CAB: Privatizare ICA, un șir de „coincidențe” care au dus la dobândirea acestuia de către Grivco

CAB: Privatizare ICA, un șir de „coincidențe care au dus la dobândirea acestuia de către Grivco
Publicat: 16/09/2014, 12:45
Actualizat: 09/04/2019, 18:39

Judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea au arătat, în motivarea condamnărilor dispuse în 8 august, că există un succesiune neîntreruptă de aspecte ce țin de nelegalitatea acestui proces de privatizare, precum și „un șir continuu de «coincidențe» care converg spre un singur și sigur rezultat final, acela al dobândirii SC ICA SA de către SC Grivco SA la un preț infim în raport de valoarea de piață pe care o aveau bunurile SC ICA SA”.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București a mai arătat că Gheorghe Mencinicopschi a acționat în mod „parșiv” când le-a prezentat lui Costantin Baciu și Gheorghe Sin documentația deja întocmită cu privire la constituirea unui drept de superficie asupra terenurilor ce aparțineau Institutului de Cercetări Alimentare, precum și pe cea care viza majorarea capitalului social al firmei Bioprod, iar aceștia au acceptat să semneze în virtutea relațiilor de prietenie și încredere pe care le aveau cu Mencinicopschi.

„De asemenea, trebuie observate relațiile apropiate dintre inculpatul Voiculescu Dan și inculpatul Mencinicopschi Gheorghe, care au arătat în mod constant că nu aveau o relație altfel decât profesională, susțineri ce sunt însă evident contrazise de declarațiile inculpaților Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Popa Corneliu, Domnișoru Gheorghe-Marian, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmărea să privatizeze în favoarea SC Grivco SA, pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate, precum și de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea în formațiunea politică condusă de inculpatul Voiculescu”, au scris judecătorii în motivare.

Magistrații Curții de Apel vorbesc în cadrul deciziei și despre faptul că Gheorghe Mencinicopschi a particiat la licitația pentru privatizarea ICA.

„Fiind întrebat de unde a avut resursele financiare pentru a participa la această licitație, având în vedere că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe a menționat constant că nu are o situație financiară deosebită, acesta a arătat inițial că a împrumutat aceste sume de bani. De asemenea, a arătat că a împrumutat cauțiunea pe care a depus-o pentru a participa la licitație, sumă de bani care, conform situației conturilor bancare ale acestuia, îi fusese virată în cont exact înainte de organizarea licitației”, se mai arată în motivare.

Potrivit judecătorilor Curții de Apel București care au dispus condamnările în dosarul „ICA”, Mencinicopschi a revenit asupra declarației și a arătat nu a împrumutat aceste sume de bani de la altcineva și a spus că nu își poate explica de ce ar fi declarat anterior contrariul.

„Această atitudine procesuală absolut hilară atestă (…) că participarea la licitație a inculpatului Mencinicopschi Gheorghe a fost un simplu truc pentru a crea senzația opiniei publice că această licitație a fost una reală, iar nu trucată, la care a participat inculpatul Pantiș ca reprezentant al societății SC Grivco SA, care era știută în realitate cu mult înainte ca fiind caștigătoarea licitației și inculpatul Mencinicopschi care a primit banii pentru a participa la această licitație trucată tocmai din partea contra-candidatei sale exact înainte de licitația propriu-zisă”, arată judecătorii în documentul citat.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare.

În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?