Când va ateriza primul avion pe aeroportul modernizat din Suceava

Când va ateriza primul avion pe aeroportul modernizat din Suceava
Publicat: 10/10/2015, 14:22

Matache a spus, într-o conferință de presă, că modernizarea aeroportului va fi terminată la sfârșitul lunii octombrie, iar în 12 noiembrie va ateriza prima cursă Tarom pe noul aeroport, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a menționat că este normal să vină pe aeroport compania națională Tarom și să redeschidă în acel moment traficul curent pe aeroportul Suceava.

„Pe urmă, vom avea curse regulate între București și Suceava”, a spus ministrul.

El a precizat că aeroportul sucevean deservește județele Suceava și Botoșani și are potențial de atragere pe alte câteva județe din jur și Ucraina.

Ministrul Transporturilor, care a vizitat, sâmbătă lucrările de modernizare, dar și spațiul unde va fi amenajat al doilea terminal al aeroportului, a spus că este mulțumit de lucrările executate. El a declarat că Romatsa mai are de montat echipamentele necesare, ceea ce se va realiza în perioada următoare, iar sistemul ILS va fi montat de în următoarele două luni.

Matache a remarcat că în reconstrucția aerogării a fost folosit mult lemn împreună cu betonul și sticla.

„Iată că reușim ca lemnul să nu-l mai cărăm la Constanța și să plece din țară și să reușim să-l folosim și aici. Am văzut în Suceava multe construcții la care se folosește lemnul, ceea ce e excepțional pentru România și pentru județul dumneavoastră”, a spus Matache.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că aeroportul Suceava va fi redeschis în 25 octombrie, iar în 27 octombrie va veni prima cursă privată la Suceava.

„Practic, aeroportul poate fi operat din 25 octombrie”, a spus Nechifor, care a menționat că primele contracte cu companii care vor oferi curse externe vor putea fi semnate după adoptarea de Consiliul Județean, în ședința de la sfârșitul lunii, a noului plan tarifar.

Ministrul Transporturilor a subliniat că este important că va fi redeschis traficului Aeroportul Suceava. El a spus că Romatsa va urma să monteze ILS în două luni după care urmează să fie calibrat.

„Până la montarea ILS piloții Tarom vor fi în stare să aterizeze și să decoleze cum au făcut-o și până acum, că aeroportul nu a beneficiat de ILS până acum”, a spus Matache.

Noul turn de control al aeroportului a fost pus la dispoziția Romatsa pentru instalarea echipamentelor, urmând să fie montat sistemul de aterizare ILS, de categoria a doua, care furnizează informații până la înălțimea de 15 metri deasupra pragului pistei sau chiar mai puțin, dar și, în premieră pentru un aeroport din România, o unitate de aterizare pe baza GPS.

Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie 2014, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei, din fonduri europene. Prin proiectul cu finanțare europeană asigurat prin POS-Transporturi s-au modernizat pista de rulare, balizajul, s-a construit un nou turn de control și a fost pregătit terenul în vederea amplasării sistemului de navigație. Lucrările de modernizare la aeroport au fost realizate prin trei proiecte, unul finanțat de Romatsa, care instalează aparatura de control și trafic aerian, unul de modernizare a pistei și a sistemului de balizaj, finanțat de Uniunea Europeană, și un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Județean.

Consiliul Județean Suceava continuă programul de modernizare a facilităților aeroportuare prin amenajarea unui nou terminal de pasageri și cargo folosind o mare parte din construcțiile Centrului Economic Bucovina Suceava aflat în proximitate, inclusiv pavilionul expozițional care va fi terminalul pentru îmbarcare pentru destinații externe. Pentru acest proiect, Aeroportul Suceava a obținut, vineri, o finanțare de 100.000 de lei în vederea efectuării studiului de fezabilitate, urmând ca din primăvara anului viitor să înceapă lucrările de amenajare a noului terminal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine