Brașov: 17 persoane, arestate preventiv în dosarul de trafic international de droguri și persoane

Brașov: 17 persoane, arestate preventiv în dosarul de trafic international de droguri și persoane
Publicat: 08/08/2013, 20:47
Actualizat: 29/07/2014, 17:31

Un număr de 17 suspecți din dosarul de șantaj și trafic internațional de droguri și persoane au fost arestați preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, de Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov, după aproape zece ore de audieri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii DIICOT Brașov au reținut, miercuri seară, 18 persoane membre ale grupului infracțional specializat în trafic internațional de droguri și persoane, 17 dintre acestea fiind propuse pentru arestare preventivă.

Grupul a fost adus la sediul Tribunalului pentru Minori și Familie de la ora 09.00, cei 17 fiind audiați aproape zece ore.
Instanța s-a pronunțat la ora 19.30 și a admis propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru toți inculpații, aceștia declarând însă recurs la decizie în sala de judecată.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 30 de percheziții domiciliare în Făgăraș, Zărnești și Bran, în urma cărora au dus la audieri 25 de suspecți.

Potrivit șefului DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman, 18 dintre aceștia au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca unul dintre ei să fie eliberat după expirarea mandatului de reținere.
„Pentru17 persoane s-a formulat propunere de arestare preventivă. Ei au fost duși astăzi dimineață (joi – n.r.) la Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov”, a declarat șeful DIICOT Brașov corespondentului MEDIAFAX.

În urma perchezițiilor, procurorii au găsit la domiciliile suspecților mai multe arme de foc, muniție și droguri, fiind stabilite, până în prezent, circa 30 de victime ale grupării infracționale, printre care și minori.

Potrivit șefului DIICOT Brașov, Cătălin Borcoman, 28 dintre cele 30 de percheziții au fost desfășurate în municipiul Făgăraș, iar câte una în Zărnești și Bran, fiind conduse la audieri 25 de persoane suspecte în acest dosar.

„Gruparea a funcționat în municipiul Făgăraș și avea proeocupări legate de exploatarea sexuală a unor tinere atât minore, cât și majore. De asemenea, membrii grupării erau implicați și în comiterea infracțiunilor de trafic internațional de droguri pe care ulterior le comercializau în Făgăraș, dar și în alte localități. Totodată, ei aveau preocupări legate de perceperea de taxe de protecție de la diverși patroni de localuri publice din municipiul Făgăraș”, a spus Borcoman.

Procurorii au avut sprijinul BCCO Brașov, IPJ Brașov, Jandarmeriei Brașov și BCCO Mureș, Ploiești, Pitești, Constanța.

Potrivit unui comunicat al DIICOT Brașov, există suspiciunea că, în intervalul 2010 – 2013, liderii grupării au atras în activitățile infracționale persoane aflate în anturajul lor sau chiar membri de familie și au reușit să creeze în plan local „un pol de influență infracțională ce a generat în comunitatea locală o stare de temere și neliniște socială, în contextul în care atât liderii, cât și aderenții erau cunoscuți ca avînd manifestări extrem de violente”.

La grupare au aderat 16 persoane, iar unul dintre învinuiți nu a avut rezerve în a se implica în acțiunile de amenințare și violență exercitate de către membrii grupării asupra persoanelor cărora li se percepea „taxă de protecție” sau care erau obligate să ofere diferite servicii în mod gratuit.

Monitorizarea membrilor grupării, în intervalul martie – iulie 2013, a dus la conturarea modului în care aceștia au acționat atît pe linia traficului de droguri, cît și a traficului de persoane.

„Astfel, s-a reținut că o parte a grupării s-a ocupat de introducerea pe teritoriul României a unor cantități de substanțe stupefiante, distribuite ulterior unor clienți de pe raza mai multor județe. Drogurile au fost achiziționate de către suspecți, în principal, din Italia și introduse în țară fie de către aceștia, cu autoturismele ce le aparțineau sau autocarele societăților ce efectuează transport internațional, fie de către membrii familiilor lor sau ale altor persoane aflate în același anturaj. Pe teritoriul Italiei ar fi beneficiat de sprijinul altor persoane care înlesneau achiziționarea drogurilor”, se arată în comunicatul procurorilor.

În ceea ce privește traficul de persoane, membrii grupării au racolat tinere, unele dintre ele minore, pe care le-au obligat fie prin inducere în eroare sau amenințare și violență să se prostitueze în folosul lor, atît pe teritoriul României, în municipiul Făgăraș, cît și în străinătate, respectiv Elveția, Germania și Italia.

De asemenea există indici că unii dintre învinuiți s-au implicat în activitățile de atragere a clienților prin rețelele de socializare și colectare a sumelor de bani provenite din prostituție sau au avut cunoștință de activități similare desfășurate de alți membri ai grupării.

Suportul tehnic și logistic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

Mihaela Grădinaru, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?