Bloomberg: Ponta încearcă să folosească majoritatea în Parlament împotriva anchetei de corupție

Bloomberg: Ponta încearcă să folosească majoritatea în Parlament împotriva anchetei de corupție
Publicat: 08/06/2015, 14:54
Actualizat: 08/06/2015, 18:26

Parlamentarii români declanșează luni proceduri, după ce procurorii anticorupție au cerut ridicarea imunității lui Ponta pentru a-l ancheta cu privire la suspiciuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani și conflict de interese. Ei ar putea să voteze marți, potrivit premierului. El neagă acuzațiile și respinge îndemnul președintelui Klaus Iohannis de a demisiona, catalogând ancheta drept o încercare de răsturnare prin „mijloace nedemocratice” a Guvernului pe care-l conduce.

„Noi ne așteptăm mai degrabă ca Ponta să-și păstreze cumpătul, să-și păstreze susținerea politică și să se opună procurorilor”, a declarat Michael Taylor, un specialist în Europa centrală și Blacani de la Oxford Analytica, o companie de consultanță cu sediul în Marea Britanie. „Parlamentarii ar putea să nu ridice imunitatea lui Ponta, iar acest lucru ar putea să conducă la o luptă politică între Ponta și președinte”, a subliniat el.

Obligațiunile guvernamentale au scăzut vineri, după aflarea veștii, sporind riscul unei reveniri la turbulențele politice din ultimii trei ani care au culminat cu victoria surpriză a lui Iohannis împotriva lui Ponta în alegerile prezidențiale. Premierul se confruntă, acum, cu noi probleme, după ce a rezistat unor acuzații de plagiat și arestării mai multor aliați în anchete de corupție.

– „Situație imposibilă”

Tensiunile au condus vineri la cea mai puternică depreciere a leului în fața euro de pe cele 24 de piețe valutare emergente monitorizate de Bloomberg. Luni la ora 12.25, leul era în declin cu 0,1%, la 4,46 unități pentru un euro. Randamentul obligațiunilor guvernamentale în euro cu scadența în 2024 este în urcare cu 0,01 puncte procentuale, la 2,75%.

Scandalul poate declanșa „o perioadă prelungită de incertitudine politică”, a declarat Anna Tokar, o analistă de la Royal Bank of Scotland Group din Londra. „Ne așteptăm la o acțiune mai pronunțată din partea piețelor”, a adăugat ea într-un e-mail pentru Bloomberg.

Ancheta pune țara într-o „situație imposibilă”, a declarat Iohannis vineri. Aliații președintelui au nevoie de o majoritate de 315 din cele 555 de voturi pentru a trece moțiunea de cenzură sau pentru a-i ridica imunitatea premierului. Punerea oficială sub acuzare a lui Ponta i-ar permite președintelui să-l suspende din funcție.

Coaliția la putere nu are un înlocuitor și se va ralia în jurul lui Ponta pentru a nu pierde majoritatea, a declarat telefonic pentru Bloomberg Adrian Moraru, un analist de la Institutul pentru Politici Publice din București. Parlamentarii ar putea să înceapă, de asemenea, să dezbată o moțiune de cenzură pe care opoziția a depus-o joi și prin care dorește să blocheze modificarea reglementărilor electorale.

– Ultimul loc

România și-a intensificat eforturile de a-și reduce economia subterană – estimată la 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) – prin intensificarea luptei împotriva corupției și vizând, între alți politicieni de rang înalt, pe fostul ministru al Finanțelor Daruis Vâlcov. România s-a clasat pe locul 69 (dintre cele 175 de state analizate) în Indicele percepției corupției din 2014 întocmit de către Transparency International (TI) – ultimul în UE – alături de Grecia și Bulgaria.

Ponta este acuzat că a falsificat documente pentru a-și justifica veniturile pe când era avocat, au anunțat procurorii vineri. El ar fi primit, în perioada octombrie 2007-decembrie 2008, aproximativ 181.000 de lei (46.000 de dolari) și un automobil marca Mitsubishi de la o firmă deținută de către fostul ministru al Transporturilor Dan Șova, au precizat ei.

Procurorii au cerut Parlamentului să aprobe o anchetă cu privire la un conflict de interese prin nominalizarea lui Șova. Ca parlamentar, Ponta beneficiază de imunitate în asemenea cazuri.

„Demisia ar fi cea mai ușoară opțiune personală, dar ar crea un precedent periculos pentru România”, a declarat Ponta duminică în urma unei reuniuni cu liderii din coaliția aflată la putere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Fraţi români împuşcaţi pe stradă, în Spania: unul a murit pe loc, celălalt e...
MEGA-EXCLUSIVITATE. Cosmin Olăroiu, audiat la Poliție într-un mega-dosar de spălare de bani! Milionarul Stelu-ANRP este...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
IMAGINI EXCLUSIVE: Irinel Columbeanu își ia fiica în brațe, pe aeroport! Irinuca a sosit în...
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Mai ai pe acasă bancnote cu eclipsa din 1999? Se vând cu 2.180 lei acum,...
Cum a aflat Anca Molnar că are o TUMORĂ pe creier. Simptomul BANAL pe care...
Un rocker îi ia apărarea lui Babasha după concertul Coldplay. "Suntem ultimii ipocriți, ne-am făcut de...
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de...
Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, la o zi după înmormântarea make-up artistei. Bărbatul...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Stellantis mută o parte din producţia de vehicule electrice din China în Europa / Taxele...
NAZISTUL care a încercat să-l UCIDĂ pe Hitler
Românii NU mai primesc BANII înapoi. Regulile sunt extrem de clare
Iunie cu mare noroc la banii. Nativi care își schimbă starea financiară
Tzancă Uraganu s-a ferit de ploaie cu umbrela în decapotabilă. Cum a fost surprins pe...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cum a început povestea de dragoste dintre Maria Cârneci și soțul său, Romulus Petrescu: „Cam...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Străzi Deschise. Restricții de circulație în București, în weekend
×