Câte locuințe mai sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat. Plus: Motivele pentru care se debranșează 75.000 de români pe an

Câte locuințe mai sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat. Plus: Motivele pentru care se debranșează 75.000 de români pe an
Publicat: 23/04/2013, 15:22
Actualizat: 25/06/2013, 14:15

Peste 1,1 milioane locuințe au fost debrașate în ultimii 10 ani de la sistemul de încăzire centralizat, unul din factori fiind creșterea prețului la căldură, potrivit Ariston, care estimează că parcul de centrale termice a depășit 1,5 milioane unități, față de 1,4 milioane locuințe încă branșate.

„Creșterea continuă a prețului la energia termică, problemele constante ale CET-urilor din întreaga țară, cât și dorința de independență a românilor a dus, în ultimii zece ani, la debranșarea a peste 1,1 milioane de locuințe de la sistemul de încăzire centralizat. (…) În anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuințe, pentru ca în acest moment doar 1,4 milioane să fie încă branșate. În paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel național a depășit 1,5 milioane de unități”, se arată într-un comunicat al furnizorului de centrale termice Ariston Thermo România.

Din 2010, media debranșărilor anuale de la sistemul centralizat a fost de peste 75.000 de locuințe. În același timp, piața de centrale termice se situează la un volum de circa 140.000 de centrale anual, dintre acestea aproximativ 60% fiind comercializate către locuințele ce au renunțat la sistemul centralizat.

Restul vânzărilor este generat de înlocuirile de centrale care sunt în funcțiune de peste 10 ani, dar și proiectelor rezidențiale noi și locuințelor individuale noi, potrivit datelor companiei.

„În ultimii 4 ani, la nivel național, costul de facturare al Gcal a crescut, în medie, cu 71%”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operation Manager al companiei.

Cele mai mari creșteri ale prețului la energia termică facturat către populație în perioada 2008 – 2012 au fost consemnate în județele Covasna (+245%), Caraș Severin (+210%), Constanța (+187%), Neamț (+168%) și Giurgiu (+154%), a arătat reprezentantul companiei.

Potrivit calculelor Ariston, în acest moment șapte județe din România (Alba, Mureș, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Ialomița, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de încălzire, în timp ce 17 județe mai au branșate sub 30% din locuințe.

La polul opus se află județele în care peste 70% dintre locuințe depind încă de sistemul centralizat, numărul acestora fiind însă tot mai mic. În acest moment doar Bihor, Mehedinți, Vâlcea, Giurgiu, Constanța și Galați au un număr atât de mare de locuințe branșate, conform companiei.

Pe această listă se află și Capitala, unde 560.000 de locuințe sunt încă branșate, în condițiile în care la nivel național există un total de 1,4 milioane de locuințe branșate la CET-uri, a spus Drăguleanu.

„Costul de producție mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculată la nivelul anului 2012, este de 288 lei / Gcal, în timp ce o centrală termică are un cost de cca. 145 lei / Gcal. Acest lucru se reflectă în facturile românilor ce sunt captivi încă la sistemul centralizat. Astfel, în cazul unui apartament de două camere ce are instalată o centrală termică, costurile anuale pentru încălzire și apă caldă menajeră sunt de aproximativ 1.900 lei. În cazul aceluiași apartament, însă branșat la sistemul centralizat de încălzire, factura poate ajunge la cca. 2.700 de lei”, se arată în comunicat.

Pentru familiile care doresc să renunțe la sistemul centralizat, investiția medie într-o instalație cu centrală termică este cuprinsă între 4.500 – 7.000 lei și diferă în funcție de numărul de camere și nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, țeavă, accesorii, montaj).

Potrivit companiei, anul trecut s-a înregistrat o creștere a vânzărilor de circa 25-30% pe segmentul centralelor termice în condensare, în timp ce unitățile convenționale au raportat o scădere de aproximativ 5%.

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, producător și furnizor de echipamente și servicii destinate încălzirii și producerii de apă caldă menajeră.

Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale și de pardoseală, convenționale și în condensare, boilere electrice și indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiționat, pompe de căldură și panouri solare.

Ariston Thermo Group a înregistrat în 2012 vânzări totale de 1,32 miliarde de euro, în creștere cu 5% față de 2011. Compania deține 19 unități proprii de producție în 10 țări și 15 centre de cercetare în 8 țări, având în total 6.800 de angajați. Compania asigură, de asemenea, o distribuție ce acoperă peste 150 de state din întreaga lume.

Filiale din România a încheiat anul trecut cu afaceri de circa 30 milioane euro, mai mari cu 5% față de 2011, și estimează pentru 2013 un avans de 12%.

Piața de centrale termice a stagnat anul trecut la aproximativ 140.000 de unități și o valoare de peste 75 de milioane de euro, nivel la care s-ar putea menține și în 2013, potrivit Ariston.

Pe piața românească de profil mai activează companii precum Baxi, Kober, Immergas, Robert Bosch, Vaillant sau Viessmann.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea