Câte persoane au participat la protestul de la Universitate față de construirea unei moschei la București

Câte persoane au participat la protestul de la Universitate față de construirea unei moschei la București
Publicat: 20/07/2015, 21:28

Protestatarii, predominant tineri, unii îmbrăcați în ii, s-au adunat în zona statuilor, fluturând steaguri naționale și purtând pancarte cu mesajul „Nu vrem mega-moschee în București”. Pe alte bannere era înfățișat premierul Victor Ponta cu barbă și scufie de imam sau cu un turban, mesajele fiind „Mându doar în timpul campaniei” și „Ponta-turcitu, plagiator și corupt”.

Printre manifestanți s-au numărat și mai mulți membri ai organizației Noua Dreaptă.

Liderii manifestației au enumerat, la portavoce, revendicările protestatarilor: „nu vrem o mega-moschee în Capitala României”, „vrem în schimb o dezbatere publică serioasă pe această temă”, „cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanță de urgență prin care terenul în suprafață de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului”, „dacă Guvernul nu binevoiește să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureștenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendul local daca sunt sau nu de acord cu construirea acestei moschei”, „cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare și să nu emită autorizația de construire pentru moschee”.

„Ei doresc de fapt un trofeu în capitala noastră. Credeți că vor veni din toate cartierele Bucureștiului sau din toate orașele țării la mega-moschee?. (…) Nu trebuie să permitem construirea acestui cal troian în centrul Bucureștiului”, au mai spus cei care au luat cuvântul la portavoce.

Alături de ei, manifestanții au strigat „Neamul românesc nu e pașalâc turcesc”, „România, țară ortodoxă” și i-au huiduit pe Victor Ponta și pe „pastorul adventist Gâdea”, pentru că „prezintă sondaje mincinoase”.

Printre protestatari, un preot ortodox, îmbrăcat într-o ie legată cu un brâu tricolor, a spus că nu e de acord cu construirea moscheii pentru că „bugetul actual al României nu permite o asemenea construcție” și „în momentul acesta ar fi mult mai utile școli sau spitale”.

„Despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului se discută de mai bine de 100 de ani și era cumva firesc ca o țară majoritar ortodoxă să aibă în final această catedrală”, a completat părintele Onufrie.

Un alt bărbat aflat la protest, Mircea Radea, care s-a recomandat drept istoric, a spus că „mega-moscheea” ar reprezenta un simbol pentru lumea musulmană, care și-ar „adjudeca un teritoriu”, dar n-are nimic împotriva turcilor sau tătarilor care locuiesc deja în România și care deja au în Bucureși o moschee, fără ca nimeni să se fi opus.

Practic, a continuat el, construcția noii moschei ar putea crea un precedent și pentru comunitățile de alte religii, „care ar putea veni în România să pretindă același lucru, iar asta ar duce în timp la pierderea identității naționale”.

Un alt participant la manifestație, care s-a recomandat drept avocat, a anunțat că va ataca o eventuală autorizație emisă de primărie pentru construcția moscheii.

La finalul protestului, participanții au spus „Tatăl nostru” și s-au împrăștiat scandând „România!”.

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârșitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, un teren de 11.000 de metri pătrați pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în București, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro.

Fondurile pentru construcție vor fi asigurate de statul turc. Singura condiție pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcție a moscheii să înceapă în trei ani.

Fostul șef al statului Traian Băsescu a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur și la adresa liderului comunității musulmanilor din România, dar și a președintelui Recep Erodgan. Băsescu a susținut de mai multe ori că o astfel de inițiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securității naționale, reproșându-le responsabililor de la București că nu evaluează implicațiile acestui demers. „Probabil nu reușiți să vă imaginați o stație de metrou din București în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligența nu va ajută să vă imaginați tineri romîni eșuați în viață convertiți la islamism și trimiși în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan și reveniți în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic”, arăta fostul șef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, șeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat că proiectul este unul pașnic și că nu înțelege de ce s-a transformat „într-o polemică politică”. Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmațiile lui Traian Băsescu, susținând că fostul șef al statului știa din vremea de când era în funcție „de acest acord între statul turc și statul român pentru construirea unei moschei”. Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco – tătară se discută despre construirea unei moschei în București.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceștia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanța, de altfel majoritatea musulmanilor din țară sunt localizați în Dobrogea.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi