Betelie: Eram conștient că puteam fi în incompatibilitate, dar mă gândeam să renunț la profesie

Betelie: Eram conștient că puteam fi în incompatibilitate, dar mă gândeam să renunț la profesie
Publicat: 31/05/2012, 22:47
Actualizat: 22/08/2013, 15:18

Fostul procuror Mihai Betelie a declarat joi, la CAB, că s-a gândit că este în incompatibilitate când gestiona firma Enviroservice, având totodată calitatea de magistrat, însă a spus că făcut-o cu gândul că va renunța la profesie, urmând să lucreze în mediul privat, la reciclarea deșeurilor.

„M-am gândit la demersul meu ca la o perioadă de tranziție, pentru că mă gândeam să renunț la profesie. M-am gândit că mă aflu, probabil, într-o stare de incompatibilitate în sensul prevăzut de Legea 303/2004 (privind statutul magistratului – n.r.), eram conștient că puteam să mă aflu în acea stare de incomopatibilitate. Subliniez, totuși, că societatea nu avea ca obiect de activitate, potrivit codului CAEN, efectuarea de operațiuni financiare și, prin urmare, nici eu, nici ceilalți reprezentanți ai societății, nu am efectuat asemenea operațiuni”, a declarat Betelie, la audierea în fața judecătorilor Curții de Apel București (CAB), în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție.

Cu privire la fapta de instigare la infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite Mihai Betelie a susținut în fața instanței că a discutat cu vicepreședintele PNL-Ilfov Hubert Petru Ștefan Thuma în calitate de prieten, nu de politician.

„Arăt că este vorba de o simplă rugăminte adresată unui vechi prieten despre care știam că, în calitatea sa de om politic, cunoștea bine zona unde alesesem punctul de lucru al stației de sortare a deșeurilor (…) Cred că Thuma știa că sunt procuror șef, dar nu am ținut să-i reamintesc acest lucru în contextul căutării unui teren în sud-estul municipiului București „, a spus Betelie.

Mihai Betelie a explicat magistraților că titulatura sa de procuror șef apare în una dintre interceptările convorbirilor telefonice în urma „unei glume” făcute de Hubert Petru Ștefan Thuma.

„Îmi amintesc că, în contextul unei discuții telefonice pe care am avut-o cu Thuma, în timp ce se afla într-una dintre localitățile în care era un primar PNL, prietenul meu, mai mult în glumă, i-a zis respectivei persoane să vorbească cu «domnul procuror la telefon». Așa am avut o discuție jovială și, din curtoazie, am consimțit să-i fac o vizită respectivei persoane, persoană cu care, de atunci, nu am mai discutat”, a mai spus fostul procuror.

În legătură cu fapta de șantaj reținută de procurori în sarcina sa, Betelie a explicat judecătorilor că societatea sa, care recicla deșeuri, a încheiat un contract cu societatea Romprest. Potrivit obiectului acestui contract, societatea lui Betelie urma să sorteze deșeurile colectate selectiv, deoarece, în pofida existenței containerelor separate, gunoaiele erau aruncate fără a ține seama de destinația acestor clopote stradale.

„Precizez că gunoiul colectat din aceste clopote stradale conținea o varietate de substanțe, nu se putea aprecia cât cântărește hârtia, sticla sau metalul. Această împrejurare a generat încheierea ulterioară a unui act adițional cu Romprest. Acuzarea susține că Romprest a fost șantajată de mine prin încheierea acestui act adițional, ceea ce nu este adevărat (…) În privința acestui gunoi colectat din clopotele stradale, cântarul nu are relevanță atâta vreme cât hârtia, plasticul sau metalul nu puteau fi cântărite decât după sortare, pentru că erau amestecate cu gunoi. Acest aspect a creat neînțelegerile și a dus la acuzația că eu aș fi șantajat Romprest cerând ca gunoiul să nu fie cântărit înainte de a fi sortat”, a explicat Betelie, spunând că a propus reprezentanților Romprest cuantificarea gunoiului în metri cubi, nu în tone, cum cereau aceștia.

Fostul șef al Parchetului Sectorului 4 București, Mihai Betelie, și secretarul Primăriei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, au fost arestați în ianuarie pentru fapte de corupție și puși în libertate, la 15 mai, de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

ICCJ a dispus, însă, în cazul celor doi obligarea de a nu părăsi țara pe perioada procesului.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracțiune de corupție, instigare la infracțiunea de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și șantaj, în legătură directă cu o infracțiune de corupție, informa DNA.

Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primăria Sectorului 1 București, este acuzat de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată, conflict de interese și șantaj, în legătură directă cu o infracțiune de corupție.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, DNA a stabilit că în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 și Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu privitoare la incompatibilități prevăzute în Statutul judecătorilor și procurorilor și, respectiv, în Legea administrației publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activități financiare, ca acte de comerț, și au participat la administrarea SC Enviroservice SRL București, în scopul obținerii unor foloase materiale necuvenite.

Atribuțiile de administrare a acestei societăți comerciale, ai cărei reprezentanți legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpați, au fost împărțite între cei doi inculpați, spun procurorii.

Concret, cei doi acuzați s-ar fi ocupat de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziționarea deșeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcționarea acesteia: relațiile cu partenerii de afaceri, selecția de personal și plata salariilor, achiziții de utilaje și plata acestora, relațiile cu unitățile bancare, distribuția mărfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanțat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influența și autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie și Bogdan Grigorescu i-ar fi solicitat acestei persoane să le faciliteze desfășurarea activităților lor comerciale.

În condițiile în care o societate comercială aflată în relații contractuale cu SC Enviroservice SRL a încetat derularea acestui contract pe fondul existenței unor nereguli, cei doi, profitând de funcțiile publice deținute, ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților acestei firme pentru ca aceștia să nu sisteze contractul respectiv, potrivit DNA.

În iunie 2011, Mihai Betelie, în condițiile în care a luat la cunoștință în mod nelegal de proceduri referitoare la punerea în executare a unei autorizații emise, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, a făcut demersuri pentru divulgarea acestei operațiuni în scopul de a zădărnici urmărirea penală a persoanelor vizate în dosarul respectiv, mai spun procurorii anticorupție.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?