Beneficiarii programului Rabla vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a contracta un automobil nou

Beneficiarii programului Rabla vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a contracta un automobil nou
Cei care și-au dus automobilul vechi la casat pentru a-și achiziționa unul nou, cu reducere, prin Programul Rabla vor avea un termen de 45 de zile de la eliberarea tichetului, pentru a-l depune la dealer auto de la care doresc să-și cumpere mașina nouă, potrivit proiectului lansat luni în dezbatere.
Publicat: 16/04/2013, 01:26
Actualizat: 01/10/2018, 01:34

Cei care și-au dus automobilul vechi la casat pentru a-și achiziționa unul nou, cu reducere, prin Programul Rabla vor avea un termen de 45 de zile de la eliberarea tichetului, pentru a-l depune la dealer auto de la care doresc să-și cumpere mașina nouă, potrivit proiectului lansat luni în dezbatere.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, și președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, au susținut, luni, o conferință de presă în care au prezentat modul în care se va derula Programul Rabla în 2013, conform proiectului lansat în dezbatere publică.

Proiectul include o serie de noi termene. Astfel, Adrian Gearâp a explicat că, inițial, va exista un termen de 10 zile în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul valoric pe baza căruia să-și achiziționeze cu reducere un autovehicul nou.

La rândul său, REMAT-ul are la dispoziție 30 de zile, din momentul în care primește tichetele de la AFM, să le distribuie. După primirea tichetului, beneficiarul Programului Rabla trebuie să respecte un termen de 45 de zile în care să depună tichetul primit la dealear-ul auto la care dorește să-și cumpere autovehiculul nou.

La rândul său, dealear-ul auto trebuie să furnizeze mașina nouă în termen de 90 de zile și fără a depăși data de 20 noiembrie, când se încheie Programul Rabla anul acesta, a explicat Gearâp.

Aceste prevederi figurează în proiectul de ghid de finanțare a Programului Rabla, lansat luni în dezbatere publică de către Ministerul Medicului. Până în 22 aprilie, sunt așteptate sugestii și propuneri privind derularea programului, pentru ca, după această dată, să poată fi validați colectorii și dealear-ii auto care vor participa la program în acest an. Aceștia își vor putea depune dosarele din 22 aprilie timp de 14 zile lucrătoare, iar tichetele valorice vor putea fi distribuite din 15 mai.

Repartizarea tichetelor de către AFM REMAT-urilor se va face pe fiecare județ, ținând cont de numărul mașinilor mai vechi de 10 ani din parcul auto județean.

REMAT-urile din același județ vor primi fiecare același număr de tichete. Inițial, fiecare Remat va primi jumătate din tichetele care îi sunt rezervate și va trebui să le consume în 30 de zile, perioadă la finalul căreia le va returna pe cele nedistribuite, iar ulterior colectorul respectiv va primi și restul tichetelor care îi erau rezervate.

Potrivit statisticilor prezentate în conferința de presă de luni, în București se găsesc cele mai multe astfel de autovehicule mai vechi de 10 ani – aproape 400.000. Un număr mare de astfel de autovehicule vechi, de peste 100.000, se află în județe printre care Timiș, Prahova, Dolj și Cluj, care vor beneficia de un număr mai mare de tichete decât restul județelor.

În Programul Rabla se pot înscrie persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme și autoutilitare mai vechi de 10 ani și instituțiile publice care au aceleași categorii de vehicule mai vechi de cinci ani.

Tichetele valorice obținute la casarea unei mașini vechi, pentru achiziționarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai și vor putea fi decontate până la 20 noiembrie, repartiția voucherelor făcându-se după numărul de autovehicule vechi din fiecare județ.

REMAT-urile care colectează mașinile date la casat, producătorii și dealerii auto își vor putea depune dosarele pentru a se înscrie în Programul „Rabla” din 2013 începând cu data de 22 aprilie, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanți ai Ministerului Mediului.

Administrația Fondului pentru Mediu, prin care este finanțat „Programul „Rabla”, îi va valida și va distribui REMAT-urilor tichetele valorice începând din 15 mai.

Anul acesta vor fi distribuite 20.000 de vouchere, în valoare de câte 1.500 de euro (6.500 de lei), totalizând o finanțare de 30 de milioane de euro (130 de milioane de lei). Dintre tichete, emise o singură dată anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice și juridice, iar restul de 3.000 instituțiilor publice.

Tichetele vor fi transmisibile și vor putea fi decontate, la achiziționarea unei mașini noi, până la 20 noiembrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică