Budăi, despre obiectele guvernului: Ne dorim să transformăm România într-o piață a forței de muncă bine plătite

Budăi, despre obiectele guvernului: Ne dorim să transformăm România într-o piață a forței de muncă bine plătite
Marius Budăi
Publicat: 19/09/2019, 14:28

„Noi am spus tot timpul că ne dorim să transformăm România dintr-o piață a forței de muncă necalificate și slab plătite, într-o piață a forței de muncă calificate și bine plătite. Avem măsuri extrem de importante din programul de guvernare care au fost implentate prin ministerul Muncii și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, măsuri care se referă la subvenționarea angajării sau încurajarea ocupării pentru mediul privat, să angajeze câți mai mulți ucenici, să angajeze persoane cu dizabilități, ca persoane care nu au un loc de muncă și mai au cinci ani de zile până la pensionare sau persoane care sunt cu vârsta peste 45 de ani. Toate aceste lucruri au venit în sprijinul mediului de afaceri, au dat practic o gură de oxigen mediului de afaceri și astfel am putut califica cât mai multe persoane, iar mediul de afaceri a primit o subvenție extrem de importantă de 2.250 de lei pentru fiecare angajat, pe perioada de ucenicie, de exemplu care poate dura de la un an până la doi ani, în funcție de complexitatea meseriei respective”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Referitor la o viitoare modificare a salariului minim pe economie, ministrul a declarat că vor urma discuții în Consiliul Național Tripartid, acolo unde sunt și patronatele și sindicatele.

Întrebat de jurnaliști dacă este de acord că majorarea salariilor bugetarilor a făcut ca mulți dintre angajații din privat sa plece către stat, iar privații sa își găsească tot mai greu forță de muncă, ministrul a declarat că își dorește ca salariații din România să aibă venituri cât mai apropiate de media celor din Uniunea Europeană, iar Guvernul a asigurat și în mediul privat măsuri care să încurajeze ocuparea locurilor de muncă.

„Ne dorim în continuare ca salariații din România să aibă venituri cât mai aproape de media UE. În acest context, vă aduc aminte că în 2010, de exemplu, când au fost acele venituri din sistemul bugetar, mediul privat a recoltat, să spunem așa, vârfurile din sistemul bugetar, a fost o tranziție inversă, acum este probabil o tranziție invers, dar cu toții trebuie să creăm, și noi, în același timp am mărit salariul mediu bugetar, dar vedeți că am spus inițial că am asigurat și în mediul privat măsuri care să încurajeze ocuparea, prin aceste subvenții (…). Sigur că trebuie să venim și cu alte măsuri cu care am și venit, de exemplu cu scăderea impozitului la salariu, de la 16% la 10%, cu reducerea acelor cheltuieli pe forță de muncă, cu 2% în primă fază, atunci când a fost transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, dar noi ne ținem de acest deziderat și în continuare considerăm că veniturile românilor trebuie să ajungă către media UE”, a spus Marius Budăi.

Întrebat dacă majorarea salariilor bugetarilor a adus și performanță, ministrul a declarat că în sistemul bugetar sunt oameni de valoare.

„Probabil peste tot, atât la privat, cât și la stat sunt persoane care trebuie, fie colectate, fie eliminate, dacă nu își fac datoria. Dar, în marea lor majoritate, eu vă spun cu sinceritate, cunosc sistemul bugetar din 1995, sunt oameni de valoare”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, Marius Budăi se află, joi la Iași unde a participat la conferința „Pactul pentru muncă” organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică