Candidatul Nicușor Dan explică ce șanse sunt să se construiască Moscheea la București

Candidatul Nicușor Dan explică ce șanse sunt să se construiască Moscheea la București
Publicat: 26/03/2016, 21:37
Actualizat: 28/03/2019, 22:21

”Promisiunea mea este că pentru orice intenție de construire în București care înseamnă o execpție de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de față (construirea unuie moschei-n.r.), va fi o dezbatere publică reală și oamenii decid”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, Nicușor Dan, întrebat dacă va autoriza construirea unei mari moschei în București dacă va fi primarul Capitalei.

El a explicat că locația în care ar trebui să se construiască moscheea asupra căreia au convenit Guvernul României și cel turc constituie o excepție de la planului urbanistic general, care prevede pentru respectiva locație funcțiunea CD 5 – centre de conferință și expoziții internaționale, parc expozițional.

”Trebuie (să existe-n.r.) o motivație foarte importantă pentru ca ceva ce în planul urbanistic general al Bucureștiului care a fost prevăzut ca parc expozițional să devină altceva, să își schimbe funcțiunea. Calea legală este să se facă un plan urbanistic zonal prin care să se schimbe atât funcțiunea, cât și să se dea parametrii de construire ai noii construcții”, a afirmat Nicușor Dan.

El a susținut că declarația președintelui Klaus Iohannis ”nu este corectă din punct de vedere juridic, în sensul că nu se poate trece la etapa autorizației de construire înainte să se dea un plan urbanistic zonal”.

Nicușor Dan a mai spus că realizarea unui plan urbanistic zonal are patru etape care implică și consultări publice, afirmând că va avea grijă ca ”toate etapele legale să fie respectate și bucureștenii să decidă în urma unei consultări publice obligatorii pentru orice plan urbanistic zonal”.

Candidatul USB a adăugat că, în prezent, planurile urbanistice zonale se fac în câteva luni, dar niciunul dintre acestea nu respectă etapele obligatorii prevăzute de legea urbanismului și ordinul de consultare a publicului în elaborarea documentațiilor de urbanism.

”Să faci un plan urbanistic zonal este o chestiune serioasă și trebuie să privească o zonă extinsă dintr-un oraș, nu tipul de abuzuri pe care le-am văzut noi în care se dau planuri pe parcele ca cineva să își mai pună două etaje în plus. Un plan urbanistic urbanistic zonal ar trebui să dureze cu toate studiile de fundamentare și consultarea populației (…) cam doi ani”, a conchis Nicușor Dan.

Președintele României a declarat miercuri că proiectul construcției unei moschei în București a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. „După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații”, a precizat Iohannis.

„A fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect”, a declarat, la rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Întrebat dacă intenționează să continuie proiectul, având în vedere opoziția din România, Erdogan a spus: „Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul președinte.” Totodată, președintele turc a spus că proiectul este definitivat și că moscheea „va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ