Bonus de 500 lei în programul Rabla, pentru achiziția de mașini euro 6 sau cu emisii scăzute de CO2

Bonus de 500 lei în programul Rabla, pentru achiziția de mașini euro 6 sau cu emisii scăzute de CO2
Un eco-bonus de 500 de lei va fi acordat prin Programul Rabla la achiziționarea unui autovehicul nou euro 6, a unuia care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau a unuia cu sistem de propulsie hibrid, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.
Publicat: 16/04/2013, 01:27
Actualizat: 29/09/2018, 05:06

Un eco-bonus de 500 de lei va fi acordat prin Programul Rabla la achiziționarea unui autovehicul nou euro 6, a unuia care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau a unuia cu sistem de propulsie hibrid, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, și președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, au susținut, luni seară, o conferință de presă în care au prezentat modul în care se va derula Programul Rabla în 2013, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică.

Astfel, a fost anunțat faptul că anul acesta, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei, va fi acordat și un eco-bonus de 500 de lei la achiziționarea unuia dintre următoarele tipuri de autovehicule noi: cu normă de poluare euro 6, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau care are un sistem de propulsie hibrid.

Chiar dacă autovehiculul îndeplinește toate cele trei condiții, eco-bonusul va fi de maximum 1.000 de lei, se precizează în proiect.

De acest bonus pot beneficia doar cei care își cumpără o mașină nouă prin Programul Rabla.

Tot din acest an, se va acorda un eco-tichet de 2.500 de euro, la cumpărarea unui automobil electric, de care poate beneficia orice persoană, chiar dacă nu s-a înscris în Programul Rabla și nu și-a dus la casat autoturismul vechi.

Aceste prevederi figurează în proiectul de ghid de finanțare a Programului Rabla, lansat luni în dezbatere publică de către Ministerul Medicului. Până în 22 aprilie, sunt așteptate sugestii și propuneri privind derularea programului, pentru ca, după această dată, să poată fi validați colectorii și dealear-ii auto care vor participa la program în acest an. Aceștia își vor putea depune dosarele din 22 aprilie, timp de 14 zile lucrătoare, iar tichetele valorice vor putea fi distribuite din 15 mai.

În Programul Rabla se pot înscrie persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme și autoutilitare mai vechi de 10 ani și instituțiile publice care au aceleași categorii de vehicule mai vechi de cinci ani.

Tichetele valorice obținute la casarea unei mașini vechi, pentru achiziționarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai și vor putea fi decontate până la 20 noiembrie, repartiția voucherelor făcându-se după numărul de autovehicule vechi din fiecare județ.

REMAT-urile care colectează mașinile date la casat, producătorii și dealerii auto își vor putea depune dosarele pentru a se înscrie în Programul „Rabla” din 2013 începând cu data de 22 aprilie, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanți ai Ministerului Mediului.

Administrația Fondului pentru Mediu, prin care este finanțat „Programul „Rabla”, îi va valida și va distribui REMAT-urilor tichetele valorice începând din 15 mai.

Anul acesta vor fi distribuite 20.000 de vouchere, în valoare de câte 1.500 de euro (6.500 de lei), totalizând o finanțare de 30 de milioane de euro (130 de milioane de lei). Dintre tichete, emise o singură dată anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice și juridice, iar restul de 3.000 instituțiilor publice.

Tichetele vor fi transmisibile și vor putea fi decontate, la achiziționarea unei mașini noi, până la data de 20 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji