Cadoul neobișnuit pe care Chevron îl face copiilor unei comune în care va exploata gaze de șist

Cadoul neobișnuit pe care Chevron îl face copiilor unei comune în care va exploata gaze de șist
Publicat: 16/04/2014, 19:39
Actualizat: 26/03/2019, 12:00

Un număr de 57 de elevi din comuna vasluiană Puiești au primit cadou biciclete și echipamente de protecție de la compania Chevron „pentru a avea cu ce ajunge la școală”, în cadrul unui proiect intitulat „Acces la educație”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții companiei petroliere susțin că nu s-au ocupat în mod direct de distribuirea acestor biciclete, însă au sprijinit financiar acțiunea derulată de o fundație dinIași.

„Chevron s-a alăturat organizației locale Procons, în proiectul «Acces la educație». Această inițiativă sprijină accesul la educație al copiilor din zonele rurale, unde transportul până la școală este dificil, prin oferirea de biciclete și echipamente de protecție. Suntem încântați să participăm în Puiești la îmbunătățirea accesului la educație pentru elevii dedicați studiului”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de reprezentanții Chevron România.

În acțiunea finanțată de compania petrolieră a fost implicată și conducerea școlii din localitatea Puiești, care a stabilit nominal elevii care să primească bicicletele. Trierea copiilor s-a făcut în funcție de distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ, precum și în funcție de rezultatele la învățătură.

La începutul acestei luni, Chevron a obținut de la Consiliul Județean Vaslui autorizația de construire pentru sonda de explorarea a gazelor de șist care urmează să fie amplasată în extravilanul localității Puiești. Eliberarea autorizației de construire la Puiești s-a făcut după ce Chevron obținuse, în 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazelor de șist în extravilanul localității. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obținerea acordului de mediu la Puiești în toamna anului trecut, iar în 20 decembrie a avut loc și dezbaterea publică pe marginea proiectului, întrunirea desfășurându-se printre huiduieli și fluierături ale localnicilor și activiștilor de mediu.

Sonda de explorare a gazelor de șist de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Societatea Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui, obținute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești și Popeni – Găgești. De asemenea, compania petrolieră a obținut, în baza acordului de mediu și a altor avize de la alte autorități, și prima autorizație de construire pentru amenajarea platformei pe care a fost amplasată, tot în această lună, și sonda de explorare de la Siliștea – Pungești. Autorizația a fost acordată de Consiliul Județean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

Theodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase