Bogdan Olteanu, arest la domiciliu. REFERAT: s-a întâlnit cu Vîntu în Deltă, adus cu elicopterul. Milionul de euro, scos din Bulgaria

Bogdan Olteanu, arest la domiciliu. REFERAT: s-a întâlnit cu Vîntu în Deltă, adus cu elicopterul. Milionul de euro, scos din Bulgaria

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu va fi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, a decis instanța supremă, care a respins cererea procurorilor DNA de a-l aresta preventiv. Procurorii pot ataca decizia. Olteanu va părăsi arestul poliției în această noapte, după expirarea ordonanței de reținere pentru 24 de ore, emisă de procurori în dimineața zilei de vineri.

Potrivit procurorilor DNA, Olteanu ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, precum și sprijin electoral.

Procurorii DNA arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, consultat de gândul, că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile de a-l numi pe apropiatul său, Liviu Mihaiu, în funcția de guvernator al Deltei Dunării, în vara anului 2008.

„Interesul lui în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (…) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervația și autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate”, arată DNA în referat.

Pentru a-și pune în aplicare planul, Vîntu a apelat la președintele Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Olteanu. Pe 31 iulie 2008, cei doi s-ar fi întâlnit în Delta Dunării, la baza Lebăda, din localitatea Crișan, pe o ambarcațiune pe care Vîntu o folosea ca locuință de vară, fiind adus la întâlnire cu un elicopter pus la dispoziție de Vîntu, împreună cu intermediarul relației dintre Vîntu și Olteanu, mai arată procurorii.

Într-o convorbire din iulie 2008, apropiatul lui Vîntu arată că „Bogdan Olteanu vine dintr-o parte, îl aștept eu și după aceea se întoarce cu avionul că e tare grăbit. Știi? Face asta special, deci vine chiar din BUCUREȘTI, și face numai pentru… să ne vedem. M-ai înțeles„, arată procurorii DNA. Discuția continuă cu propunerea lui Vântu de a-i pune la dispoziție un elicopter lui Olteanu, în final deplasarea făcându-se cu elicopterul, conform procurorilor.

Din documentul DNA nu reiese dacă această convorbire este o interceptare a SRI realizată în 2008 cu mandat sau o înregistrare depusă la dosar de denunțător.

DNA arată că cel care a cerut milionul de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcție a fost Bogdan Olteanu.

Pe 16 septembrie 2008, Bogdan Olteanu a fost primul care a anunțat public că Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei Dunării, la o emisiune televizată. „În condițiile în care inculpatul nu avea nicio atribuție în acest sens și nu au fost identificate alte declarații publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului către (…) că și-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informații ar fi putut obținute doar în urma discuțiilor cu decidenții guvernamentali”, arată procurorii DNA.

În 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcție. Anterior, Mihaiu a renunțat la acțiunile pe care le deținea, la cererea lui Vîntu, „pentru a elimina orice situație de incompatibilitate în vederea numirii pe această poziție. Deși inițial (…) nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (…) a acceptat vânzarea acțiunilor și renunțarea la pozițiile deținute în grupul (…)„, arată procurorii DNA.

Procurorii DNA mai arată că suma de 1 milion de euro a fost transferată de Sorin Ovidiu Vîntu dintr-un cont bancar din Cipru în contul altei firme, indicată de intermediarul mitei. Banii au ajuns într-un offshore înregistrat în Delaware, SUA, care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. De aici, milionul de euro a fost retras în numerar pe datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008, arată procurorii DNA, banii anjungând prin intermediar la biroul unde Bogdan Olteanu își desfășura activitatea, la sediul PNL.

Când Bogdan Olteanu a candidat pentru un nou mandat de deputat, în toamna anului 2008, el ar fi beneficiat de consultanță pentru campania electorală, gratuit, din dispoziția lui Vîntu, prin intermediul unei firme pe care o controla (institutul de sondaje INSOMAR).

„O echipă din cadrul (…) a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu.Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condițiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esențială pentru desemnarea câștigătorului unui mandat parlamentar.Prețul serviciilor prestate de echipa lui (…) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condițiile în care (…) era acționarul real al (…), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenței exercitate de Bogdan Olteanu”, mai arată referatul DNA.

Cine i-a denunțat pe Olteanu și Vîntu. Offshore-ul, folosit și la delapidarea Petromservice

Cel care ar fi făcut denunțul întregii afaceri la DNA ar fi Ionuț Adrian Eftime, fost director în cadrul Petromservice, condamnat în 2015 la 6 ani și patru luni de închisoare, pentru delapidare și spălare de bani.

Împreună cu omul de afaceri Kiss Laszlo, cunoscut ca un mare specialist în circuite financiare offshore, cei doi controlau offshore-ul IT&Media, folosit și în delapidarea Petromservice, după cum arătau procurorii DIICOT în ancheta respectivă, conform Mediafax.

Același offshore, cu sediul în Delaware, SUA, a fost folosit și pentru a rula banii pentru Bogdan Olteanu, reiese din referatul DNA privind arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR.

Ionuț Adrian Eftime este fiul unuia dintre foștii angajați de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu, sindicalistul Petromsergice Ion Eftime, care, în calitate de fost administrator al televiziunii Realitatea TV, a fost la rândul lui anchetat pentru o evaziune de 6,2 milioane de lei, conform Mediafax.

Eftime junior controla de asemenea fosta televiziune Alpha TV din Pitești, fiind, conform presei locale, ginerele actualului primar al Piteștiului, Cornel Ionică.

Vîntu recunoaște faptele, dar vorbește de 2 milioane de euro, Olteanu nu recunoaște mita

Procurorii DNA arată că Sorin Ovidiu Vîntu și-a recunoscut faptele, însă a susținut că Olteanu i-ar fi cerut 2 milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcție, diferența de un milion urmând să ajungă la altcineva. Procurorii arată că Vîntu va beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă, pentru recunoașterea faptelor, însă că nu scapă de răspunderea penală.

Bogdan Olteanu a recunoscut și el în fața procurorilor că în 2008 avea întâlniri periodice cu Vîntu și a recunoscut de asemenea întâlnirea din Deltă, unde a venit cu elicopterul și a discutat despre numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării, arată procurorii DNA. El arată că a discutat acest lucru și cu Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim-ministru, însă a susținut că nu a primit bani, făcând acest lucru „din convingere”, opinia lui Vîntu coincizând cu a sa pe acest subiect.

Legat de serviciile electorale primite din partea INSOMAR, Olteanu a susținut că acestea nu s-au materializat, fiind vorba doar de o ofertă în vederea încheierii unui contract, el nefiind mulțumit de calitatea analizelor și sondajelor de opinie livrate ca mostre.

„În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării”, explică procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

În dosar sunt cercetate și alte persoane, anunță DNA. Potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinați unui alt politician.

Potrivit unor surse judiciare, cauza a fost înregistrată la începutul anului, până în prezent fiind audiate mai multe persoane, la dosar existând mai multe declarații de martori. Aceleași surse precizează ca dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări din oficiu a procurorilor.

Joi, Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a i se prezenta noile acuzații de corupție, acesta fiind suspectat de cumpărare de influență. De la punerea sub învinuire a lui Sorin Ovidiu Vîntu, în spațiul public au apărut informații referitoare la faptul că în dosar ar apărea și numele lui Bogdan Olteanu și Călin Popescu Tăriceanu.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA