Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit

Boris Johnson declară că UE intenționează să oprească aprovizionarea cu alimente pentru Regatul Unit
Publicat: 14/09/2020, 17:49

Potrivit prim-ministrului britanic, UE intenționează să impună o restrictie alimentară din Regatul Unit.

Boris Johnson susține că UE amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”

Potrivit prim-ministrului britanic Boris Johnson, Uniunea Europeană amenință să „oprească aprovizionarea cu alimente din Marea Britanie în Irlanda de Nord”, în ciuda existenței taxelor de import dintr-o regiune în alta.

Argumentul primului ministru în favoarea proiectului de lege privind piața internă este un amestec de adevăr și confuzie.

Conform protocolului privind Irlanda de Nord din acordul de retragere convenit și ratificat anul trecut, Irlanda de Nord va rămâne efectiv pe piața unică și va respecta standardele UE în materie de bunuri până la sfârșitul perioadei de tranziție, în timp ce restul Regatului Unit va avea propriile standarde.

Codul vamal al UE ar putea fi aplicat asupra mărfurilor care intră din Marea Britanie în Irlanda de Nord pentru mărfurile  considerate „expuse riscului”, în cazul lipsei unui acord comercial amplu

Conform acordului, codul vamal al UE ar fi aplicat și asupra mărfurilor care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie, deși Irlanda de Nord ar rămâne pe teritoriul vamal al Regatului Unit. Acest acord „in-out” a fost convenit pentru a preveni implementarea unei frontiere vamale pe insula Irlanda.

În cazul în care UE și Marea Britanie nu au convenit în acest an un acord comercial mai amplu, acest lucru ar putea însemna aplicarea unor tarife pentru mărfurile care intră în Irlanda de Nord din Marea Britanie dacă acestea sunt considerate „expuse riscului” de a intra în Republica Irlanda într-un punct ulterior.

Tarifele vor fi rambursabile importatorilor, unde s-ar putea dovedi că mărfurile nu au trecut peste granița Republicii. Dar tarifele și controalele se vor face în primă instanță, creând bariere în calea comerțului dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Acest rezultat a fost motivul pentru care Theresa May, în calitate de prim-ministru, a fost ferm împotriva oricărei astfel de frontiere vamale dintre cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Cu toate acestea, pentru a face acest lucru mai plăcut părții britanice, s-a convenit ca un comitet mixt UE-Regatul Unit să analizeze gama de bunuri care pot fi importate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

De exemplu, guvernul britanic a susținut că mărfurile exportate în Irlanda de Nord pentru a fi vândute în lanțurile de supermarketuri britanice din provincie nu ar trebui considerate „expuse riscului” de a intra în sudul insulei Irlanda.

Lista bunurilor considerate „în pericol”, în negociere

Negocierile cu privire la bunurile care sunt considerate „în pericol” sunt în curs. Dar, în conformitate cu protocolul privind Irlanda de Nord convenit de Johnson, eșecul de a se încheia cu privire la aceasta ar duce la o poziție implicită a tuturor bunurilor care intră din Marea Britanie fiind considerate „în pericol” și, prin urmare, atragând tarife.

Premierul a spus că aceasta ar fi o „interpretare extremă a protocolului Irlandei de Nord” și că „va impune o frontieră comercială pe scară largă în largul Mării Irlandei”. În realitate, este pur și simplu ceea ce s-a convenit.

Dar Johnson nu se mai simte confortabil cu cele convenite. Proiectul de lege privind piața internă ar suprima clauzele cheie, lăsând decizia a ceea ce este „în pericol” în mâinile miniștrilor britanici.

Primul ministru este preocupat doar de tarife?

„Ni se spune că UE nu va impune doar tarife pentru mărfurile care se deplasează din Marea Britanie în Irlanda de Nord, ci că acestea ar putea opri de fapt transportul produselor alimentare”, scrie premierul.

Aici, premierul aduce o problemă complet separată și nu una care este rezolvată prin proiectul de lege privind piața internă.

Pentru ca exportatorii britanici să mute produsele agricole pe piața unică a UE, inclusiv Irlanda de Nord, Bruxelles trebuie să acorde „aprobarea unei țări terțe” regimului de reglementare al Regatului Unit. Este un control de sănătate. De exemplu, o țară trebuie să aibă un program de control al salmonelei pentru importul de pui.

UE a declarat că Marea Britanie nu a reușit până acum să ofere suficiente detalii despre așa-numitul regim sanitar și fitosanitar pentru produsele de origine animală și vegetală post-Brexit. Guvernul Marii Britanii spune că UE are suficiente informații. Oricum ar fi, nu există nimic în proiectul de lege privind piața internă care să rezolve această dispută. Criticii susțin că premierul are obiceiul de a nu lăsa faptele să împiedice o poveste bună.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Greșeala pe care o fac mulți români când bagă hainele în mașina de spălat. La...
ALO, mai faceți și voi CURĂȚENIE prin WC-urile hipermarketurilor?
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Anunțul momentului pentru ce care au TELEFOANE MOBILE! Decizia care dă totul peste cap în...
Florin Călinescu a șocat o țară întreagă. S-a aflat, în sfârșit, adevărul. Nimeni nu credea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...