Cât îi costă pe părinți începerea anului școlar

Cât îi costă pe părinți începerea anului școlar
Publicat: 06/09/2012, 14:44
Actualizat: 04/08/2014, 05:12

Începerea anului școlar scoate din bugetul unei familii cel puțin 400 de lei pentru un copil, însă aceste costuri pot depăși și 1.000 de lei, în funcție de cât de mult se ține cont de preferințele elevului în alegerea rechizitelor, dar și de calitatea produselor cumpărate, scrie Mediafax.

Înaintea deschiderii anului școlar – în 17 septembrie – hipermarketurile au alocat spații suplimentare pentru prezentarea rechizitelor școlare, prețurile la anumite game de produse variind foarte mult.

La standul cu ghiozdane dintr-un hipermarket bucureștean, un rucsac simplu, colorat în roșu și negru, costă 9,99 de lei, în timp ce un mic troller roz, decorat cu prințese, 186 de lei. Între cele două extreme, părinții pot opta pentru ghiozdane care costa câteva sute de mii de lei vechi.

Cele mai scumpe produse nu garantează neapărat o calitate superioară, costurile suplimentare fiind date, în majoritatea cazurilor, de imprimeuri cu personaje din desene animate, cărora copiii le rezistă cu greu.

Din același hipermarket, un penar poate fi cumpărat cu sume între 7,99 lei și până la 50 de lei, și în acest caz părinții trebuind să plătească mai mult în cazul în care cei mici își doresc un penar cu personaje de desen animat.

Aceleași diferențe de preț sunt și la acuarele, creioane colorate și la caiete. Astfel, pentru un set de acuarele, se pot plăti sume cuprinse între 4,99 lei și 47,90 de lei, pensulele au prețuri cuprinse între 1,99 lei și 12,30 de lei, iar o cutie de creioane colorate poate fi achiziționată cu sume de la doi lei până la 27 de lei.

Pentru un caiet mic, se pot scoate din buzunar 0,65 de lei, pentru cel mai simplu produs, 11 lei pentru un caiet cu Spiderman și 37 de lei pentru unul cu coperta carTonată, colorată și lăcuită, aceeași situație fiind valabilă și în cazul caietelor studențești, care pot fi achiziționate cu cel puțin 3,90 lei și cel mult 48,50 de lei.

Dacă, pe lângă caietele simple, sunt necesare și unele speciale, acestea au prețuri cuprinse între 22,90 și 25,90 de lei, iar manualele, între 11,96 și 31,90 de lei.

Tot de la hipermarket, un stilou costă cel puțin 5,90 de lei și cel mult 24 de lei, un set de pixuri, între 0,99 și 30,48 de lei, o radieră, între 1,60 și 8,30 de lei, iar o trusă de geometrie, între 11 și 19,80 de lei.

Pentru cei care nu vor să petreacă foarte mult timp la cumpărarea rechizitelor, comercianții au venit cu o ofertă specială: un ghiozdan gata umplut cu penar, carioci, creioane și pixuri, al cărui preț a fost stabilit la 355 de lei.

Costul total pentru începerea anului școlar poate crește considerabil dacă părinții sunt dispuși să investească și într-un dicționar explicativ al limbii române, care, în prezent, are un preț promoțional de 74,90 de lei, sau într-un glob pământesc, al cărui preț este 143 de lei.

Pe lângă rechizite, pentru începerea anului școlar mai sunt necesare articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Prețul mediu pentru o uniformă este 150 de lei, o pereche de pantofi costă între 80 și 250 de lei , adidașii – între 35 și 200 de lei, iar un trening simplu nu poate fi achiziționat cu mai puțin de 50 de lei.

Un calcul simplu arată că o familie care vrea să trimită copilul la școală cu lucruri noi trebuie să aloce, astfel, un buget de cel puțin 400 de lei.

Dacă așteptările copilului cresc și dacă, firește, părinții își permit, costurile necesare începutului de an școlar, pentru un singur copil, pot ajunge și la 1.000 de lei, depășind cu mult nivelul salariului minim pe economie (700 de lei, brut).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple