Campanie electorală la CSM: patru judecători se bat pentru un loc în Consiliu. Cine este magistratul care vrea să se lupte cu politicienii

Publicat: 03/03/2014, 09:30
Actualizat: 30/04/2015, 00:15

La începutul lunii ianuarie CSM a demarat procedurile pentru alegerea unui nou membru în consiliul. Potrivit legislației fiecare membru al CSM este ales prin votul colegilor săi magistrați. În cazul de față alegerile au fost deschise pentru că fostul judecător Adrian Neacșu a fost trimis în judecată de DNA pentru fals și uz de fals. El a vacantat locul din CSM astfel că s-a organizat o nouă rundă de alegeri. Neacșu a fost ales în CSM ca reprezentant al judecătorilor care activează în cadrul tribunalelor din România.

Pe 5 mai judecătorii vor fi chemați la urne să aleagă un nou membru al CSM. În cursa pentru ocuparea acestei poziții s-au înscris patru judecători, Dragoș Constantin Popoiag, Natalia Roman, Norel Popescu și Danci Dorin. În luna aprilie cei patru candidați își vor face campanie electorală în cadrul tribunalelor. Asta însemnând că vor

Dragoș Constantin Popoiag, președintele Tribunalului Dâmbovița candidează și el pentru funcția de membru CSM. A intrat în magistratură în 1994 și a activat ca procuror până în 1999. În perioada 2007 – 2009 a condus Judecătoria Târgoviște. Judecătorul vorbește în proiectul său de management despre independența magistratului. Judecătorul Dragoș Popoiag susține că o prevedere din lege care dă ministrului Justiției dreptul de a deschide acțiuni disciplinare asupra magistraților poate fi privită ca o imixtiune. „Criticabilă și privită ca factor de imixtiune a politicului în justiție consider a fi posibilitatea dată de lege ministrului Justiției (art. 44 alin 3 Legea nr 317/2004) de a fi titular al acțiunii disciplinare.

Apreciez că acordarea unor astfel de atribuții ministrului Justiției este de natură a afecta independența sistemului judiciar în ansamblu prin posibilitatea dată unui om politic de a interveni și a decide în legătură cu cerecetarea disciplinară a unui judecător. Se impune acordarea unei atenții sporite acestui aspect legislativ și punerii sale în practică, astfel încât să estompeze efectul practic al acestei prevederi legale prin echilibru și bună/credință. În acest sens, CSM care are rolul de instanță disciplinară, poate și apere judecătproo de eventuale abuzuri în aplicarea legii”.

Foto: Dragos Constantin Popoiag/ www.jurnaldedambovita.ro Magistratul a mai scris în proiectul său că CSM trebuie să ia măsuri mai ferme în privința politicienilor care atacă magistrații. „Apreciez că în situația în care critica oamenilor politici la adresa soluțiilor instanțelor de judecată și persoana magistratului nu este limitată de respectul față de principiul separării puterilor în stat și al independenței Justiției dobândit prin tradiție, se impune intervenția prin elaborarea și aplicarea de norme legale în acest sens”, mai spune judecătorul

Judecătorul mai subliniază că CSM ar trebui să-și întărească rolul în privința avizelor pe care le emite. Magistratul a subliniat că avizele CSM sunt obligatorii și ele trebuie să fie respectate. În opinia sa atunci când o instituție nu respectă avizul CSM, consiliul trebuie să se adreseze Curții Constituționale.

Soția magistratului este judecătoare la Curtea Supremă. În ultima declarație de avere Dragoș Constantin Popoiag a declarat că deține cinci terenuri, două case de locuit și o casă de vacanță, datorii la bănci în valoare de aproape 30.000 euro. În 2012 menționa că a câștigat peste 87.000 lei.

Vezi aici CV-ul și proiectul de management

Natalia Roman este președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, una din asociațiile profesionale ale judecătorilor. Are 39 de ani și a intrat în magistratură în 2008 la Judecătoria Reghin. Din 2000 până în 2004 a fost judecător la Judecătoria Târgu-Mureș unde a judecat și cauze de corupție. Din 2004 este judecător la Tribunalul Comercial din Mureș.

Roman este cel mai vizibil dintre cei patru candidați având în vedere că îm momentele cheie a luat poziție în numele UNJR.

A contestat alegerea unui procuror la conducerea CSM

În ianuarie 2013 Natalia Roman a contestat alegerea procuroarei Oana Hăineală în fruntea CSM. Practic UNJR-ul condus de Natalia Roman a dat tonul scandalului legat de alegerea președintelui CSM în 2013. În calitate de președinte al UNJR a susținut că alegerea Oanei Hăineală a fost realizată într-o manieră netransparentă. Roman a contestat rezultatului votului în CSM dar fără câștig de cauză. Practic Natalia Roman a avut aceleași argumente ca și cele eprimate public de fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru.

A susținut eliminarea lui Dănileț și Ghica pe motiv de băsism

Natalia Roman a fost unul dintre magistrații care au susținut fervent revocarea judecătorilor Cristi Dănileț și Alina Ghica din cadrul CSM. Operațiunea de revocare a lui Dănileț și Ghica a fost inițiată după ce alegerea Oanei Hăineală nu a mai putut anulată. În motivele cererilor de revocare votate de instanțe Dănileț și Ghica erau acuzați că s-au implicat în lupte politice, dar fără date și probe clare. Deși nimeni nu a formulat public acuzația, cei doi erau acuzați de băsism și din acestă cauză s-a cerut revocarea lor. Acestă operațiune a fost susținută intens de UNJR.

A denunțat trocul politic pentru numirea procurorului general și a șefului DNA

Natalia Roman a denunțat și criticat alegerea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT în baza unei înțelegeri poltice între Traian Băescu și Victor Ponta. „Astăzi, constatăm nu doar că s-a abandonat fără nicio justificare rezonabilă această procedură, ci și faptul că funcțiile cele mai înalte în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparența creată prin propunerile formulate fiind aceea a unei înțelegeri politice cu privire la numirea în funcții cheie din sistemul judiciar”, transmitea în aprilie 2013 UNJR-ul condus de Natalia Roman

UNJR-ul condus de Natalia Roman a criticat și modificările aduse la Codul Penal de Parlament în marțea neagră. „UNJR atrage atenția asupra caracterului extrem de grav al derapajului constituțional petrecut ieri atât prin prisma ignorării cu desăvârșire a instituției abilitate de legea supremă să analizeze în condițiile avizului consultativ oportunitatea adoptării unui proiectului de lege care vizează autoritatea judecătorească, respectiv CSM, cât și prin prisma conținutului proiectului adoptat și a consecințelor sale, total incompatibile cu mecanismul de funcționare a unui stat de drept”, a reacțoionat UNJR în decembrie anul trecut.

În ultima declarație de avere Natalia Roman spune că deține un apartament, două autorisme și că a câștigat ca judecător 74.000 lei.

CITEȘTE AICI CV-ul ȘI PROIECTUL DE CANDIDATURĂ

Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012 conduce Tribunalul Mehedinți.

Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din consiliul a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu este și membru interimar al CSM fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce el a plecat din magistratură.

În oferta electorală a judecătorului Norel Popescu un capitol generos se referă la salarizarea magistraților. Judecătorul susține că bugetul sistemului judiciar nu ar trebui să mai fie manageriat de politicieni, ci direct de sistem. În plus, militează pentru creșteri salariale pentru judecători și eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește cuantumul sporurilor salariale.

În ultima declarație de avere Norel Popescu a declarat că deține două autovehiculle, un credit luat de la Primăria Drobeta Turnu Severin în valoare de 19.735 euro accesat în 2013 și scadent în 2038. Judecătorul a mai declarat și 37.000 euro și că câștigat 108.000 lei din venituri salariale.

Vezi aici CV-ul și proiectul de management

Danci Dorin este judecător la Tribunalul Maremureș. A intrat în magistratură în 1998. În 2011 a condus judecătoria Șomcuta Mare din Maramureș. În proiectul său electoral s-a axat pe neajunsurile sistemului judiciar. În opinia opinia judecătorului, în analizele sistemului judiciar se pune prea mult accent pe combaterea corupției din sistem și se vorbește prea puțin despre infrastructura judiciară. „După cum vă imaginați în afară de problema integrității și a rezistenței la corupție regăsită sub diverse forme lingvistice în toate documentele amintite, problemă pentru care analiza ar trebui să devină superfluă în condițiile consacrării legislative a așa numitelor principii de la Bangalore privind conduita și a unei activități eficiente a instituțiilor statului implicate în asigurarea lor, nu am regăsit o analiză axiomatică a problemelor adevărate și de fond ale sistemului și mici remedii substanțiale și temporal rezonabile”, precizează judecătorul Dorin Danci.

În plus judecătorul a anunțat că, în opinia sa, munca judecătorilor ar trebui normată. Magistratul a acuzat că judecătorii au foarte multe dosare, că în instanțe condițiile de muncă sunt grele, că infrastructura IT este depășită.

În declarația de avere spune că deține un teren, un autovehicul are o datorie la bancă de 10.000 euro și a câștigat ca judecător peste 70.000 lei.

VEZI AICI CV-ul SI PROIECTUL SĂU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...