-l integra în sistemul NATO.

Președintele a precizat că a reiterat în Consiliul Nord Atlantic și poziția României referitoare la Rusia.

„În ceea ce privește poziția față de Rusia, am prezentat-o și în Consiliu. România susține o transparență totală a informațiilor în raport cu Federația Rusă, pentru a crea condiția de încredere. În același timp, România respinge orice soluție prin care un terț din afara NATO ar putea să ridice probleme de legitimitate sau să pună condiții legate de dreptul nostru de a implementa acest sistem de protejare a cetățenilor noștri și a teritoriului României, într-o lume care adesea are accente de nesiguranță”, a mai declarat Băsescu.

Șefii de stat și de Guvern ai țărilor membre NATO au declarat duminică, la Chicago, operațională prima fază a instalării scutului antirachetă destinat protejării Europei de tiruri provenind din Orientul Mijociu, a anunțat un oficial din cadrul Alianței Nord-Atlantice, a relatat AFP.

Este vorba despre prima dintre cele patru etape care vor conduce la instalarea completă a sistemului de apărare antirachetă, bazat pe o tehnologie americană, la orizontul anilor 2018-2020.

„Să ne apărărm împotriva rachetelor este indispensabil. Ne confruntăm cu amenințări reale”, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen înainte de deschiderea summitului Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară până luni la Chicago.

Acest proiect este puternic criticat de către Rusia, care îl consideră o amenințare la adresa securității sale și cere să fie asociată sistemului sau, în caz contrar, să primească garanții că acesta nu va viza capacitatea sa de disuasiune nucleară.

Alianța Nord-Atlantică încearcă să convingă Moscova că ea nu consideră Rusia drept o amenințare, spre deosebire de Iran sau de alte țări dotate cu rachete balistice.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat în Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis staționate în Mediterana și din interceptori instalați în România și Polonia.

Corespondență de la trimisul MEDIAFAX la Chicago, Marius Frățilă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?