Bistrița-Năsăud a intrat în Cartea Recordurilor cu 9.506 persoane îmbrăcate în costume populare

Publicat: 15/05/2017, 12:23

Bistrița-Năsăud a reușit să intre în Cartea Recordurilor după ce 9.506 persoane, îmbrăcate în costume populare tradiționale, s-au adunat, duminică, la Năsăud, în patria costumului popular și s-au prins într-un dans popular care se joacă în comuna Runcu Salvei.

Evaluarea și verificare costumelor populare, până la anunțarea oficială a rezultatelor a durat mai bine de 12 ore de la încheierea evenimentelor prilejuite de Ziua Constumului Popular, care a avut loc la Năsăud.

„Oficial! Județul Bistrița-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record! Cel mai mare număr de oameni care îmbracă simultan portul tradițional românesc (9.506 persoane) și cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron de 9506 oameni. Cred că aceste cifre spun totul! E oficial faptul că județul Bistrița-Năsăud este capitala mondială a românismului și a tradițiilor folclorice! Acest lucru este meritul fiecărui om al județului nostru și al tuturor celor care au deschis lada de zestre și au arătat lumii întregi că noi, aici, știm să ne prețuim țara, valorile, trecutul, prezentul și viitorul! Mă înclin în fața voastră dragii mei și sunt onorat sa pot să scriu istorie alături de dumneavoastră, cei mai minunați oameni de pe acest pământ!”, a anunțat luni dimineața președintele Consilului Județean Bistrița-Năsăud, Emil-Radu Moldovan, pe o rețea de socilizare.

La eveniment au participat invitați din mai multe județe, Cluj, Maramureș, Sălaj, Galați, București și Teleorman, delegația din Teleorman fiind condusă chiar de Liviu Dragnea care a îmbrăcat un costum popular nou cusut, însă o replică după costumul popular al strămoșilor săi pe care îl are încă în familie.

Pentru a putea stabili cele două recorduri mondiale noi – „Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing” și „Largest traditional Romanian folk dance”, recorduri care nu au fost înregistrate până acum, bistrițenii au umplut, duminică, stadionul din orașul Năsăud, accesul făcându-se prin niște porți speciale dotate cu camere de supraveghere și patricipanții purtând brățări de identificare.

În total peste 10.000 de oameni au participat la eveniment, însă după finalizarea procedurilor de numărare și evaluare, reprezentanții Guinness Book spun că numai 9.506 patricipanți au fost îmbrăcați corect în costume populare tradiționale (fiind verificați pe lângă costumul propriu-zis și papucii, dar și accesoriile).

Condițiile extrem de stricte cerute de cei de la Cartea Recordurilor au făcut ca încercarea de stabilire a recordului mondial pentru cei mai mulți oameni îmbrăcați în costume populare românești, care presupunea ca cei prezenți să stea nemișcați timp de 5 minute, să se repete de trei ori.

Al doilea record modial a fost mai ușor de stabilit, cei prezenți fiind învățați de coregraful Marin Barbu pașii unui dans specific Țării Năsăului – Roata de la Runc.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului, la Năsăud.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...