Carmen Dan, raport în urma inundațiilor: S-au autoevacuat și s-a și intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane. Cel mai afectat județ, Prahova – VIDEO

Redactor:
Andreea Smerea
Din cauza inundațiilor, la nivel național, s-au autoevacuat și s-a și intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din județul Prahova, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Efecte ale acestor fenomene s-au înregistrat la nivelul a 90 de localități din 22 de județe, însă gravitatea acestora a diferit în funcție de intensitatea producerii lor. Conform procedurilor de reacție la astfel de evenimente, au fost operaționalizate grupele operative la nivelul a 25 de județe și a fost ridicată capacitatea operațională – adică a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul județelor Prahova și Argeș”, a declarat Carmen Dan, la ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul a avut mobilizați peste 10.000 de oameni și peste 4.000 de mijloace de intervenție în județele unde au fost și mai sunt încă intervenții, în condițiile în care alți peste 7.000 de oameni au fost implicați sâmbătă în evenimentul ocazionat de vizita Papei, a completat Dan.

„Situația nu este încă finalizată, dar sunt deja județe unde putem spune că lucrurile s-au normalizat. În aceste județe, am cerut dimineață să se înceapă inventarierea pagubelor ca o primă măsură până când vom începe și evaluarea acestora. Punctual, s-au luat măsuri de sprijin pentru comunitățile unde au apărut probleme la rețeaua de apă potabilă cum ar fi spre exemplu localitatea Viperești din județul Buzău unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile. De asemenea, acolo unde s-a impus, am cerut prefecților să asigure containere pentru cazarea temporară a persoanelor ale căror locuințe au fost inundate și care nu s-au putut muta la rude sau în alte spații temporare”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a prezentat și un inventar preliminar al pagubelor înregistrate în urma inundațiilor. Astfel, 624 de locuințe au fost afectate de ape; inundațiile au afectat cinci sedii ale unor instituții publice, respectiv un liceu din Ploiești, Spitalul Județean din Ploiești, un sediu IPTF din Iași și două judecătorii una din Roman, județul Neamț și din Oltenița, județul Călărași; 10 drumuri naționale sunt afectate, iar 5 drumuri județene sunt afectate temporar.

În prezent, mai sunt probleme pe DN 73 D pe raza localității Boteni unde s-a produs o alunecare de teren pe o zonă de aproximativ 200 de metri și a fost nevoie de o deviere a traficului rutier până la îndepărtarea obstacolelor de pe artera rutieră. Al doilea este DJ 100 H în județul Prahova.

La nivel național s-au autoevacuat și s-a și intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din județul Prahova. Tot în Prahova în localitatea Apostolache 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a două podețe care s-au dărâmat.

„De asemenea, am cerut ca în județele unde sunt probleme la alimentarea cu electricitate să crească numărul echipelor de intervenție și să se lucreze în continuare până la lăsarea întunericului. Spre exemplu în Prahova au fost peste 5.000 de abonați fără energie electrică, iar acum mai sunt în jur de 400. Evident că această primă evaluare va fi completată pe parcursul zilei de mâine astfel încât luni dimineață să putem avea dimensiunea pagubelor produse la nivel național”, a completat Carmen Dan.

 

Tags:
Inchide