• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Când discută Senatul ridicarea imunității lui Gabriel Oprea

Când discută Senatul ridicarea imunității lui Gabriel Oprea
Biroul Permanent al Senatului va discuta miercuri solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracțiuni de abuz în serviciu.

Biroul Permanent al Senatului va discuta miercuri solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale pe numele fostului ministrul Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de infracțiuni de abuz în serviciu.

Ședința conducerii Senatului a fost programată pentru ora 11,00, a declarat președintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu.

Senatorii din Comisia juridică urmează să se reunească marțea viitoare pentru a discuta cererea DNA.

”Ieri (luni – n.r.) a fost primită solicitarea procurorului general, a persoanei care a fost delegată din partea procurorului general să trimită dosarul către Senat. (…) Noi ne întrunim saptămâna viitoare, începe activitatea parlamentară, marți se întrunește Comisia juridică. (…) Nu pot să dau o dată pentru raportul Comisiei juridice, însă nu durează foarte mult. Va fi tratat dosarul cu toată disponibilitatea. Nu vreau să folosesc termenul celeritate că nu mi se pare acesta cel mai important criteriu”, a spus Tăriceanu.

El a arătat că a decis convocarea Biroului Permanent miercuri pentru a evita acuzațiile că trage de timp, deși calendarul ar fi fost același dacă solicitarea ar fi fost luată în discuție luni, 1 februarie.

”După consultarea cu colegii, văzând că este disponibilitate de timp, ca să nu existe cumva tot felul de comentarii legate de o posibilă tergiversare, am luat această hotărâre. Dacă ne-am fi întrunit luni, în cadrul Biroului Permanent, probabil calendarul ar fi fost, în mare, același”, a precizat președintele Senatului.

Fostulul ministru de Interne și senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoțirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliției Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal și procurorul general Tiberiu Nițu, în baza unui protocol.

Procurorii DNA trebuie să obțină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul șef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum și un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracțiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliției Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Nițu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliției Rutiere.

Inchide