Boc și Funeriu îi răspund lui Ponta: Niciun cadru normativ nu interzice alocarea de bani pentru premierea olimpicilor

Boc și Funeriu îi răspund lui Ponta: Niciun cadru normativ nu interzice alocarea de bani pentru premierea olimpicilor
Publicat: 15/08/2012, 16:26
Actualizat: 16/08/2012, 14:32

Fostul premier Emil Boc a acuzat Guvernul Ponta că își ascunde „incapacitatea managerială” de a premia olimpicii români la matematică „aruncând vina pe alții”, în condițiile în care nu există niciun cadru normativ care să interzică alocarea banilor pentru premierea olimpicilor.

Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că ordonanța din 2010 la care a făcut referire premierul Victor Ponta se referă la funcționarii publici care nu aveau dreptul la premii și nici într-un caz la premierea olimpicilor.

„Actualii guvernanți își ascund incapacitatea managerială aruncând vina pe alții. Este o incapacitate a actualului Guvern de a premia valorile și a le susține. Niciun cadru normativ nu interzice Guvernului Ponta să aloce bani pentru premierea olimpicilor la matematică sau alte discipline. Interdicția din ordonanța din 2010 se referă la funcționarii puiblici care nu aveau drepturi la premii și nici într-un caz la premierea oplimpicilor sau altor categorii care fac cinste țării. Cât de ridicol poate fi un guvern care afirmă că a avut 25 de milioane de euro să îi cheltuie pe un referendum inutil și care nu are acum 2.000 de euro pentru premierea olimpicilor la matematică. Cât de ridicol poate fi un asemenea guvern încât să arunce vina pe guvernele anterioare”, a spus Boc.

La rândul său, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că nu există nicio justificare pentru a nu acorda olimpicilor premiile cuvenite.

„Nu există nicio ordonanță care să interzică premierea elevilor olimpici. Premiile se dau pentru anul anterior. Din 2010, am organizat o ceremonie publică prin care am acordat premiile cuvenite olimpicilor. Guvernul Ponta nu are nicio justificare pentru ca în 2012 să nu acorde premiile cuvenite olimpicilor altă decât că nu apreciază preformanța școlară. Asta se vede și prin faptul că noi i-am premiat pe elevii de nota 10 la bacalaureat, guvernul Ponta nu. USL premiază plagiatorii desemnându-i premieri și chiulangii punându-i președinți interimari. Un plagiator și un chiulangiu nu au cum să aprecieze preformanța școlară. Nu e în ADN-ul lor. Pe domnul academician Andruh care coordonează de mulți ani lotul de chimie, USL l-a numit „politrucul lui Funeriu”. Până și comuniștii ne premiau pe cei care reprezentam România la competițiile internaționale. Țin minte că în 1988 am fost premiat pentru asta”, a declarat Funeriu.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Putna, unde a participat la slujba prilejuită de hramul mănăstirii, referitor la neacordarea de premii pentru olimpicii români, că situația este cauzată de o ordonanță „de pe vremea Guvernului Boc”, adăugând: „O vom rezolva”.

„Este o ordonanță dată de pe vremea Guvernului Boc, ca multe alte ordonanțe, pe care o vom rezolva”, a spus Victor Ponta, care a participat alături de soția sa, Daciana, la sluba de la Mănăstirea Putna.

Potrivit Gândul, 142 de elevi și liceeni care au reprezentat România în 2011 la olimpiade internaționale au fost medaliați cu aur, argint, bronz sau recompensați cu mențiuni, astfel că merită recompense financiare din partea statului, conform legii. Aceștia nu au primit însă niciun ban, întrucât o ordonanță emisă în timpul Guvernului Boc anula orice premiere.

Profesorul Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor din lotul internațional de Matematică, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și președintelui Crin Antonescu, în care se declară „umilit” și „revoltat” de această situație, „în numele zecilor de generații de elevi matematicieni de excelență ce, fără publicitate, au făcut în ultimele decenii un lobby imens pentru României”, conform Gândul.

De altfel, unul dintre tinerii care au participat la olimpiadele internaționale, Tudor Giurgică Tiron premiat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică, a afirmat că este prima dată de când el este olimpic când nu se premiază elevii. „Era o tradiție de acum ca Ministerul Educației să-și premieze olimpicii, indiferent de ce Guvern era la putere. S-a spus că o să se țină premierea la mijlocul lui iulie, dar cu câteva zile înainte s-a anulat. Nu știm de ce nu s-a mai ținut, dar umblă zvonul că din cauza referendumului”, afirmă Tudor Giurgică Tiron.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi