Când va fi audiat vicepremierul în dosarul privind moartea polițistului care-i deschidea coloana oficială

Când va fi audiat vicepremierul în dosarul privind moartea polițistului care-i deschidea coloana oficială
Publicat: 27/10/2015, 15:39

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Gabriel Oprea urmează să fie chemat în această săptămână la audieri la Parchetul Tribunalului București, pentru a fi audiat în legătură cu accidentul în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, care a căzut cu motocicleta într-o groapă în timp ce însoțea coloana oficială a ministrului de Interne.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, marți, că venea de la „instituții ale statului român” atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit polițistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet, unde va răspunde, ca martor, la toate întrebările.

„Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie să spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituții. Am fost la instituții ale statului român, se va spune la Parchet”, a afirmat Oprea.

El a mai spus că orice ministru de Interne a beneficiat întotdeauna de un echipaj de poliție la deplasările în timpul serviciului, arătând că sunt norme și instrucțiuni în acest sens.

Întrebat care era urgența deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezența unui echipaj al Poliției Rutiere în coloana sa, Oprea a spus: „Urgența, este vorba doar de un echipaj de poliție pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucțiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, targedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.

Oprea a mai susținut că la momentul accidentului în care și-a pierdut viața Bogdan Gigină se afla în timpul serviciului și că se va dovedi acest lucru, având în vedere că nu a avut nicio zi de concediu în aceatsă perioadă.

Marți, sunt audiați la Parchetul Tribunalului București consilierul personal al lui Gabriel Oprea și șoferul care conducea mașina vicepremierului în seara accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină.

Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului. Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar „în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.

Ministrul Gabriel Oprea a arătat, luni, în prima sa declarație, făcută la aproape o săptămână de la moartea lui Bogdan Gigină, că a ales să tacă din respect față de familia acestuia, el susținând că nu a văzut accidentul, a aflat abia după ce depășise zona și a făcut „tot ce este omenește posibil” pentru a-l salva pe polițist.

Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept „complect (sic!) nefondate”.

Ministrul Gabriel Oprea și-a încheiat declarația spunând: „La acest moment, acestea sunt precizările pe care le pot face public”.

La câteva ore de la declarația ministrului de Interne, președintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a întâlnit cu Gabriel Oprea, luni seară, și l-a sfătuit să demisioneze. Iohannis a precizat că l-a invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuție pentru că a dorit să primească lămuriri.

Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat că nu este vinovat și că își va continua activitatea în Guvern, răspunzând astfel președintelui Klaus Iohannis. Oprea a susținut că sfatul lui Iohannis are legătură cu dorința președintelui de a schimba Guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.

După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.

Parchetul Capitalei face cercetări pentru ucidere din culpă în acest caz, în anchetă fiind cerute de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte polițistul Bogdan Gigină și date cu privire la componența coloanei la momentul accidentului. Anchetatorii susțin că, până acum, au primit doar parțial informațiile solicitate.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că, deși procurorii au solicitat, în mod expres, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne nu au pus la dispoziția Parchetului Tribunalului București nici traseul pe care coloana oficială a lui Gabriel Oprea l-a avut în seara zilei de 20 octombrie și nici documentele pentru constituirea dispozitivului.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns numai lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în mașină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane – șoferul și un angajat.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom