Beatificarea episcopului ANTON DURCOVICI. Mii de credincioși la Iași. Ponta, între cei prezenți. Mesajul transmis de Băsescu

Publicat: 17/05/2014, 12:47

Ceremonia de beatificare a episcopului martir ANTON DURCOVICI a început în jurul orei 11.00, având loc pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Iași, slujba fiind oficiată de mai mulți episcopi, dar și de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc, transmite corespondentul Mediafax.

În timpul slujbei, episcopul martir ANTON DURCOVICI a fost proclamat oficial „Fericit”, fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scenă a fost adusă relicva episcopului martir.

La evenimentul dedical lui ANTON DURCOVICI sunt prezenți premierul Victor Ponta, soția sa, Daciana, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței, prefectul Romeo Olteanu, dar și peste 500 de preoți.

Stadionul, unde sunt instalate două monitoare uriașe, este arhiplin, credincioșii stând chiar și pe scări. Străzile Toma Dumitrescu, Dumbrava Roșie, George Coșbuc, o porțiune din bulevardul Carol, precum și toate arterele din jurul stadionului au fost închise pentru a permite accesul pelerinilor, în timp ce autoritățile locale au interzis vânzarea băuturilor alcoolice pe o rază de 200 de metri în jurul stadionului, în intervalul 9.00 -13.00.

Ceremonia de beatificare a lui ANTON DURCOVICI este cea de-a doua organizată în România în ultimii ani, după beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la București. Decretul de beatificare a episcopului de Iași Anton Durcovici a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut de către Papa Francisc, după un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce înseamnă că va fi trecut în calendarul Diecezei locale, în 10 decembrie, ziua morții sale, și va fi recunoscut pe teritoriul României.

Monseniorul ANTON DURCOVICI a fost episcop de Iași în anii de după cel de-al doilea război mondial și a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost „o piedică în drumul spre comunism” și pentru opoziția fățișă pe care o avea față de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani și jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis inițial, și Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închiși alături de el a reieșit că nu a renunțat la credință și nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruță cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul ANTON DURCOVICI nu este cunoscut nici până în prezent.

Băsescu despre beatificarea episcopului ANTON DURCOVICI: Misiunea sa a fost expresia solidarității profunde

Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia beatificării episcopului ANTON DURCOVICI, arătând că misiunea acestuia a fost „expresia unei profunde solidarități cu semenii”, iar în actualul context social și politic marcat de tensiuni este necesară redescoperirea culturii solidarității.

„Evoc cu adâncă emoție și cu admirație viața episcopului martir ANTON DURCOVICI, care a slujit în mijlocul comunității romano-catolice din Iași într-o perioadă dificilă din istoria României și care, prin puterea credinței în misiunea sa apostolică, dar și în vocația de martor al valorilor care ne definesc umanitatea, a ales calea sacrificiului personal. Ceea ce ne impresionează și ne inspiră atunci când reflectăm la cei care își dăruiesc viața slujirii aproapelui, este enorma lor disponibilitate de a sacrifica totul pentru a face ca adevărul să triumfe, pentru ca speranța să fie călăuzitoarea tuturor acțiunilor noastre, pentru binele comun. Episcopul Anton Durcovici a acceptat înalta demnitate episcopală fiind conștient de răspunderea față de oameni într-o epocă istorică marcată de război, și, apoi, de dictatura comunistă. Misiunea pastorală în mijlocul credincioșilor a căpătat, prin dăruirea episcopului Durcovici, expresia unei profunde solidarități cu semenii, atât în libertate, cât și în anii grei din închisorile comuniste”, se arată în mesajul șefului statului.Băsescu precizează că episcopul martir ANTON DURCOVICI a fost „un simbol de mărturisire pentru întreaga lume creștină”.

„Suntem datori să reflectăm, mai ales în această zi de cinstire pe care i-o consacră Biserica, la importanța valorilor creștine în societate. Avem nevoie, mai ales în contextul social și politic marcat de tensiuni, să redescoperim cultura solidarității, a curajului, a sincerității și fidelității față de lucrurile importante pe care trebuie să le atingem împreună”, mai susține președintele în mesajul dedicat beatificării lui ANTON DURCOVICI.

Cătălin Hopulele, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii