Britanicii care au luptat pentru Ucraina și care au fost capturați de ruși ar putea fi condamnați la moarte

Britanicii care au luptat pentru Ucraina și care au fost capturați de ruși ar putea fi condamnați la moarte
Britanicii care au luptat pentru Ucraina și care au fost capturați de ruși ar putea fi condamnați la moarte / Sursă Foto: Capturi ecran/YouTube
Publicat: 27/05/2022, 22:57

Doi cetățeni din Regatul Unit alături de un marocan, care au luptat de partea ucraineană în regiunea Donbas, riscă să fie condamnați la pedeapsa cu moartea, au declarat separatiștii pro-ruși, citați de agenția de presă rusă Interfax, potrivit BBC.

Viktor Gavrilov, un oficial al parchetului autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), spune că o anchetă penală „a fost finalizată” și – ținând cont de faptul că este în desfășurare un război – acuzații pot primi pedeapsa capitală.

Oficialul parchetului din autoproclamata Republică Populară i-a identificat pe cei doi cetățeni britanici capturați ca fiind Shaun Pinner și Andrew Hill, în timp ce marocanul se numește Sadun Brahim.

Sursa citată scrie că există informații potrivit cărora noua administrație instalată de ruși în RPD a introdus pedeapsa cu moartea pe teritoriul pe care separatiștii îl controlează încă din 2014.

Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, și Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, au fost capturați în aprilie în timp ce apărau portul Mariupol din sud-estul Ucrainei, care este acum în mâinile Rusiei.

În imaginile prezentate mai târziu la televiziunea de stat rusă, ambii păreau să aibă răni la nivelul feței, motiv entru care familiile au cerut respectarea Convenției de la Geneva. Totodată, premierul britanic Boris Johnson a cerut Moscovei să trateze luptătorii britanici capturați „cu omenie și compasiune”.

Tot în aprilie, Rusia a lansat un videoclip cu un bărbat despre care spunea că se numește Andrew Hill și că s-a predat trupelor ruse.

Cetățeanul marocan, Sadun Brahim, a fost capturat de ruși tot în luna aprilie.