Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena
Publicat: 02/01/2013, 12:10
Actualizat: 03/02/2019, 17:18

Biserica Ortodoxă Română dedică anul 2013 Sfinților Împărați Constantin și Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de când împăratul a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan, prin care s-a pus capăt persecuției creștinilor, informează Patriarhia.

„Proclamarea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena este în primul rând motivată de cei 1.700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin a emis edictul de libertate religioasă de la Mediolan. Această libertate religioasă pentru toate religiile a făcut ca și creștinii să nu mai fie persecutați. Anul 313 este o piatră de hotar. Aproape 300 de ani, creștinii au fost persecutați că nu se închinau împăratului și zeilor păgâni greco-romani. De aceea mulți dintre ei au fost uciși în chinuri deosebite, episcopii și preoții au fost duși în închisori, mutilați și uciși, astfel calendarul nostru, din primele trei veacuri, este plin de sfinți martiri sau mucenici ca urmare a politicii mai multor împărați romani de a persecuta pe creștini”, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, în cuvântul rostit cu acest prilej.

Vorbind despre Sfântul Constantin cel Mare, patriarhul României a arătat că acesta a fost un om chemat de Dumnezeu pentru o schimbare deosebită în istoria Europei și a lumii întregi, el neprimind „chemarea” de la oameni, ci de la Dumnezeu.

De asemenea, PF Dniale a evidențiat preocuparea Sfinților Împărați pentru o societate creștină, dar și sprijinul acordat Bisericii.

„În primul rând, noi cinstim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru că au fost mărturisitori ai lui Hristos. De asemenea, îi cinstim ca fiind susținători și ajutători ai Bisericii. După ce a eliberat pe episcopi și preoți din închisoare, i-a și chemat să ajute la formarea și educarea unei societăți noi creștine. De aceea, episcopii și preoții erau încurajați să propovăduiască eliberarea sclavilor din robie. Sfinții Împărați au dăruit unele imobile publice împărătești numite basilica, folosite pentru judecată publică sau pentru a anunța hotărârile imperiale. El a oferit astfel de basilici creștinilor, pentru că multe biserici au fost dărâmate de împărații prigonitori romani și, ca o compensație pentru bisericile pierdute, au fost oferite aceste lăcașuri imperiale publice, pentru a servi ca biserici”, a mai arătat patriarhul.

PF Daniel a subliniat totodată că Sfinții Împărați au fost nu numai apărători ai libertății religioase, ci și buni creștini, apărători ai demnității umane, ai omului, interzicând tortura care se practica foarte des în timpul împăraților păgâni.

Patriarhul a arătat, de asemenea, că Sfinții Constantin și Elena sunt modele de viață creștină. „În ei doi avem și rugători în ceruri. Sfinții Împărați sunt rugători pentru noi și atunci când trebuie să dăm o educație aleasă copiilor. Sfânta Elena este model de mamă care dăruiește o educație luminată de credința în Hristos, care are ca temelia iubirea față de Dumnezeu și față de semeni”, a mai spus PF Daniel.

La inițiativa patriarhului BOR, în ședința de lucru din 25 octombrie 2011, Sfântul Sinod a aprobat ca 2013 să fie declarat Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena la împlinirea a 1 700 de ani de la Edictul de toleranță religioasă de la Milano (313).

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena, în anul în care am intrat, 2013, să săvârșim și noi fapte bune pentru întărirea în credință, pentru ajutorarea Bisericii, pentru ajutorarea societății noastre românești”, a încheiat PF Daniel.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la 21 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor