Când vom avea, cel mai devreme, o nouă lege a Educației

Când vom avea, cel mai devreme, o nouă lege a Educației
Publicat: 03/06/2015, 18:19

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că o nouă lege a educației va fi adoptată numai după ce vor fi consultate sindicatele, asociațiile de studenți și rectorii, precum și părinții.

„Sunt consecvent principiului că nu se schimbă regulile în timpul jocului. Așa că este exclus să avem modificări, sau o nouă lege, în timpul anului școlar sau în timpul anului universitar. Modificările ce vor fi agreate la nivel de sistem vor produce efecte începând cu anul școlar sau universitar următor cel mai devreme. O nouă lege a educației este necesară pentru a asigura un cadru în care să poată fi realizate dezideratele, așteptările sistemului de educație. Legea educației trebuie să asigure o stabilitate și o predictibilitate. Aceste două condiții, deși sunt în aparență antagonice, merg împreună. Sistemul educației este un sistem viu, nu poate fi stopat și restartat”, a declarat ministrul.

Dezbaterile pentru noul proiect de lege vor avea loc la Ministerul Educației, după un program stabilit ulterior de reprezentanții instituției. „În momentul în care vom avea un proiect de lege coerent, acesta va fi înaintat Parlamentului României, proiectul de lege nu va fui adoptat prin asumarea răspunderii”, a arătat Cîmpeanu.

Acesta a spus și cum vede el că ar trebui să arăte o lege a educației în privința învățământului preuniversitar: profesorii care să participe la crearea de manuale, salarizare diferențiată și noi programe curriculare.

„Una din cerințe este aceea a debirocratizării sistemul de învățământ, profesorii nu trebuie să mai producă documente, trebuie să producă progres școlar, profesorii trebuie să producă manuale școlare de calitate. Noua lege a educației trebuie să asigure condiții optime pentru reforma curriculară. Avem programe curriculare neschimbate de 10-12 ani. O nouă lege a educației trebuie să asigure cadrul în care să se poată fundamenta într-o manieră profesionistă costul standard per elev. Putem să luăm în considerare și o salarizare diferențiată în funcție de rezultatele elevilor și de progresul școlar”, a mai spus ministrul.

În privința învățământului superior, Cîmpeanu consideră că trebuie să fie consolidată autonomia universitară. „La modul general nu dorim să facem abstracție față de lucrurile care s-au dovedit fiabile în legea 1, sunt multe lucruri car trebuie păstrate”, a spus Cîmpeanu

„În privința clasificării universităților, ministrul a spus că aceasta trebuie să țină cotn de nivelul de internaționalizare a universităților. Trebuie să ținem seama ținem seama de cerințele studenților de reprezentare”, a spus ministrul.

Noul proiect de lege de la care vor plecare dezbaterile publice privind educația din România prevede că sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde: educația timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), ce include grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare pregătitoare; învățământul primar, cu clasele I-IV; învățământul secundar, cu învățământul secundar inferior sau gimnazial (clasele V-VIII) și învățământul secundar superior sau liceal (clasele IX-XII), ce include filierele teoretică, vocațională și tehnologică; învățământul profesional, cu anii I și II. Urmează învățământul terțiar non-universitar, care cuprinde învățământul postliceal, cu durata între unu și doi ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?