Cât trebuie să plătească CJ Hunedoara ca să cumpere Castelul Pogany

Cât trebuie să plătească CJ Hunedoara ca să cumpere Castelul Pogany
Publicat: 11/05/2015, 17:24
Actualizat: 05/08/2015, 15:12

„Interesul (pentru clădirile scoase la vânzare, n.r.) este destul de divers, ceea ce demonstrează pretabilitatea imobilelor istorice la diverse utilizări: pentru domenii mari, cu istorie, aflate într-un cadru natural deosebit (interes business turism și evenimente), pentru castele și conace aflate în proximitatea orașelor mari: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași s.a. (pentru reședință imobile mai mici – până în 400 și 500 mp sau pentru business turism, organizare evenimente, centre sociale și medicale – imobile mari, peste 500 mp), pentru imobile de patrimoniu în centrele istorice ale orașelor mari: București, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași s.a., dar și pentru conace până în 4-500 mp construiți, cu terenuri până în circa 3.000 mp, în stare relativ bună și până în 100.000 și 150.000 de euro”, a declarat Constantin Prisecaru.

Potrivit lui Constantin Prisecaru, pentru Casa Memorială Ion Mihalache din Dobrești, Argeș, există două oferte înregistrate, iar pentru Castelul Pogany din Hațeg există o ofertă înregistrată, iar Consiliul Județean Hunedoara a înaintat o solicitare prin care cere informații suplimentare, fiind interesat privind începerea negocierilor de cumpărare.

„Ne bucură această inițiativă, fiind prima de acest fel manifestată de o autoritate de stat, în condițiile în care pentru celelalte imobile de patrimoniu, atât Ministerul Culturii, cât și autoritățile locale și-au declinat interesul de achiziționare în baza dreptului de preemțiune”, a declarat Constantin Prisecaru.

De asemenea, a fost înregistrată o ofertă privată pentru Castelul Teleki din Dumbrăvioara, Mureș, nefiind clar răspunsul autorităților locale (CJ Mureș) privind exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune.

Pe de altă parte, pentru Cula și Conacul Greceanu, de la Măldărești, Vâlcea, există „o intenție clară, dar încă nu s-a făcut oferta scrisă, suntem în due diligence (verificare prealabilă, n.r.)”.

Un alt imobil care prezintă interes este vila fostului dictator Nicole Ceaușescu din Predeal, care a înregistrat două oferte, una fiind sub prețul de pornire de 300.000 euro. „Mai așteptăm în iunie o vizită din străinătate a unui vechi client Artmark, căruia i-am transmis întreaga documentație a imobilului și este foarte interesat să o vadă”, a spus Prisecaru.

Potrivit directorului diviziei Artmark Historical Estate, cea mai mare ofertă se situează în jurul sumei de 800.000 de euro. El a afirmat că momentan nu s-a încheiat nicio tranzacție, având în vedere că a trebuit așteptat un răspuns din partea Ministerului Culturii și a autorităților locale în privința folosirii dreptului de preemțiune.

„(…) încă mai așteptăm clarificări sau răspunsuri de la acestea în cazul câtorva imobile din portofoliu. În iunie, sperăm să finalizam prima tranzacție”, a declarat Prisecaru.

Ministerul Culturii (MC) și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului privind monumentele Cula Greceanu de la Măldărești și Castelul Teleki din Dumbrăvioara, clasate în grupa A a Patrimoniului Național, Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Național, unul dintre puținele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare și funcționare, și Casa memorială „Ion Mihalache” din Argeș, clasat în grupa B a Patrimoniului Național, oferta respinsă având valoarea de 50.000 de euro.

Artmark Historical Estate este divizia casei de licitații Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă. După modelul marilor firme internaționale de consultanță imobiliară, Artmark Historical Estate oferă clienților săi acces la acest segment special de piață, dedicat proprietăților istorice și de artă, precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare națională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU