Becali: Am falsificat data pe actul privind cumpărarea unui teren, l-am pus pe Pițurcă să semneze

Becali: Am falsificat data pe actul privind cumpărarea unui teren, l-am pus pe Pițurcă să semneze
Publicat: 27/05/2013, 16:25
Actualizat: 27/09/2018, 19:54

Gigi Becali a declarat luni, la instanța supremă, că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzare-cumpărare unui teren în Cluj, iar pe Victor Pițurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai știe dacă i-a spus ce este acel act.

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a început în jurul orei 12.45 judecarea recursului procurorilor anticorupție în dosarul „Valiza”, formulat după ce un alt complet de la instanța supremă a dispus achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino.

La începutul ședinței de judecată, președintele completului, judecătoarea Livia Stanciu, a dispus ca lui Gigi Becali să îi fie scoase cătușele.

Gigi Becali și-a menținut decizia de a da declarații la acest termen din dosarul „Valiza”.

Finanțatorul FC Steaua le-a spus judecătorilor că în 2008, înaintea meciului dintre U Cluj și CFR Cluj, a oferit 1,7 milioane de euro jucătorilor U Cluj. Becali a precizat că după ce U Cluj a acceptat premierea, l-a trimis pe Teia Sponte cu banii la Cluj, după ce a vorbit cu Toni Doboș, Boca și Gigel Coman.

El a mai spus că oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el să spună, aceștia neavând nicio vină.

„Este vina mea, eu am presimțit ceva și le-am spus să spună că banii sunt ai lui Gigi Becali și că sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovați pentru ce le-am ordonat eu să facă. Declarația de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru că așa i-am spus eu. Teia știa pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treabă. El trebuia doar să se ducă să dea banii: «Dacă pierd, nu le dai nimic, dacă se câștigă, le dai banii». Teia nu poate fi acuzat”, a mai declarat finanțatorul FC Steaua în fața instanței.

În legătură cu falsificarea unor înscrisuri, una dintre acuzațile care îi sunt aduse în dosarul „Valiza”, Becali a spus că totul a plecat de la o discuție referitoare la modul în care ar trebui să se procedese dacă Teia Sponte este prins când le dă banii jucătorilor de la U Cluj.

„Eu sunt un om responsabil, doar eu trebuie să răspund pentru faptele mele. Eram la OTV în seara aceea … Teia era arestat și număra banii. La TV mă vede Volcinschi, care mă iubea foarte tare. A sunat când eram la OTV Marino, care îmi spune: «Gigi, când iei terenul, când …». Eu m-am prins. La OTV vorbeam despre prinderea lui Teia. După emisiune, Volcinschi a spus că vine la București. A venit a doua zi. Pentru a salva suma de bani și nu pentru a încerca să scape de răspunderea penală am încheiat acele înscrisuri, toate demersurile făcute vizând cele două antecontracte de vânzare-cumpărare au fost realizate de mine”, a mai spus Becali.

Finanțatorul FC Steaua a făcut o pauză și a cerut instanței să îi permită să își socată cravata. Becali a povestit apoi că a falsificat data de pe documentul referitor la vânzarea-cumpărarea unui teren din Cluj, apoi l-a chemat pe Victor Pițurcă și l-a pus să semneze în calitate de martor.

„Am schimbat data ca să pot să iau banii. Nu are nimeni nicio vină. Eu am semnat, eu am scris tot. Pițurcă a venit la Palat. L-am luat: «Vino și semnează aici, martor». Pițurcă nici habar nu avea, nu știa nimic”, a spus Becali.

Finanțatorul FC Steaua a mai spus că documentele au fost făcute de el, iar avocata Alina Ciul nu a făcut nimic altceva decât să înregistreze documentele.

„Îmi pare rău că am derulat astfel de activități, dar promisiunile de premiere erau făcute de mine doar pentru a împiedica aranjamentele unor jocuri de fotbal și implicit de a-i determina pe jucătorii acelor echipe să-și îndeplinească obligațiuile ce le reveneau. Nu mai țin minte dacă i-am spus lui Pițurcă la ce anume se referă actul pe care îl pusesem să-l semneze”, a adăugat Becali.

Un complet de trei judecători al instanței supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru și unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza”, apreciind că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii de corupție.

Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceștia trebuie condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanța a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanței supreme.

În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Victor Pițurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreședinte al Consiliului de Administrație al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocații lui Becali, și Radu Marino au fost acuzați de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua București” la câștigarea titlului de campioană, preciza DNA.

În 23 mai 2008, într-o conferință de presă, Gigi Becali declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj – CFR Cluj, iar printre martori a semnat și selecționerul „tricolorilor”, Victor Pițurcă.

„Am aici un contract de vânzare-cumpărare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile înainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar că acei bani erau pentru achiziționarea unui teren. Sunt și actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnătură privată, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi și de domnul Victor Pițurcă, selecționerul echipei naționale. Cred că prezintă garanție… Tot pe 15 aprilie. Victor Pițurcă semnează ca martor la vânzarea terenului. Și Domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, și dacă nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar – șeful Direcției Naționale Anticorupție în acea perioadă) acum, nici nu știa nimeni de el”, susținea atunci Gigi Becali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?