Câte servicii medicale au fost acordate luni cu cardul de sănătate

Câte servicii medicale au fost acordate luni cu cardul de sănătate
Publicat: 05/05/2015, 13:17
Actualizat: 08/04/2019, 09:37

Potrivit statisticilor CNAS, din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel național, 136.556 au fost fără card și 87.914 cu cardul de sănătate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card și 24.693 cu card.

În Capitală, luni au fost înregistrate 18.192 de servicii medicale, dintre care 9.062 au fost acordate fără card și 9.130 cu card.

Medicii de familie din Capitală au acordat 4.084 de servicii validate cu card și 5.356 fără card.

Potrivit CNAS, în totalul serviciilor medicale au fost incluse și cele acordate copiilor care nu au nevoie de card. CNAS a făcut această precizare după ce mai mulți furnizori de servicii medicale au semnalat faptul că nu pot da rețete copiilor pentru că nu au card de asigurări de sănătate.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat, luni, că anunțurile de genul «de la 1 mai nu primiți servicii medicale, nu mai primiți rețete» sunt false”.

„Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. (…) Nu am spus că totul este perfect. De peste șase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un momnet când nu mai merge și așa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asigurații înțeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Așa a fost și cu rețeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul”, a spus Ciurchea.

Președintele CNAS a precizat că instituția a primit 150 de mailuri în care sunt sesizate probleme, unele legate de card.

Directorul CNAS, Radu Țibichi, a sus că furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienților care nu au card, mai întâi primesc avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% și 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a atenționat că toți furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligația de a acorda servicii medicale și medicamente în aceste zile, după implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate.

Introducerea cardului de sănătate, din 1 mai, nu modifică drepturile asiguraților la servicii medicale. Serviciile medicale de urgență se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiționat, indiferent dacă părinții sau tutorii legali sunt sau nu asigurați.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca și până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia și să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcționare a sistemului.

Asigurații au la dispoziție atât numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate, cât și numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relații despre cardul de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase