Borbely despre Roșia Montană: Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu

Borbely despre Roșia Montană: Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu
Publicat: 19/05/2012, 21:09
Actualizat: 25/06/2013, 17:08

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely spune că a avut o discuție „așezată” cu actualul ministru al Mediului, Rovana Plumb, care i-a cerut părerea, printre altele, și în legătură cu proiectul Roșia Montană, spunând totodată că „nu este foarte trist că nu a dat un acord de mediu” în acest caz.

„Eu am vut o discuție, zilele acestea, destul de așezată cu doamna ministru al Mediului (Rovana Plumb – n.r.), deci nu e niciun fel de problemă. I-am spus tot ceea ce ține de minister fiindcă doi ani de zile am fost la cârma lui. I-am spus foarte clar că mă interesează tot ce se întâmplă cu acest minister și eu vreau ca acest minister să funcționeze bine. Și dacă acceptă unele sugestii sau informații, îi stau la dispoziție. Nu e niciun fel de discuție în contradictoriu în acest moment”, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă s-a sfătuit cu Rovana Plumb în privința proiectului Roșia Montană, Borbely a spus că da.

„Da, mi-a cerut punctul de vedere, cum văd eu Roșia Montană. I-am spus că văd Roșia Montană cum am văzut când am prelua ministerul. I-am spus că nu ar trebui să facă altceva decât așa cum am făcut eu, așa cum a făcut și Korodi Attila, să respecte legislația UE. Atunci când am plecat a apărut această decizie a Curții de Apel Alba Iulia și, în momentul de față, trebuie să clarifice dacă certificatul de urbanism e valabil sau nu. Evident că juriștii investitorului spun că e valabil și probabil că poate fi o altă interpretare la nivelul ministerului. Acest lucru trebuie clarificat, ca și alte lucruri tehnice”, a declarat Borbely.

Întrebat ce a înțeles din discuția cu Rovana Plumb, dacă aceasta vrea să pornească proiectul Roșia Montană sau nu, Borbely a spus: „Asta trebuie să o întrebați pe dânsa. Eu știu ceea ce eu am reprezentat și cred că am reprezentat corect punctul de vedere al unui ministru al Mediului”.

„La nivelul UDMR încă nu am ajuns în faza în care să decidem ce atitudine avem din punct de vedere politic. Din punctul de vedere al ministrului Mediului, eu sunt cu conștiința împăcată și liniștit pentru că nu am făcut altceva decât am reprezentat ceea ce reprezintă și UE în acest domeniu, și legislația României. Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu, asta trebuie să vă spun. Nu sunt foarte trist că nu am dat un acord de mediu pentru Roșia Montană”, a afirmat el.

Borbely participă, la Bistrița, la Maialul comunității maghiare din Bistrița-Năsăud, sărbătoare care se desfășoară pe durata a două zile și are în program manifestări artistice, un târg de artizanat și un concurs de pregătit gulaș.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că este nevoită să amâne convocarea Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roșia Montană, pe care intenționa să o facă pentru vineri, pe motiv că instituția va primi vizita unor experți ai CE.

„Mă văd nevoită să amân convocarea CAT. Intenționam ca vineri să aibă loc această ședință, însă acum trebuie să ne concentrăm pentru altceva: luni vin la București experții Comisiei Europene pentru a verifica modul în care ne-am îndeplinit sarcinile pe chestiunile pentru care suntem subiect de infringement. Mai întâi vom discuta despre chestiunile legate de directive și implementarea lor la nivel național, iar către sfârșitul lunii, cu o altă echipă de la CE, vom discuta despre certificatele de emisii, un alt subiect la care suntem cam în urmă”, a declarat agenției MEDIAFAX Rovana Plumb.

Aceasta a ținut să precizeze că, în acest context, ședința CAT pentru Roșia Montană se va amâna către sfârșitul lunii mai sau chiar pentru o zi de la începutul lunii iunie.

Marți, Rovana Plumb anunța că intenționează să convoace pentru vineri o ședință a Comitetului de Analiză Tehnică pentru proiectul Roșia Montană în care să fie discutate concluziile din auditul juriștilor referitoare la întreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anulării unor planuri de urbanism.

Săptămâna trecută, Rovana Plumb declara că nu a primit auditul prin care juriștii recomandă oprirea analizei proiectului de la Roșia Montană în lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisă atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma că i l-a predat.

Marți, Rovana Plumb a declarat că a găsit respectivul document și a luat la cunoștință conținutul lui.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcție importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă și pentru România.

„Când se îndeplinesc aceste trei condiții, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, președintele Traian Băsescu declara că se așteaptă de la noul Executiv să găsească soluții de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investițiile în exploatările de minerit de aur și cupru reprezintă o astfel de soluție.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situației referitoare la „cazul” Roșia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privință, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.

Proiectul minier Roșia Montană este dezvoltat de Roșia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acționar principal este Gabriel Resources.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Schimbarea care urmează pentru MILIOANE de români. Marcel Ciolacu, anunț astăzi, 27 APRILIE: Se va...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator