Bucureștenii își pot steriliza gratuit câinii în 23 de cabinete veterinare

Bucureștenii își pot steriliza gratuit câinii în 23 de cabinete veterinare
Publicat: 29/08/2013, 14:16
Actualizat: 29/08/2013, 17:18

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a început în 26 august programul de sterilizare gratuită a câinilor cu deținător. Programul este destinat doar persoanelor care au domiciliul în București, fiind derulat prin 23 de cabinete veterinare, se arată într-un comunicat de joi al instituției.

Reprezentanții ASPA au estimat că, până la sfârșitul anului, vor fi făcute aproximativ 5.000 de operații de sterilizare a câinilor, pentru care au fost alocați în bugetul instituției 675.800 de lei.

Autoritatea va plăti 98 de lei pentru o operație de sterilizare a unui câine-mascul și 120 de lei pentru intervenția în cazul unui câine-femelă, prețurile fiind stabilite în urma licitației finalizate de instituție în luna august.

Prețurile cuprind contravaloarea tuturor materialelor necesare, manopera operației, precum și identificarea animalului prin aplicarea microcipului.

Reprezentanții ASPA vor verifica, prin sondaj, atât activitatea desfășurată în cabinetele veterinare selecționate, cât și deținerea reală a animalelor sterilizate.

„Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului General al Muncipiului București nr. 145/2013, am demarat acest program pentru a veni în sprijnul cetățenilor care înțeleg necesitatea sterilizării câinilor și, nu în ultimul rând, a celor care doresc să intre în normalitate”, a spus Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la ASPA.

Persoanele care vor să își sterilizeze cânii trebuie să sune pentru programare la unul dintre cele 23 de cabinete veterinare, datele de contact ale acestora putând fi obținute de pe site-ul www.aspa.ro/ sterilizare-caini/sterilizari-gratuite-2013.

Răzvan Băncescu declara, în iulie, că persoanele care dețin câini mai mari de patru luni trebuie să îi declare la ASPA până în ianuarie 2014, ulterior aceștia putând fi amendați cu 3.000 de lei.

Declararea animalelor se poate face la sediul ASPA, prin poștă, pe fax, la numărul 031/8149334 și pe mail, la adresa [email protected].

Persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor vor primi un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele de identificare ale animalului, respectiv seria microcipului, talia, culoarea și rasa câinelului, precum și adresa, numărul de telefon și numele deținătorului. Cardul va fi trimis prin poștă, la adresa menționată în formular de către deținătorul animalului înregistrat la ASPA.

Băncescu a precizat că atunci când își declară câinii, proprietarii vor putea opta pentru nesterilizarea lor, dar vor fi înregistrați la ASPA pentru a plăti anual o taxă de 150 de lei pentru fiecare câine nesterilizat. În situația în care câinele este sterilizat la momentul declarării lui, deținatorul nu achită nicio taxă.

Totodată, pentru situațiile în care câinii nu suportă, din motive medicale, operația de sterilizare, deținătorul trebuie să prezinte un formular-declarație avizat de un medic veterinar.

Coordonatorul de proiect al ASPA a mai spus că nu trebuie înregistrați câinii utilitari și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne. În ce privește sterilizarea, sunt exceptați câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistrați de Asociația Chinologică Metropolitană București, precum și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...